Sajtóközlemények

Sajtóközlemények

2022 02 11

Az Allen & Overy 2021-es globális M&A-piaci felmérése szerint rekordévet zárt tavaly az M&A piac: lendületben a technológiai szektor

Magyarországon az M&A tranzakciók összértéke közel 50 százalékkal növekedett 2020-hoz képest

Az Allen & Overy 2021-es globális M&A Insights jelentése világszerte mozgalmas évről számol be az M&A piacon. A tranzakciók globális összértéke meghaladta az 5800 milliárd dollárt, ami 64 százalékkal magasabb a 2020-as értéknél, és 48 százalékkal haladja meg a korábbi, 2018-as rekordot. Az óriási lendület elsősorban a technológiai szektor ügyleteinek köszönhető, ahol a tranzakciós érték – most első ízben – meghaladta az 1000 milliárd dollárt, ami 71 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest.

A trendet értékelve Richard Browne, az Allen & Overy globális társasági jogi/M&A üzletágának társvezetője elmondta: „A hihetetlenül reziliens piac aktivitása valójában a technológiai szektornak köszönhető, ahol 71 százalékkal emelkedett az ügyletérték az előző évhez képest, most először meghaladva az 1000 milliárd dolláros szintet. Az ágazatban lezajlott tranzakciók érték szerint a globális M&A ügyletek 20 százalékát, volumen szerint pedig 22%-át tették ki.”

Világszerte tovább nő a digitális infrastruktúrával kapcsolatos tranzakciók száma. A befektetők figyelme elsősorban a mobiltornyokra, adatközpontokra és száloptikai hálózatokra összpontosít. Az ügyfeleknek kínált szolgáltatások és az új technológiák (pl. Fibre-to-the-Home és mobil 5G) fejlesztésére tőkét felszabadítani kívánó telekommunikációs vállalatok eladják infrastruktúrájukat, különösen tornyaikat, száloptikai hálózataikat és adatközpontjaikat, amelyeket kifejezetten a digitális infrastruktúrára szakosodott befektetők üzemeltetnek tovább. A forrásgyűjtési piacon 2021-ben a technológiai és az élettudományi vállalatok voltak a legaktívabbak, minden további rekordot megdöntve a bevont forrásösszegek nagysága tekintetében, ami jól érzékelteti, mennyire magas a K+F programok finanszírozásához, tehetséges munkatársak, eszközök és ügyfelek megszerzéséhez, új technológiák bevezetéséhez, illetve új piacok meghódításához forrást gyűjtő, gyorsan növekvő technológiai vállalatok készpénzigénye.

Ezekről a trendekről David Broadley, az Allen & Overy globális társasági jogi üzletágának társvezetője így nyilatkozott: „Ebben a rendkívüli évben a technológiai szektor minden szintjén láttunk tranzakciókat, a szellemi tulajdonukért és innovatív termékeikért felvásárolt kis startupoktól kezdve egészen a megaügyletekig, mivel a jó tőkeellátottságú, gyorsan növekvő vállalatok szeretnének új piacokra belépni, új technológiákat megvásárolni és tehetséges, új munkatársakat felvenni. Ezek a vállalatok, amelyek termékeit és szolgáltatásait már régóta világszerte forgalmazzák, most már jelenlétüket tekintve is egyértelműen globálisak. Ezek alapján egyre magabiztosabban kijelenthetjük, hogy tartós trendről van szó, amely mögött az innováció és a digitális átalakulás iránti globális igény áll."

Európa is kivette a részét a tavalyi M&A aktivitásból, a kontinens az elmúlt 14 év legmagasabb M&A értékével büszkélkedhet. A Refinitiv adatai szerint az európai M&A ügyletek összértéke 2021-ben megközelítette az 1419 milliárd dollárt, amely 20.125 tranzakcióból adódott össze. Az Egyesült Királyság vezeti az európai országok rangsorát mind a tranzakciók összértékét (415,8 milliárd dollár), mind volumenét (5014 tranzakció) tekintve, mivel a Brexit után olcsóbbá vált egyesült királyságbeli befektetések különösen vonzó célpontot kínáltak a befektetőknek. A legnagyobb értékű ügylet azonban Európa kontinentális részén jött létre a Fiat Chrysler Automobiles és a francia PSA Group (korábbi nevén Peugeot Citroën) 50 milliárd dolláros fúziójával, amelynek eredményeként létrehozták a Stellantis vállalatot. Közép-Kelet-Európában is jelentős tranzakciókra került sor 2021-ben, ahol az M&A tranzakciók összértéke meghaladta a 32,1 milliárd dollárt, a tranzakciók száma pedig 1343 volt. Ebben a térségben a technológiai, a pénzügyi szolgáltató szektor, valamint az infrastruktúra- és energiaszektor ügyletei uralták a piacot. Magyarországon az M&A tranzakciók összértéke 2021-ben közel 50 százalékkal haladta meg a 2020-as értéket, és 2021-ben 100 ügyletből elérte az 1,676 milliárd dollárt (520,8 milliárd forintot).

„Közép-Kelet-Európa olyan megaügyletekkel tudott csatlakozni az M&A piacok 2021-es kiugró teljesítményéhez, mint az Avast plc 7,3 milliárd eurós (8,35 milliárd dolláros) fúziója a NortonLifeLock Inc. céggel, a 2,5 milliárd eurós (2,86 milliárd dolláros) Aviva Poland felvásárlása az Allianz által, vagy a cseh állami tulajdonban állt Ceska Telekomunikacni Infrastruktura (CETIN) 2,01 milliárd eurós (2,3 milliárd dolláros) felvásárlása a szingapúri állami befektetési társaság (Government of Singapore Investment Corporation) által. Ezek a példák jól mutatják, hogy a régió elég nagy vállalatokkal és lehetőségekkel rendelkezik a több milliárd dolláros ügyletek lebonyolításához, így vonzó célpont lett a vezető nemzetközi felvásárló vállalatok számára is” – mutatott rá Sahin-Tóth Balázs, a budapesti Allen & Overy Kádár Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje.

Az Allen & Overy ügyvédi iroda jól megalapozott magyarországi és közép-kelet-európai piacismeretére támaszkodva, 2021-ben is több jelentős regionális és magyarországi tranzakcióban vett részt jogi tanácsadóként. Az Allen & Overy képviselte az Aegon N.V-t abban a 830 millió euró (950,4 millió dollár) értékű ügyletben, amelyben a holland biztosító értékesítette magyarországi, lengyelországi, romániai és törökországi biztosítási, nyugdíj- és vagyonkezelési üzletágát a Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe részére. Szintén az Allen & Overy tanácsadói közreműködésével zajlott az a tranzakció, amelynek során a DoorDash 8 milliárd dollárért felvásárolta az ételkiszállítási, kiskereskedelmi és élelmiszerágazatban aktív, Helsinki központú nemzetközi Wolt Enterprises vállalatot, amely világszerte több mint 22 joghatóság területén nyújtja szolgáltatásait. Az Allen & Overy képviselte a W.A.G Payment Solutions-t abban a tranzakcióban, amelyben a vállalat 100%-ban felvásárolta Közép-Kelet-Európa egyik vezető flottamenedzsment-szolgáltatóját, a WebEye Telematics vállalatot annak alapítóitól és menedzsmentjétől.

Az Allen & Overy 2021-es globális M&A Insights jelentése foglalkozik még többek között a technológiai felvásárlások mesterséges intelligenciával történő átvilágításával és azzal, hogy mit tesznek a technológiai befektetők a fontos munkatársak megtartása és ösztönzése érdekében a felvásárlások során.

* A számok a 2021. január 1. és december 31. között bejelentett ügyletekre vonatkoznak. Az adatokat a Refinitiv bocsátotta rendelkezésre.

-- VÉGE --

 

Szerkesztők figyelmébe:

 

A sajtóanyagban az „Allen & Overy” név az Allen & Overy LLP-re és/vagy partnerirodáira utal. Az Allen & Overy LLP egy korlátolt felelősséggel működő társaság, amelyet OC306763 cégjegyzékszámmal jegyeztek be Angliában és Walesben. Az Allen & Overy LLP engedélyezési és szabályozó hatósága a Solicitors Regulation Authority of England and Wales. Az Allen & Overy Kádár Ügyvédi Iroda a Budapesti Ügyvédi Kamara nyilvántartásába bejegyzett ügyvédi iroda.

 

A „partner” kifejezés az Allen & Overy LLP valamelyik tagjára, illetve az Allen & Overy LLP valamely partnerirodájának azonos képesítésű és pozíciójú dolgozójára, tanácsadójára, illetve egyéb munkatársára utal. Az Allen & Overy LLP tagjainak, valamint a partneri kinevezéssel bíró, tagsággal nem rendelkező közreműködőinek listája megtekinthető hivatalos székhelyünkön: One Bishops Square, London E1 6AD.

 

Az Allen & Overy nemzetközi ügyvédi iroda közel 5500 munkatársat, ezen belül 550 partnert foglalkoztat a világ különböző pontjain működő 40 irodájában. Az Allen & Overy irodáinak aktuális listája: allenovery.com/locations.

 

www.allenovery.com