2017 07 17

Az Enterprise Investors finanszírozza a Jantoń vezetői kivásárlását

Varsó, 2017. július 17. – Az Enterprise Investors (EI) által kezelt Polish Enterprise Fund VII magántőke-befektetési alap megállapodást írt alá a szőlő- és gyümölcsborból készült alkoholos italok gyártásában piacvezető lengyelországi Jantoń 100%-os tulajdonrészének megvásárlására.  Az ügylet összértékét nem hozták nyilvánosságra.  A tranzakció lebonyolításához a versenyhatóság jóváhagyása szükséges. A Jantoń választékát borok, almaborok és max. 22% alkoholtartalmú, ízesített alkoholos italok alkotják. Az erős és hozzáértő vezetői csapat által irányított társaság 40 millió euró feletti árbevételt ért el 2016-ban. A Jantoń mintegy 20 különféle márkanéven értékesíti termékeit, és komoly jelenléttel rendelkezik az összes modern kiskereskedelmi láncban, így a diszkont áruházakban is. A kiváló értékesítési eredmények bizonyítják, hogy a társaság képes a vásárlókat megnyerő márkák kialakítására. A Jantoń modern gyártóüzemet és korszerű raktárt üzemeltet. Mindkét létesítmény Lengyelország középső részén, Dobrońban található. „A Jantoń számára előnyös, hogy a lengyel fogyasztók egyre jobban kedvelik az alacsonyabb alkoholtartamú, ízesített alkoholos italokat. Ebben a kategóriában folyamatos innovációra és termékfejlesztésre van szükség íz, csomagolás és márkakommunikáció szempontjából is. Hozzáértése, tapasztalata és infrastruktúrája révén a társaság minden adottsággal rendelkezik ahhoz, hogy sikeresen működjön ebben a dinamikus és folyamatosan változó környezetben” – nyilatkozta Sebastian Król, az Enterprise Investors ügyletért felelős partnere. „Fenti erősségeit, stabil pénzügyi pozícióját és ambiciózus vezetői csapatát figyelembe véve a Jantoń kiválóan alkalmas arra, hogy piaci konszolidációs platform legyen” – tette hozzá. „A rendkívül felkészült vezetőség fogja irányítani a jövőben is a Jantońt – az Enterprise Investors piacvezető magántőke-befektetési alap támogatásával. Meggyőződésem, hogy a társaság nagyszerű növekedési kilátásokkal rendelkezik, és tovább konszolidálja majd piaci pozícióját – értékelte a tranzakciót a vállalat társtulajdonosa, Jacek Jantoń. A felvásárlást követően a Jantoń a főbb termékcsaládok megerősítésére összpontosít. „A következő hónapokban új termékekkel fogunk megjelenni a piacon, és innovációkat vezetünk be meglévő portfóliónknál. Fő törekvéseink közé tartozik, hogy ösztönözzük a rendkívül sikeres Monte Santi márka fejlődését” – mutatott rá Jakub Nowak, a Jantoń vezérigazgatója. Az Enterprise Investorst a Gessel, a Deloitte Advisory és a Wierzbowski Eversheds Sutherland segítette tanácsadóként az ügyletben. Az eladók a CIC Corporate Finance és a CMS tanácsadói segítségét vették igénybe. Az Enterprise Investors Kelet-Közép-Európa legnagyobb magántőke-társaságainak egyike. Az 1990 óta aktív cég nyolc alapot indított útjára, összesen 2 milliárd euró feletti tőkével. Ezek az alapok 1,7 milliárd eurót fektettek különféle iparágak 138 vállalatába. Az Enterprise Investors eddig 124 cégből szállt ki, összesen 3,4 milliárd euró bruttó bevétellel.