Sajtóközlemények

Sajtóközlemények

2018 03 27

Az Enterprise Investors befektet a Pan-Pekbe

Zágráb, 2018. március 27. – Az Enterprise Investors (EI) által kezelt Polish Enterprise Fund VII magántőkealap megállapodást írt alá a Pan-Pek vezető horvát pékárukészítő és -kiskereskedelmi társaság 65%-os tulajdonrészének megvásárlásáról.
  • Az EI a Pan-Pek alapítójával és vezérigazgatójával, Ivan Paraćcsal együttműködve ösztönzi a társaság dinamikus jövőbeni növekedését.
  • A tranzakció értékét nem hozták nyilvánosságra.
Az 1992-ben alapított Pan-Pek a fagyasztott pékáruk egyik legnagyobb gyártója az adriai térségében. Horvátország modern élelmiszer-kiskereskedelmi cégeit látja el termékekkel. Emellett mintegy 50 pékségből álló saját üzlethálózatot is fenntart, elsősorban Zágráb környékén. Kiskereskedelmi üzleteiben kenyérféléket, bagettet, valamint helyben elfogyasztható és elvihető szendvicseket árusít. Az elmúlt években a Pan-Pek teljes körűen automatizált, modern gyártósorokat állított üzembe egyes termékkategóriáinál, és további korszerű berendezéseket kíván vásárolni. Egyes termékkategóriákban a társaság az egész térségben egyedülálló termelési kapacitással rendelkezik. Központi gyára Zágrábban működik, egy másik, kisebb üzeme pedig a kelet-horvátországi Dakovóban. 2017-ben a Pan-Pek árbevétele meghaladta a 32 millió eurót. A társaság jelenleg 700 embernek ad munkát. „Arra számítunk, hogy a modern élelmiszer-kiskereskedelem folyamatos növekedése nyomán a pékárupiac is tovább fog bővülni Horvátországban. Ivan Parać kivételesen tapasztalt és tehetséges vállalkozó, akinek az irányításával a Pan-Pek tovább erősítheti vezető pozícióját az adriai térségében” – nyilatkozta Michał Kędzia, az Enterprise Investors befektetésért felelős partnere. „A következő öt évben a Pan-Pek kiskereskedelmi szervezetének jelentős bővítését tervezzük” – tette hozzá. Az Enterprise Investors Kelet-Közép-Európa legnagyobb magántőke-társaságainak egyike. Az 1990 óta aktív cég kilenc alapot indított útjára, összesen 2,5 milliárd euró feletti tőkével. Ezek az alapok 1,8 milliárd eurót fektettek különféle iparágak 140 vállalatába. Az Enterprise Investors eddig 126 cégből szállt ki, összesen mintegy 3,6 milliárd euró bruttó bevétellel.