Sajtóközlemények

Sajtóközlemények

2015 09 03

2014-ben rekordszámú, 290 közép-kelet-európai cég jutott kockázati- és magántőke befektetéshez

Jelentős értékű befektetések, eladások és tőkebevonás jellemezte az évet a közép-kelet-európai régióban Budapest, 2015. szeptember 3. Az Európai Kockázati és Magántőke Egyesület (EVCA) adatai szerint 2014-ben rekordszámú, mintegy 290 közép-kelet-európai cég jutott kockázati- és magántőkealapok befektetéséhez a régióban. A befektetések értéke 66%-al haladta meg az előző évi szintet, elérve az 1,3 milliárd eurót. 2014-ben Magyarország volt a negyedik legjelentősebb szereplő a közép-kelet-európai kockázati tőke piacon, az összes régióbeli kockázati- és magántőke befektetés értékének 13%-a, mintegy 170 millió euró került hazánkban befektetésre. Az Európai Kockázati és Magántőke Egyesület (EVCA) által közzétett legfrissebb adatok szerint 2014-ben a régióban rekordszámú, mintegy 290 közép-kelet-európai társaság kapott kockázati- és magántőke alapoktól a megelőző évnél 66%-kal több, 1,3 milliárd eurónyi befektetést. Ezzel egyidejűleg a frissen gyűjtött tőke értéke 2014-ben több mint megháromszorozódott – elérte az 1,5 milliárd eurót -, míg az exitek összértéke 1,3 milliárd euró volt, ami 32 százalékkal haladta meg az előző évi értéket. A 2014. évi közép-kelet-európai (KKE) statisztikai jelentésből származó adatok egyaránt jelentős bővülést mutatnak a kockázati- és magántőke alapok tőkegyűjtése, valamint a befektetései és kiszállásai terén a KKE régióban, a helyi és a regionális befektetési alapok valamint a páneurópai és globális magántőkbe-befektetési csoportok tevékenységének erősödése nyomán. „A közép-kelet-európai kockázati- és magántőke befektetési aktivitás meghaladta a 2014. évi előzetes várakozásokat. 2014-ben rekordszámú társaság jutott jelentős kockázati tőkebefektetéshez a régióban. Nagyösszegű befektetésekre is sor került, amit a 2009 óta az első, 1 milliárd eurós cégértéket elérő befektetés is jelez a régióban megugró kivásárlási aktivitás nyomán” - mondta Dörte Höppner, az EVCA főtitkára. A 2014. évi KKE Statisztikai Jelentés további fontos megállapításai:
  • A kivásárlások értéke 2014-ben 120%-al, 935 millió euróra növekedett.
  • A teljes kockázati- és magántőke befektetések értéke több mint háromszorosára, 1,5 milliárd euróra emelkedett, amely 2008 óta a legmagasabb és egyben az eddigi negyedik legmagasabb érték.
  • 2014-ben a befektetésekből történő kilépések (exitek) értéke 32%-kal, 1,3 milliárd euróra növekedett (eredeti bekerülési értéken), mely a régióban eddig rögzített második legmagasabb érték.
  Rekordszámok a magyarországi kockázati- és magántőke befektetések terén 2014-ben a magyarországi volt a negyedik legjelentősebb piac a közép-kelet-európai kockázati tőke piacon. A magyarországi befektetések értéke 2013-hoz képest megháromszorozódott - 170 millió eurót ért el. 2014-ben a régión belül Magyarországon növekedett legdinamikusabban a befektetéshez jutó vállalatok száma, az előző évhez képest 32-vel több, összesen 73 vállalkozáshoz érkezett friss tőke. A magyarországi kockázati- és magántőke befektetések GDP-hez viszonyított aránya jelentősen, 0,056%-ról 0,164%-ra nőtt 2013 és 2014 között, amely meghaladja a régió 0,104%-os átlagát. Magyarország 2014-ben a korai fázisú kockázati tőke befektetésben részesülő régióbeli vállalatok számában is vezet, mivel itt 66 társaság kapott finanszírozást, amely a régió összes vállalatának 31%-a. „Nagy örömünkre tavaly egyszerre figyelhettük meg a befektetések darabszámának és összértékének emelkedését. Ennek köszönhetően Magyarország a kockázati tőke befektetések száma és volumene alapján egyaránt vezető helyet foglalt el a régióban 2014-ben”- emelte ki Zsembery Levente, a HVCA elnöke. 2014-ben a régión belül Magyarországon nőtt a legerőteljesebben a kockázati tőke befektetések értéke az előző évhez képest 92 százalékkal, 17 millióról 32 millió euróra, ami azt jelentette, hogy a a régióbeli befektetések 33 százaléka  Magyarországon valósult meg, amivel hazánk változatlanul a régió vezető célországa. Ami a kockázati- és magántőke exitek összértékét illeti, Magyarország egyben a harmadik legjelentősebb piac a régióban, a kilépések régiós összértékének 13%-a történt idehaza. *** További információ: Pintér Ibolya, HVCA, tel: +36 1 475 0924, email: hvca@hvca.hu Morvay Szilvia, Goodwill Communications, tel: +36 70 941 6908, email: morvayvgoodwillcom.hu A HVCA-ról A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) a magántőke és kockázati tőke szektor érdekeit képviseli Magyarországon. A HVCA szolgáltatásaival, eseményeivel folyamatosan támogatja a tagjait, valamint ösztönzi az iparág szereplőit a legmagasabb szintű szakmai és etikai mércék betartására. Az 1991-ben létrejött HVCA-t jelenleg a KKE régió egyik legdinamikusabb és legaktívabb szakmai szervezeteként ismerik. A HVCA tagjai közé tartozik a szektor összes jelentős, tőzsdén nem jegyzett társaságokkal foglalkozó befektetője és tanácsadója. A HVCA rendszeres fórumot biztosít a tagjai közötti véleménycserére, valamint a kockázati és magántőke szektor egyes lényeges témáit érintő, illetve a jövőbeli tendenciákkal kapcsolatos magas szintű párbeszédre. Mint a szektor egyetlen és legjelentősebb képviselője, folyamatos párbeszédet folytat Magyarország törvényhozó és pénzügyi intézményeivel, valamint más szakmai szervezetekkel. www.hvca.hu | hvca@hvca.hu