Sajtóközlemények

Sajtóközlemények

2021 02 11

Az Allen & Overy legfrissebb negyedéves M&A-piaci felmérése szerint a COVID-19 világjárvány miatt először visszaesés majd fellendülés jellemezte az M&A piacot 2020-ban

Budapest – Az Allen & Overy 2020. negyedik negyedévi M&A Insights jelentése* szerint a tranzakciók száma a Covid-19 világjárvány miatt globálisan csökkent, amelynek hatását enyhítette az év második felében tapasztalható fellendülés. Az ügyletek értéke 8, míg volumene 9 százalékkal esett vissza 2020-ban, de már érezhetők a talpra állás jelei a határokon átívelő tranzakciók értékében és az egyes iparágak élénkülő aktivitásában.

A trendeket értékelve David Broadley, az Allen & Overy globális vállalati divíziójának társvezetője elmondta: „2020 markánsan két részre osztható az ügyletkötések szempontjából. Az év első felére világszinten jellemző megtorpanást a nyár végétől viszonylag lendületes kilábalás követte. A kilátások pozitívabbak most, mivel már a belátható jövőben számíthatunk a védőoltások hatására, és az amerikai elnökválasztás keltette feszültségen is túl vagyunk, ami kiszámíthatóbbá teszi a piacot a befektetők számára. Az év során tapasztalt gazdasági megrázkódtatások miatt azonban 2021-ben is instabil lehet a piac, ami az előttünk álló hónapokban is próbára teszi majd a befektetők türelmét.”

A világjárvány miatt a globális piacon 2020-ban nem jöttek létre olyan megaügyletek, amelyek az előző évet jellemezték. Tavaly az 5 milliárd dollár értéket meghaladó tranzakciók száma 8 százalékkal, míg a 10 milliárd dollár feletti ügyletek száma 21 százalékkal csökkent 2019-hez képest. A Refinitiv adatai szerint a globális M&A tranzakciók összértéke 3,64 ezer milliárd dollár volt 2020-ban, ebből az USA-n belül megvalósult tranzakciók összértéke meghaladta az 1,41 ezer milliárd dollárt. Európában a tranzakciók összértéke meghaladta az 1 ezer milliárd dollárt, ezen belül Közép-Kelet-Európában közel 14,5 milliárd dollár értékű tranzakció valósult meg. Ebből jelentős részt képvisel a Goodman ingatlanportfóliójának eladása megközelítőleg1 milliárd euró vételárért, valamint az Aegon értékesítése 830 millió euróért, mindkét tranzakció több országot is érintett a közép-kelet-európai piacon, és mindkét ügyletben az Allen & Overy képviselte az eladót.  Magyarország duplázott 2020-ban, a megvalósult M&A tranzakciók összértéke 1,13 milliárd dollár értéket tett ki, ami több mint kétszerese a 2019-es közel 530 millió dollár tranzakciós összértéknek. Ez a jelentős növekedés néhány olyan nagy ügyletnek köszönhető, mint a Goodman és az Aegon értékesítések.

Regionális nézőpontból az USA 38 százalékkal részesedett a globális tranzakciók összértékéből, megőrizve első helyét annak ellenére, hogy 2020 negyedik negyedévében 27 százalékos visszaesést mutatott 2019 azonos időszakához képest. A második helyen változatlanul Nyugat-Európa állt, ahol 28 százalékkal volt magasabb az ügyletérték 2020 negyedik negyedévében, mint 2019 azonos időszakában, ami jól tükrözi az M&A piac fellendülését Nyugat-Európában az év vége felé. 2020 negyedik negyedévben a Nyugat-Európában megvalósult ügyletek a globális tranzakciók összértékének 26 százalékát tették ki. Kínában (Tajvant, Hongkongot és Makaót is hozzászámítva) a 2020 negyedik negyedévi ügyletérték 39 százalékkal haladta meg 2019 utolsó negyedévének ügyletértékét. A Kínában (Tajvant, Hongkongot és Makaót is hozzászámítva) megvalósult ügyletek a globális tranzakciók összértékének 16 százalékát tették ki 2020-ban.

A Közép-Kelet-Európában megvalósult ügyletek egy részét a kevésbé kompetitív tranzakciós feltételek jellemezték. A tranzakciók mindössze 33 százaléka zajlott aukciós (pályázati) eljárás keretében, és egyetlen ügylet esetében sem volt éles a verseny. A közép-kelet-európai ügyletek 53 százalékát kötötték csupán szigorú zárási feltételekhez, míg Nyugat-Európában ez az arány 77% volt. Itt az ügyletek mindössze 21 százalékánál volt szükség árkorrekcióra, szemben a nyugat-európai 46 százalékkal.

 „2020-ban visszaesett a közép-kelet-európai M&A aktivitás, de nem szűnt meg teljesen. Némi óvatossággal, de azért kötöttek stratégiai ügyleteket és végrehajtottak magántőke-befektetéseket, a távközlési és az IT-szektorral az élen, de a biztosítási, ingatlanpiaci és pénzügyi szolgáltató szektor is adott nekünk munkát” – hangsúlyozta Sahin-Tóth Balázs, az Allen & Overy Budapest vezető ügyvédje. „Az Allen & Overy által a régióban támogatott ügyletek – köztük az Aegon magyarországi, lengyelországi, romániai és törökországi vagyonkezelési, biztosítási- és nyugdíjüzletágainak eladása 830 millió euróért a Vienna Insurance Group AG számára, a Goodman közép-európai ingatlanvagyonának értékesítése 1 milliárd euróért, illetve a SVEA megközelítőleg 19 milliárd forint névértékű követelés-portfóliójának értékesítése az Intrum részére – azt mutatják, hogy történnek Közép-Kelet-Európában nagyszabású tranzakciók. Ez a trend várhatóan 2021-ben is folytatódni fog. Jelenleg is már több új M&A ügyleten dolgozunk” – tette hozzá Sahin-Tóth Balázs.

Globális szinten eléggé vegyes képet mutatnak az egyes iparágak. Egyes szektorok aktivitása élénkül a világjárvány miatt, máshol markáns visszaesés tapasztalható. Ügyletérték és ügyletszám alapján is a távközlési, technológiai és médiaszektor (TMT) vezet, ahol a tranzakciók összértéke 27 százalékkal növekedett 2020 negyedik negyedévében 2019 azonos időszakához képest. A fogyasztási cikkek ágazata és a kiskereskedelmi szektor is kedvező képet mutat, ahol a tranzakciók összértéke 2020 negyedik negyedévében 31 százalékkal haladta meg a 2019 negyedik negyedévi értéket. Az élettudományok terén mutatkozott a legjelentősebb visszaesés, 53 százalékkal esett vissza a tranzakciók összértéke 2020 negyedik negyedévében 2019 azonos időszakával összehasonlítva. Nem meglepő, hogy az ingatlanpiac is szenved a világjárvány miatt, ahol a tranzakciók összértéke a negyedik negyedévben 27 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának értékétől.

A jelentés külön foglalkozik az egyesült államokbeli pénzügyi szolgáltató szektor M&A-aktivitásával, ahol a további digitalizáció és konszolidáció a jellemző. Az adatok azt mutatják, hogy 2020 harmadik negyedévében megélénkült az M&A-tevékenység ebben a szektorban, ahol a vagyonkezelési és a fintech befektetések jártak az élen.

* A számok a 2020. január 1. és december 7. között bejelentett ügyletekre vonatkoznak. Az adatokat a Refinitiv bocsátotta rendelkezésre