Sajtóközlemények

Sajtóközlemények

2019 02 06

Az Allen & Overy legfrissebb felmérése alapján a globális M&A piac a világban zajló politikai bizonytalanságok ellenére is bizakodó

A befektetők a növekedésben, a földrajzi terjeszkedésben és a technológia fejlesztésében látják a megoldást a globalizáció kihívásaira

BUDAPEST – Az Allen & Overy legfrissebb “Global Trends in Private M&A” éves felmérésének eredményei alapján a vállalkozások a bizonytalan geopolitikai környezetben sem vesztették el befektetési kedvüket és a globalizáció kihívásai ellenére is keresik az új akvizíciós lehetőségeket. Egyre több cégeladás történik aukción keresztül a bizakodó piaci légkörnek köszönhetően. Az elmúlt évtizedben tavaly jött létre a legtöbb 5 milliárd dollár értéket meghalódó tranzakció, ami jól mutatja az egyre növekvő érdeklődést a hatalmas méretű stratégiai ügyletek iránt. Egy évek óta tartó tendencia részeként 2018-ban a magántőke-alapok akvizícióinak már több mint fele meglévő vállalati portfólióhoz kapcsolódott. A felmérés kiemeli az optimista vállalati környezetet: a vevők a kihívásokkal teli szabályozási környezet ellenére is akvizíciók útján kívánnak terjeszkedni, piaci részesedést növelni, szélesebb termékskálát kialakítani, illetve biztosítani a méretgazdaságos működést. 

A jó teljesítményt nyújtó vállalatok felvásárlási terveinek megvalósítását megkönnyítette jelentős készpénzállományuk és a folyamatosan rendelkezésre álló finanszírozás. Az elmúlt évben a viszonylag stabil tőkepiaci környezet tovább fűtötte az akvizíciós tevékenységet. Ebben a piaci hangulatban az eladók egyre jobban tudták versenyeztetni a vevőket, így a lehető legjobb áron tudtak megválni befektetéseiktől és a szerződéses feltételek is jellemzően az ő érdekeiket tükrözik. A protekcionizmus és az ehhez kapcsolódó korlátozó szabályok sok esetben komolyan akadályozzák a vállalatok globális törekvéseit, összességében azonban ez sem csökkentette az M&A piac aktivitását.

Az Allen & Overy „M&A Insights for Q4 2018” felmérése alapján, amelyben a Refinitiv (korábban „Thomson Reuters Financial and Risk Business”) adataira támaszkodnak, 2018-ban ismét az Amerikai Egyesült Államok volt a globális M&A tranzakciók leggyorsabban növekvő piaca. Itt az első 11 hónapban az ügyletek összértéke 57 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, amely így a globális M&A aktivitás 44 százalékát tette ki 2018 első 11 hónapjában. A szigorodó kínai és amerikai befektetési szabályoknak köszönhetően az Egyesült Államokba irányult kínai befektetések 92 százalékkal estek vissza 2018 első felében. Ennek ellenére az amerikai piac vonzotta a legtöbb külföldi befektetőt és az amerikai vállalatok kezdeményezték a legtöbb külföldi befektetést globális szinten. Nyugat-Európa is jól teljesített, az M&A ügyletek összértéke 40 százalékkal növekedett az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül a magántőke-alapok befektetéseit tekintve Németország számít az egyik vezető piacnak: itt 2018 első 11 hónapjában az ügyletek összértéke 32 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest.

Kelet-Közép-Európában az M&A tranzakciók összértéke 2018-ban tovább növekedett, ennek ellenére a régió kilátásait illetően a befektetők még mindig bizonytalanok. Az aukciós vállalat értékesítések számát tekintve Kelet-Közép-Európa a második helyen végzett 59 százalékkal. Régiónkat csak az Egyesült- Királyság előzte meg, ahol a cégek 63 százalékát értékesítették ilyen formában. Ugyanakkor, a szabályozási környezet szempontjából továbbra is kihívást jelent Európa keleti fele, hiszen tavaly a feltételhez kötött ügyletek 67 százalékát versenyjogi, 33 százalékát pedig egyéb szabályozási feltételekhez kötötték. Lengyelország továbbra is kulcsfontosságú, ahol számos jelentős tranzakció valósult meg 2018-ban: a Generali októberben felvásárolta a Union Investment TFI-t, amely megközelítőleg 3,8 milliárd dollár értékű eszközt kezel. A BNP Paribas áprilisban 954 millió dollárért vásárolta meg a Raiffeisen Bank International lengyel üzletágát, a Banco Santander pedig 345 millió dollárt fizetett a Deutsche Bank lengyel lakossági és privát banki egységeiért. Csehországban és Szlovákiában inkább közepes méretű ügyletek jöttek létre. Az egyik kivétel a Sanofi tulajdonában álló prágai központú generikus gyógyszergyártó a Zentiva 2,2 milliárd dollár értékben történő értékesítése volt az Advent International számára. Magyarországon az élénk ingatlanpiac felpörgette az érdeklődést a hitelportfóliók iránt is. A svéd Intrum Justitia és a Raiffeisen Bank például az Aegon Hitel Zrt. részvényeit, illetve annak jelzáloghitel-portfólióját vásárolta meg az elmúlt esztendőben. Magyarországon az egyik legjelentősebb M&A ügylet a Cinven, nemzetközi magántőke-befektető társaság 607 millió dollár értékű befektetése volt, amelynek során felvásárolta a magyar kisállat-eledelt gyártó Partner in Pet Food-ot.

“A globális makrogazdasági hangulat és politikai kockázatok ellenére az erős vállalati optimizmus és a magántőke-alapok rendelkezésére álló jelentős tőkemennyiség tovább ösztönzi a vállalat-felvásárlási tevékenységet. Kelet-Közép-Európában 2018-ban is jelentős ügyletek valósultak meg, és arra számítunk, hogy ez a pozitív trend 2019-ben is folytatódni fog” ­– mondta Lengyel Zoltán, az Allen & Overy budapesti irodájának partnere.