Kockázati tőke

A Kockázati Tőke (KT) olyan pénzügyi tőke melyet korai stádiumú, nagy potenciállal rendelkező, magas kockázatú, induló vállalatok számára nyújtanak. A kockázati tőke iparág célja a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés elősegítése oly módon, hogy hozzásegíti a vállalkozókat olyan innovatív ötletek és tudományos felfedezések valódi termékekké és szolgáltatásokká történő átalakításában, melyek képesek megváltoztatni azt ahogyan élünk és dolgozunk.

A Kockázati tőkebefektetők ezt finanszírozás és útmutatás nyújtásán keresztül érik el, valamint azon szükséges kockázatok fölvállalásával, melyek szükségesek egy nagy növekedési potenciállal rendelkező vállalkozás fölépítéséhez, hogy az aztán képes legyen ezeket az innovációkat a piacra bevezetni.

Számos sikeres, tudósi, mérnöki, orvosi karriert befutott személy lép át a kockázati töke iparba. Szoros munkakapcsolataikon keresztül képesek pénzt gyűjteni kockázati tőkealapjaikba nyugdíjalapok, adományokon, alapítványokon és vagyonos személyeken keresztül. Az így létrejött alapot aztán a legígéretesebb induló vállalkozásokba fektetik be (melyek így részeivé válnak a KT portfóliójának) jellemzően 10 év során.

A KT kizárólag jelentős újításokat végző vállalkozásokra koncentrál, legyen az egy új szoftver, életmentő rák gyógyszer, vagy egy új fogyasztói termék modell. Ha a cég előtt nem áll jelentős növekedési lehetőség, a KT nem fog befektetni. Olyan társaságba pénzt fektetni, mely fejlődésének legkorábbi szakaszában van, sőt, sokszor nem több mint egy ötlet, bizony komoly vállalkozói kockázatokkal jár és súlyosan korlátozza az ilyen cégek lehetséges tőkefinanszírozási forrásait. A kockázati tőkebefektetők a cég alapítóival együtt azonban fölvállalják ezeket a kockázatokat azzal, hogy a tőkét vállalati részesedésért cserébe nyújtják.

Ebben a beruházási szakaszban, a kockázati tőke befektetők puszta pénznél többet nyújtanak a cég számára. Jellemzően, a KT befektetők az igazgatótanácsok ülésein is helyet foglalnak és aktívan részt vesznek a vállalati működésben és irányításban. Ez a kötelezettségvállalás gyakran fejlesztéssel és a termeléssel kapcsolatos stratégiai tanácsadást is magában foglal, mely segít támogató értékesítési és marketing kapcsolatok kialakításában, és megfelelő vezetői személyzet felvételében.

E folyamat során a kockázati tőkebefektetők a finanszírozási folyamat több fordulóján is átsegítik a társaságot. E fordulók során a cégeknek számos mérföldkőnek kell meg felelniük ahhoz, hogy a növekedésükhöz szükséges friss pénzeszközökhöz juthassanak. Ha a vállalat nem teljesíti ezeket a feltételeket, a TK befektetői felé akkor jár el megfelelően, ha otthagyja a vállalkozást.

A KT célja az, hogy társaságot egy olya szintre hozza föl, amelyen már képes nyilvánosan továbbműködni, vagy megvételre kerülni egy nagyobb vállalat által (ún. kilépés) a befektetett tőkét messze meghaladó áron. A portfolió cégek körülbelül egyharmada megbukik, így azoknak, amelyek sikeresek lesznek, bizony nagymértékű nyereséget kell behozniuk. Általában, ha egy kockázati tőke által támogatott cég kilép a portfólióból, a KT szétosztja a nyereségének az alap befektetői között, és elhagyja a portfólió cég Igazgatóságát. Miután az összes befektetést kiléptették az alapból, és a bevételt is elosztották, az alap megszűnik. Sok esetben azonban az intézményi befektetők az így kapott nyereséget új alapokba fektetik, és a folyamat kezdődik elölről.