2017 05 25

A tavalyi év kiemelkedő tranzakcióit követően ismét találkoznak Magyarország és a közép-kelet európai térség legnagyobb magántőke-befektetői a HVCA 19. budapesti konferenciáján

A rendezvény nyitóelőadását Michael Ignatieff, a CEU elnöke és rektora tartja
  1. május 24. – Június 1-jén, Budapesten kerül megrendezésre a „Magántőke, kockázati tőke és vállalati pénzügyek Közép-Kelet-Európában” elnevezésű konferencia a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) szervezésében. A Sofitel Budapest Chain Bridge Hotelben tartandó eseményen Michael Ignatieff, a Central European University (CEU) elnöke és rektora nyitóelőadásában az üzleti és a tudományos élet dinamikus kapcsolatáról fog beszélni.
A HVCA éves konferenciája az üzleti és a politikai élet, valamint a jogi szakma kiemelt kapcsolatépítő fóruma, ahol a résztvevők megvitatják a kockázati és magántőke, illetve a vállalatfinanszírozási szektor helyzetét Közép-, Kelet-, illetve Délkelet-Európában. A program keretében dr. Király Júlia, az IBS Budapest professzora az európai pénzügyi rendszer átalakulásáról és a Brexitről tart előadást, míg Magdalena Magnuszewska, az Innova Capital partnere és más prominens női cégvezetők a nők magántőke-befektetési szektorban betöltött szerepét vitatják meg. A kiemelt témák között szerepel még a magántőke-szektor átalakulása Magyarországon és Közép-, Kelet-, illetve Délkelet-Európában, valamint az állami források regionális kockázatitőke-piacra gyakorolt hatása is. A MergerMarket adatai szerint a tavalyi évben minden eddiginél magasabb szintet ért el a térségbeli magántőke-befektetések értéke. A piaci szereplők 103 tranzakció keretében több mint 11,3 milliárd eurót fektettek be a régió országaiban. Ezek közül kiemelkedőnek számított az a tranzakció, amelynek keretében az Asahi 7,3 milliárd euró értékben felvásárolta az AB Inbev közép-kelet-európai érdekeltségeit (ennek részeként a Borsodi Sörgyárat), újrapozicionálva ezzel a térségét a befektetési világtérképen. „Örömmel üdvözöljük előadóink között Ignatieff urat, aki a kutatások és az innovációs kultúra gazdasági fejlődésben betöltött szerepéről fog beszélni” – nyilatkozta Zsembery Levente, a HVCA elnöke és az X-Ventures vezérigazgatója. „Ignatieff úr akadémiai háttere, széles körű tapasztalata és politikai ismeretei következtében jól ismeri, milyen feltételek szükségesek egy versenyképes vállalkozói ökoszisztéma kialakításához. Minden gazdaságban kulcsfontoságú annak tisztázása, hogy milyen képességekre építhet a vállalkozói réteg, milyen tényezők mozdíthatják el kedvező irányba a gazdaságot a fejlődés útján.” „A vezető pozíciót betöltő nők előnyösen befolyásolják a vállalat képességeit az innováció, a változások kezelése és a nyereségesebb működés területén” – tette hozzá Margaret Dezse, az EY tranzakciós tanácsadási szolgáltatásának vezető partnere, a nők magántőke-befektetési piacon betöltött szerepéről. „A nemek közötti szakadék áthidalásához az igazgatósági tagoknak magukhoz kell ragadniuk a kezdeményezést, és át kell gondolniuk, mit tehetnének a munkaerő sokszínűségének és sikerességének javítása érdekében.“ Kircsi Anikó, a CMS ügyvédi iroda társasági jogi, M&A és magántőke-csoportjának vezetője pedig a magántőke-szektor átalakulásáról beszélt: „A térségben gyors ütemben fejlődött a magántőke-iparág. A tőke jelentős része magántőke-befektetési alapoktól származott, amelyek így aktívan hozzájárultak az érintett országok gazdasági sikereihez és a ma ismert befektetési környezet kialakításához.” „Közép-, Kelet- illetve Délkelet-Európában folyamatosan élénkül a magántőke-befektetési, valamint a vállalategyesülési és felvásárlási tevékenység” – mutatott rá Hugh Owen, a konferencia egyik kiemelt támogatója, az Allen & Overy partnere. „Ez a trend minden jel szerint 2017-ben is tovább folytatódik, régiószerte fenntartva a befektetések jelenlegi szintjét.” További részletek a konferenciáról és regisztráció: http://www.hvca.hu/conference/. ---- A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesületről (HVCA) A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) a magántőke és kockázati tőke szakmai szervezete Magyarországon. Célja tagjai szakmai támogatásán túlmenően a legmagasabb szintű szakmai és etikai normák betartatása. A HVCA 1991-ben jött létre. A HVCA-t jelenleg a közép-kelet-európai régió egyik legdinamikusabb és legaktívabb szakmai szervezeteként ismerik. A HVCA képviseli a magántőke és kockázati tőke szektor valamennyi jelentős szereplőjét Magyarországon, és elkötelezett a szektor támogatása iránt az alapok, a vállalkozók, a magántőke szakértők és összességében az egész gazdaság érdekében.