2016 04 18

Az Enterprise Investors részlegesen kivonult a Polski Bank Komórek Macierzystych őssejtbankból

Varsó, 2016. április 13. — Az Enterprise Investors (EI) által kezelt Enterprise Venture Fund I (EVF) kockázatitőke-alap a Varsói Értéktőzsdén (WSE) végrehajtott első nyilvános forgalomba hozatallal (IPO) részlegesen kivonult a Polski Bank Komórek Macierzystych (PBKM) vezető európai őssejtbankból:  Az ügylet 8,7 millió euró bruttó bevételt generált az EI számára, ami a részleges kivonulás összköltségének bruttó 6,7-szerese;  Az EVF a PBKM 17,3%-át értékesítette, és 38,1%-os részesedést tartott meg a társaságban;  Ez volt az EI történetének 32. elsődleges nyilvános forgalomba hozatala. A Famicord Csoport márkanév alatt működő Polski Bank Komórek Macierzystych az EU és Törökország területén vezető pozícióval rendelkező őssejtbank. A cég az elmúlt öt évben megduplázta részesedését az európai piacion, és ennek alapján a leggyorsabb ütemben növekvő jelentősebb iparági szereplő Európában. A vállalat 2002-ben, Lengyelország második köldökzsinórvér-bankjaként jött létre, és jelenleg mintegy 122 ezer sejt- és szövetmintát tárol. 2014-ben megkezdte a fejlett terápiás gyógyszerkészítmények (ATMP-k) gyártását és azóta kísérleti kezelésekhez biztosít külső szállítóként ilyen termékeket. 2015-ben a PBKM 24,5 millió euró árbevételt, 6,4 millió euró nyereséget (EBITDA) és 4,2 millió euró nettó nyereséget ért el. 2009 novemberében az Enterprise Venture Fund I lett a társaság fő részvényese azzal, hogy 4,4 millió euróért megvásárolta a PBKM részvényeinek 50,1%-át. Az IPO előtt az EVF 55%-os részesedéssel rendelkezett a társaságban. „A Polski Bank Komórek Macierzystych a köldökzsinórvér gyűjtésétől annak terápiás alkalmazásáig sokrétű tevékenységet folytat” – mutatott rá Rafał Bator, az Enterprise Investors tranzakcióért felelős partnere. „Az ilyen szolgáltatások piaci penetrációja az USA-ra és a fejlett ázsiai országokra jellemző, 20% körüli szintnél jelentősen alacsonyabb Európában. Ezért mind az iparág, mind pedig a PBKM dinamikus növekedés előtt áll a térségben. Az IPO jó eredménye is ezt a globális trendet igazolja.” Az Enterprise Investors Kelet-Közép-Európa legnagyobb magántőke-társaságainak egyike. Az 1990 óta aktív cég nyolc alapot indított útjára, összesen 2 milliárd euró feletti tőkével. Ezek az alapok 1,7 milliárd eurót fektettek különféle iparágak 135 vállalatába, és 111 cégből vonultak ki, összesen 2,3 milliárd euró bruttó bevétellel.