Ötlet, tőke, menedzsment

írta: Berta Zsolt

december192012

Nem szeretem a túlzott leegyszerűsítéseket, olyan dobozokba zárja az ember gondolkodását, amiből nehéz szabadulni. Ezzel együtt mégis az ember gondolkodása igényli a sémákat, a „Mi a titka?”, „Mik a követendő lépések?” típusú kérdéseket.

Így lassan-lassan megfogalmazódott bennem egy alapvető séma, ami a globális piacra készülő, innovatív start-upok „sikertényezőit” illeti.

Ötlet

Innováció, kreativitás, találmány, fejlesztés, új üzleti modell… Egyszóval ötlet. Valami, ami még nincs, de lesz, megmozgat, átalakít, feldob, inspirál. Hatással van egymillió-tízmillió-százmillió ember életére. Van rá kereslet, piaca van vagy ha nincs, akkor lesz, mert megteremthető. Vágynak rá, problémát old meg, (látens) szükségletet elégít ki.

 Tőke

Befektetés, üzleti angyalok, kockázati tőke, 3F , támogatás, piaci bevétel, hitel, mezzanin, kötvény, IPO, részvényre váltható kötvény. Számtalan formája létezik a forrásbevonásnak, ugyanakkor a nagy növekedés előtt álló kezdő vállalkozások természetes „vadászati terepe” a kocka tőkések. JEREMIE (1-2, sőt már pletykálnak a 3-ról is) és „mezei” kockázati tőke alapok, magánbefektetők több tíz milliárd forint tőkén ülnek és alig várják, hogy értelmes cégekbe fektessék pénzüket. Manapság, amikor a bankok drasztikusan veszik vissza hitelezési tevékenységüket, ez nagy szó.

 Menedzsment

Csapat, kompetencia, CEO-CTO-CFO, szervezeti struktúra, SZMSZ, riportok, leadership, motiváció, változásmenedzsment… Jó vezetőnek lenni, szervezetet építeni, eredményeket is elérő és nem csak munkával foglalkozó menedzsmenttel rendelkezni több mint tudomány, már-már művészet. A menedzsmentet nem lehet könyvből megtanulni, de az eszközrendszerét igen. Modelleket, feladatokat, rendszereket, módszereket el kell sajátítani, be kell vezetni és működtetni kell. Mindezzel együtt a menedzsment nem sémák és modellek összessége: gyakorlat, intuíció, alázat és empátia kell hozzá.

Mi abban hiszünk, hogy nem elég a vállalkozói ötlet és nem elég a befektetői tőke: professzionális menedzsment nélkül a vállalkozás bukásra van ítélve. Ennyi.

 

, ,