Magántőke

Magántőke és kockázati tőke: Befektetési célpontok

Ez a cikk tisztázza a magántőke és a kockázati tőke közötti különbséget, áttekintést ad a kockázati- és magántőke befektetések különböző típusairól és megmagyarázza, hogyan segíti a kockázati- és magántőke az induló, kis- és közepes, illetve nagy vállalkozásokat.

Magántőke vagy kockázati tőke

Történetileg a kockázati tőke befektetők nagy kockázatú tőkét nyújtottak induló és az életszakaszuk korai fázisában lévő vállalkozásoknak, míg a magántőke befektetők másodlagos tőkét biztosítottak és mezzanine befektetéseket végeztek az életszakaszuk érettebb fázisában lévő cégek részére. Azonban mind a kockázati tőke, mind pedig a magántőke meghatározható úgy, mint közép- és hosszú távú finanszírozás biztosítása nagy növekedési potenciállal rendelkező, tőzsdén nem jegyzett cégekben történő tulajdonszerzés ellenében. Európában manapság sokan használják a kockázati tőke fogalmát a magántőke szinonimájaként. Az Egyesült Államokban azonban a kockázati tőke fogalma csak az induló és életszakaszuk korai fázisában lévő cégekbe történő befektetéseket takarja.

Induló tőke induló vállalkozásoknak

Sok üzleti gondolkodású embernek vannak nagyon jó ötletei és ezek az emberek ötleteiket valóra akarják váltani. Ennek érdekében keményen kell dolgozzanak és meg kell őrizniük lelkesedésüket. Szükségük van azonban az ötleteik iránti bizalomra a külvilág részéről is. Minden bizonnyal megkapják ezt a bizalmat családjaiktól és barátaiktól, de ha ezen a szinten túl akarnak lépni, szükségük van valami másra. Ekkor jön be a képbe a kockázati tőke. A kockázati tőke befektetők biztosítják azt a szakértelmet és kockázati tőkét, mely lehetővé teszi az induló vállalkozások számára a növekedést, még mielőtt azok hozzáférhetnének bankhitelekhez. A bankok gyakran vonakodnak attól, hogy kockázati tőkét biztosítsanak induló vállalkozásoknak. A bankoknak inkább eszközökre és folyamatos cash flow-ra van szükségük, hogy a hitel visszafizetését biztosítottnak érezzék. Olyan dolgokra, amelyeket az induló vállalkozások nyilvánvalóan nélkülöznek. A kép teljesen más lenne kockázati tőke befektetések nélkül: remek ötletek vesznének kárba tőke hiányában. Egyes induló vállalkozásoknak, különösen azoknak, amelyek kutatás-fejlesztésben tevékenykednek, évekre van szükségük ahhoz, hogy komoly bevételeket kezdjenek termelni.

Növekedési tőke kis- és középvállalkozásoknak

Sokak szerint az európai gazdaságok motorjai a kis- és középvállalkozások (KKV-k). Az európai vállalkozások túlnyomó többsége KKV-nak minősíthető. A KKV-k bevételt generálnak és emberek millióinak adnak munkát. Nélkülözik azonban a nagyobb vállalkozások számára hozzáférhető finanszírozás megszerzésének képességét. A KKV-k világa a gazdaságnak azon része, ahol a magántőke a legaktívabb. A KKV-k a magántőke befektetések kedvenc célpontjai. A magántőke befektetők nemcsak kiegészítő tőkét biztosítanak működő tőke vagy más finanszírozási igények fedezése céljából, hanem iránymutatást nyújtanak a magántőke által támogatott cégek részére és megosztják piaci tapasztalataikat ezekkel a vállalkozásokkal. A magántőke befektető gyakorlatilag együtt dolgoznak a cég vezetésével azon, hogy a vállalkozást sikeressé tegyék.

A magántőke és a tőzsde

Az érett vállalkozások széles eszköztárral rendelkeznek ahhoz, hogy számos forrásból tőkéhez jussanak. A nagyvállalatok tőzsdére mehetnek, ha finanszírozáshoz akarnak jutni. A nyilvános piacok szigorú jelentéstételi kötelezettségei azonban sok vállalatot elriaszthatnak a tőzsdére meneteltől. Amit a magántőke ajánlani tud a vállalati spektrum ezen szegmensének, az egy aktív tulajdonosi szerkezet, megújult fókusz, nemzetközi hálózat, mely a világpiacokra való terjeszkedést támogatja, pénzügyi segítség felvásárlások finanszírozásához és üzletstratégiai szakértelem, a vállalkozás minden eddiginél sikeresebbé tétele érdekében.

Mivel a magántőke és kockázati tőke befektetők végül is ki fognak lépni a cégből a befektetési ciklus végén, az ő érdeküket is az szolgálja, ha a cég nyereségesebb és magasabb az értéke. Pontosan ezért tud annyira erőteljesen hozzájárulni ez a tulajdonosi modell a gazdasági növekedéshez és az értékteremtéshez.