2016 05 02

Az Enterprise Investors támogatta az XTB részvényeinek első nyilvános forgalomba hozatalát

Varsó, 2016. április 27. — A vezető európai pénzügyi brókerházak között számon tartott X-Trade Brokers (XTB) tegnap bejelentette, hogy végrehajtotta részvényei első nyilvános forgalomba hozatalát (IPO) a Varsói Értéktőzsdén (WSE). Az Enterprise Investors (EI) által kezelt Polish Enterprise Fund VI (PEF VI) magántőke-befektetési alap az XTB kisebbségi tulajdonosa.  Az alapítók 80,8%-ról 66,8%-ra csökkentették részesedésüket és 43 millió euró bruttó bevételt realizáltak az ügyleten;  A PEF VI nem adta el egyetlen részvényét sem, megőrizve 19%-os részesedését a vállalatban;  Az EI támogatta a folyamatot, amely a 33. IPO volt portfóliójában. Az XTB kereskedelmi és befektetési termékeket, szolgáltatásokat és megoldásokat kínál a nemzetközi piacon – kiemelt tekintettel a különbözeteken alapuló kétoldalú szerződésekre (Contracts for Difference, CFD). Online kereskedési platformjai felhasználóbarát környezetet biztosítanak a megbízható, gyors és eredményes kereskedéshez. Az XTB innovációit, valamint termékei és szolgáltatásai minőségét több díjjal is elismerték. A 2004-ben Lengyelországban alapított vállalat jelenleg mintegy 400 főt foglalkoztat a világ különböző országaiban. Vezető pozícióval rendelkezik a kelet-közép-európai piacokon. Nyugat-Európán belül sikeresen működik Spanyolországban, Portugáliában, Németországban és Franciaországban (ahol 2012 és 2015 között évente átlagosan 30%-kal növelte bevételét). Törökországi képviselete az első, helyi szabályozásnak megfelelő, sikeres külföldi szereplő ezen a piacon. A társaság vezetősége arra számít, hogy az uruguay-i szabadkereskedelmi övezetben nemrég létrehozott iroda jó hídfőállás lesz az XTB terjeszkedéséhez a dinamikusan fejlődő, kiaknázatlan latin-amerikai piacokon. 2015-ben az XTB 64 millió euró bevételt és 27 millió euró nettó eredményt ért el, ami 38,2%-kal illetve 54,3%-kal magasabb az előző évinél. Az Enterprise Investors Kelet-Közép-Európa legnagyobb magántőke-társaságainak egyike. Az 1990 óta aktív cég nyolc alapot indított útjára, összesen 2 milliárd euró feletti tőkével. Ezek az alapok 1,7 milliárd eurót fektettek különféle iparágak 136 vállalatába, és 111 cégből vonultak ki, összesen 2,3 milliárd euró bruttó bevétellel.