Sajtóközlemények

Sajtóközlemények

2019 09 05

1,8 milliárd euró értékű tőkegyűjtés a kelet-közép-európai régióban

A „rút kiskacsa”, az európai kockázati tőke iparág jó utón halad ahhoz, hogy ledolgozza hátrányát az USA kockázati tőke iparággal szemben. Az Invest Europe legújabb, 2018-as éves jelentése alapján a Kelet-Közép-Európa (KKE) régió érdemi eredményekkel járul hozzá ehhez a növekedéshez. A magyar kockázati- és magántőke szektor dinamikusan növekszik, ami az izraeli modell ismeretében azt mutatja, hogy ez a terület lehet a következő évtizedben a nemzetgazdaság egyik húzóágazata.

1,8 milliárd euró értékű tőkegyűjtés a kelet-közép-európai régióban

Rekordot döntött Kelet-Közép-Európa (KKE) 2018-ban, azáltal, hogy közel 1,8 milliárd euró értékű tőkegyűjtést hajtottak végre a régióban.

A régió kivásárlási alapjai 1,1 milliárd eurót gyűjtöttek, míg a magántőke alapok több mint 500 milliót.

2018-ban a magántőke befektetések összértéke a régió vállalataiban elérte a 2,7 milliárd eurót. Ez a valaha regisztrált második legmagasabb összeg, a rekordot tartó 2017-es 3,5 milliárd euró után.

Az Invest Europe legújabb, 2018-as éves jelentéséből az is kiderül, hogy a befektetést kapott vállalatok száma 50 százalékkal, 400 darabra nőtt az előző évhez képest, melynek közel a fele magyar vállalkozás.

A kelet-közép-európai régió vállalataiból a kockázati- és magántőke-befektetők kiszállásainak értéke (EXIT-ek) a befektetések költségén mérve 1 milliárd euró feletti összeget ért el 2018-ban, ez összesen 128 céget érintett.  Az exitek fele Lengyelországban történt, 575 millió euró értékben.

„A tavalyi év erős magántőke gyűjtései, befektetései és kiszállásai a KKE-ban mind azt demonstrálják, hogy a régióra továbbra is attraktív befektetési célpontként tekintenek a befektetők” – mondta Robert Manz, az Invest Europe Közép-és Kelet Európai Munkacsoportjának Elnöke. A nemzetközi befektetők jól érzékelik, hogy a magán- és kockázati tőkebefektetés az egyik legjobb eszköz ahhoz, hogy betörjenek a régió gyorsan növekvő piacaira.”

A KKE régió minden országa meghaladta az Európai Unió átlagos 2,1 százalékos GDP növekedését tavaly. * Nyolc ország éves növekedése több mint 4 százalék volt, ezek közül is kiemelkedik Lengyelország (5,1%) Magyarország (4,9%) és Litvánia (4,8%).

Eszter Elemér, a HVCA elnöke hozzátette: „A régióban tavaly Lengyelország kapta a legtöbb befektetést, 850 millió euró értékű magántőkét, szorosan mögötte Csehország, 767 millióval. Ugyanakkor, darabszám szerint Magyarország jutott a legtöbb vállalkozás befektetéshez; 190-en jutottak összesen 346 millió euró összértékű kockázati- és magántőkéhez. A befektetést kapott cégek száma a régiós értéknek közel felét teszik ki.” Az elnök kiemelte azt is, hogy Magyarország GDP növekedése 4,9 százalék volt tavaly és ez jelentősen meghaladta az európai uniós átlagot.

A legtöbb befektetés a biotech és egészségügyi szektorban történt, a magántőke tranzakciók 32 százaléka realizálódott náluk. A fogyasztási cikkek és szolgáltatások vállalatai a befektetések 27 százalékát mondhatják magukénak.

A régió erős fintech start-upokkal is büszkélkedhet, gondoljunk például a cseh antivírus szoftvert gyártó Avast-ra, amely a londoni tőzsde legnagyobb, 2,4 milliárd eurós technológia IPO-ját produkálta tavaly. A robotizált folyamatautomatizálási (RPA) piacon vezető román UiPath pedig 7 milliárd eurós cégértékelés mellett vont bent forrásokat az idei év során.

Ígéretes lehetőség az egész magyarországi VC szektor számára, hogy a legnagyobb európai intézményi befektető, az EIF három hazai fókuszú kockázati tőkealapba fektetett be.

A Day One Capital egy független kockázati tőkealap-kezelő és technológiai befektető Budapesten. 2011 óta kezelnek alapokat a kelet-közép-európai régióban, amelyekből korai fázisú, globális piacok meghódítását célzó innovatív cégekbe fektetnek. Az EIF befektetői közreműködésével jött létre a 22 millió euró méretű Day One CEE FUND. Az új alap a Day One korábbi két alapjánál már sikeresen alkalmazott regionális stratégia folytatásaként jött létre.

Az Impact Ventures Zrt. elsőként a KKE régióban, társadalmi hasznosságú (social impact) befektetési fókuszú kockázati tőkelapokat indított 2018-ban. A társadalmi hasznosságú befektetések célja az eredményes pénzügyi megtérülés és egyben pozitív társadalmi hatás elérése. A két alap összesen 6,56 milliárd forint tőkebefektetéssel indul. A legnagyobb befektető EIF mellett az MFB Invest Zrt. összesen 2,5 milliárd forintot biztosít. Az alapkezelői feladatokat az IMPACT Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő látja el.

Az alapkezelő az alapok jegyzett tőkéjének minimum 50%-át, de legalább az MFB Invest Zrt. által teljesített vagyoni hozzájárulásának megfelelő összeget magyarországi székhelyű, Magyarországon működő gazdálkodó szervezetekbe fektet majd be. Ezzel együtt az Impact Ventures alapkezelési szabályzata lehetővé teszi, hogy bármely EU tagállamban befektessen.

A régió egyik első és független, budapesti központú alapkezelője, a három évtizede sikeresen működő Euroventures is elindította ötödik alapját Euroventures V Technology & Growth Fund néven.  Az 50 millió euróra tervezett, növekedést finanszírozó új alap 30 millió eurós első zárással indította el befektetési tevékenységét.  Az új alapban az EIF és a kizárólag intézményi magánbefektetők mellett fontos és visszatérő befektető az EBRD.  Az Euroventures V folytatja azt a befektetési stratégiát, amellyel az elmúlt három évtizedben több mint 50 vállalkozásba fektetett több lépésben 1 és 8 millió euró közötti összeget és kísért a sikeres IPO-ig olyan a régióból induló, globális ambícióval növekvő és technológiai innovációra épülő vállalkozásokat, mint az Euronet, az Uproar és az EPAM, vagy sikeres stratégiai exitig, mint a Semilab, az IND, a MediMass és az Eutecus, vagy éppen következő körös pénzügyi befektetők felé történő értékesítésig, mint legutóbb a Tresorit.  Az új alap már meg is valósította első befektetését a magyar piacon és még a jegyzés jövő év elejére tervezett lezárásáig fogad korlátozott számú intézményi befektetőt.

A Day One Capital által kezelt Day One CEE FUND egyik első projektje, a hazai alapítású, járműkommunikációval foglalkozó Commsignia 11 millió dolláros befektetést kapott, melyből elsősorban fejlesztői bázisának növekedését finanszírozza.

A 2012-ben alapított cég 11 millió dolláros finanszírozási kört zárt, melyben a legnevesebb európai és amerikai kockázatitőke-befektetők vettek részt: a Karma Ventures és a Samsung Catalyst Fund vezetésével a Partech, az Inventure, a Credo Ventures és a hazai Day One Capital állt a Commsignia mögé.

A jelenleg 50 fős cég fő profilja a járművek és az őket körülvevő infrastruktúra közötti kommunikációt lehetővé tevő szoftveres és hardveres megoldások, melyeket elsősorban okos város projektekhez, valamint autóipari felhasználásra fejlesztenek. Jelentős a K+F tevékenység is, a cég számos konzorciumnak tagja, a szabványosítási folyamat aktív résztvevője.

A V2X technológiával lehetővé válik, hogy az autók fizikai látótávolságukat jóval kiterjesszék, és azonnal értesüljenek a környezetükben zajló, a pályájukat befolyásoló eseményekről azáltal, hogy akár az infrastruktúra, vagy egy másik jármű érzékeli azokat.

A több mint 3 milliárd forintnak megfelelő összeg smart money-t is tartalmaz, a Commsignia számít a neves iparági pénzügyi befektető, a Samsung Catalyst aktív támogatására.

A cég már két korábbi befektetési körön túl van: az első pre-seed befektetés a PBG FMC és a Traction Tribe nevéhez fűződik, akik - többek között - az Új Széchenyi Kockázati (Jeremie) Tőkeprogram által biztosított tőkéből fektettek be a társaságba 2015-ben. Őket olyan befektetők követték, mint a Day One Capital, a Credo Ventures, a Power Angels és a Hana Investments. A cég az elmúlt években folyamatosan növelte bevételeit, a 2018-as évet 314 millió forintos bevétellel zárta, mely 34%-kal több, mint az előző évben.            

Háttér-információ

Az Invest Europe

Az Invest Europe – korábban EVCA – az európai magántőke, kockázati tőke és infrastruktúra ágazatokat, valamint azok befektetőit képviselő szakmai egyesület. Tagjaink hosszú távú szemléletmódot alkalmaznak a magántulajdonban lévő társaságokba – a start-up társaságoktól kezdve egészen a már jól megalapozott vállalkozásokig - történő befektetések során. Nem csak tőkét, hanem dinamizmust, innovációt és szakértelmet is biztosítanak. Ez az elkötelezettség elősegíti az erőteljes és fenntartható növekedés biztosítását, amely bőséges megtérülést eredményez a vezető európai nyugdíjalapok és nyugdíjbiztosítók számára, és így az azokra támaszkodó európai polgárok millióinak javát szolgálja. Az Invest Europe konstruktív módon kíván hozzájárulni az európai magántőke befektetéseket érintő politikai döntésekhez. Tájékoztatást nyújtunk a nyilvánosság számára tagjainknak a gazdaságban játszott szerepéről. Kutatásaink a leghitelesebb referenciaforrásnak tekinthetőek az iparági trendekkel és fejleményekkel kapcsolatos adatok szempontjából. Az Invest Europe 25 alkalmazottat foglalkoztató nonprofit szervezet, amelynek székhelye Brüsszelben, Belgiumban található. További információk a www.investeurope.eu weboldalon.

HVCA

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) a magántőke és kockázati tőke szektor érdekeit képviseli Magyarországon. A HVCA szolgáltatásaival, eseményeivel folyamatosan támogatja a tagjait, valamint ösztönzi az iparág szereplőit a legmagasabb szintű szakmai és etikai mércék betartására. Az 1991-ben létrejött HVCA-t jelenleg a KKE régió egyik legdinamikusabb és legaktívabb szakmai szervezeteként ismerik. A HVCA tagjai közé tartozik a szektor összes jelentős, tőzsdén nem jegyzett társaságokkal foglalkozó befektetője és tanácsadója. A HVCA rendszeres fórumot biztosít a tagjai közötti véleménycserére, valamint a kockázati és magántőke szektor egyes lényeges témáit érintő, illetve a jövőbeli tendenciákkal kapcsolatos magas szintű párbeszédre. Mint a szektor képviselője, folyamatos párbeszédet folytat Magyarország törvényhozó és pénzügyi intézményeivel, valamint más szakmai szervezetekkel.www.hvca.hu | hvca@hvca.hu

Commsignia Kft.

A 2012-ben alapított Commsignia a járműkommunikációs (V2X) piac globálisan is elismert szereplője. Saját szoftver- és hardvertermékei az autók és az infrastruktúra közötti információcserét megvalósítva lehetővé teszik, hogy a járművek jóval több információval rendelkezzenek a közvetlen környezetükről, felhasználva több forrásból (jelzőlámpák, közlekedési kamerák, többi jármű szenzorai stb.) érkező adatokat. A cég aktív szerepet vállal az iparág szabványosítási erőfeszítéseiben, 17 szakmai konzorciumnak tagja, és számos K+F projektben is részt vesz.