2014 12 16

A pénzügyi válság előtti szinteken a közepes felvásárlások piaca

2014. december 16.  A teljes tavalyi év teljesítményének 90 százalékát hozta az idei első kilenc hónap Budapest, 2014. december 16. – Az idei év harmadik negyedében a közepes méretű vállalatfelvásárlások (M&A) piacán 1804 tranzakció zajlott le, melyek összértéke meghaladta a 171,1 milliárd dollárt – derül ki a BDO International adataiból. A cégcsoport a 2007 óta legerősebbnek számító harmadik negyedév után az év utolsó hónapjaira is aktív időszakot vár, melynek eredményeképpen ez a piaci szegmens az év végére újra elérheti a pénzügyi válság előtt tapasztalt szinteket. „Közép- és Kelet-Európában (a FÁK országokat is beleértve) az előző negyedévhez képest 22 százalékkal, 83-ra csökkent ugyan a tranzakciók száma, ám összértékük ugyanazon a szinten, 8 milliárd dollár körül maradt – ismerteti a régiós adatokat Boross Ákos, a BDO Magyarország pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere. – A tíz legnagyobb régiós felvásárlási ügyletből öt Oroszországban zajlott le, amelyek önmagukban az összes ügylet értékének 22 százalékát biztosították.” A második negyedévi adatokhoz képest globálisan is érzékelhető volt némi visszaesés (a tranzakciók száma 8, míg összértékük 7 százalékkal csökkent), ám ez leginkább szezonális okokra vezethető vissza. Az M&A piacra hagyományosan gyengébb harmadik negyedév és erős év végi felfutás jellemző. Tekintettel arra, hogy 2014 első kilenc hónapjában az előző teljes év 90 százalékának megfelelő tranzakció zajlott le, szinte biztosra vehető, hogy az idei év a 2007 óta látott legjobb eredményt hozza majd a közepes méretű M&A-piacon. A magántőkealapok befektetési potenciáljának növekedése az általuk végrehajtott felvásárlások volumenében és értékében is megmutatkozott: az első kilenc hónapban 14 százalékkal több ügylet zajlott le 39 százalékos összérték mellett, mint 2013 ugyanezen időszakában. Az előző év első három negyedévéhez képest szinte minden régióban növekedés volt tapasztalható. A legnagyobb piacnak számító észak-amerikai régióban mind volumenben, mind dollárban kifejezve 11 százalékos volt a növekedés. Kiemelkedő volt az élénkülés Kínában, ahol 58 százalékkal több közepes méretű felvásárlás történt a harmadik negyedévben, mint egy évvel korábban, miközben az összérték is 65 százalékkal ugrott, meghaladva a 30 milliárd dolláros szintet. Ezzel Kína az észak-amerikai régió után a második legnagyobb felvásárlási piaccá vált ebben a kategóriában. Az üzleti szektorokat tekintve az előző negyedévhez képest ugyan csupán az üzleti szolgáltatások területén következett be növekedés, az első kilenc hónapot tekintve az idei évben minden szektor teljesítménye felülmúlja a tavalyi szintet. Ebben a tekintetben a leghatározottabb növekedést a TMT (technológia, média, telekommunikáció) produkálta 36 százalékos mennyiségi, illetve 33 százalékos összértékbeli növekedéssel. Közép- és Kelet-Európában az első háromnegyedéves időszak 16 százalékkal több tranzakciót eredményezett, mint 2013 hasonló időszaka. Ebben a régióban az ipar- és vegyipar után a legnagyobb aktivitás az energetika, bányászat és közszolgáltatások területén volt érezhető (ez utóbbi területen zajlott a fent említett oroszországi tranzakciók meghatározó része is).   Ha a 2014 utolsó negyedévére, illetve a 2015-re kilátásba helyezett tranzakciók számát vizsgáljuk, növekvő bizonytalanságot tapasztalunk. A globálisan előre jelzett 9 028 tranzakció ugyanis 15 százalékkal kevesebb az előző negyedévben ismert értéknél. A továbbra is messze az élen tartózkodó Észak-Amerikában jelentősen visszaesett a várható volumen az előző negyedévhez képest, ugyanakkor Latin-Amerika, Délkelet-Ázsia és a Közel-Kelet a korábbinál magasabb ügyletszámot vár a következő negyedévekre. „Tekintve, hogy a finanszírozási környezet továbbra is igen kedvező (olcsó hitelek, növekvő vállalati készpénzállomány és tartalékok), pozitív hatású világgazdasági trendek esetén, a nemzetközi részvénypiacok megfelelő teljesítménye mellett jó eséllyel jövőre sem kell attól tartani, hogy a közepes méretű felvásárlások piaca a jelenlegi időszakos csúcsokról nagyobb visszaesést produkál 2015-ben” – teszi hozzá Boross Ákos, a BDO Magyarország pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere. A vállalti felvásárlási folyamatok jelentős része az 500 millió dollár alatti, úgynevezett közepes méretű tranzakciók területén zajlik, ezért a teljes piac mozgását is alapvetően ez a szegmens határozza meg. Miközben a több milliárd dolláros nagyságrendű tranzakciókra alapvetően befektetési bankok specializálódtak, a nagy könyvvizsgáló/tanácsadó cégek klasszikus területe a mid-market M&A piac, amelynek egyik vezető szereplője a BDO (tavaly 214 tranzakcióban vett részt pénzügyi tanácsadóként ebben a szegmensben). A további, régiókra, illetve iparági területekre bontott részletes piaci elemzések a BDO cégcsoport immár negyedik alkalommal közzétett negyedéves Horizons című kiadványában találhatók meg.