Sajtóközlemények

Sajtóközlemények

2020 10 22

Csökkent az aktivitás az első félévben a kockázatitőke-piacon

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint az egyesület befektető tagjai:

  1. 2020. január- és június közötti időszakban 63 tranzakció keretében összesen 9,521 milliárd forintot fektettek hazai vállalkozásokba, amely fele a 2019 azonos időszakában tapasztaltnak.
  2. Az átlagos tranzakció mérete 151 millió forintot tett ki ebben az időszakban, ami mintegy 30%-al alacsonyabb a 2019 első félévében regisztrált 211 millióhoz képest.
  3. Az egyesület 9 alaphoz köthetően, 33 kiszállást regisztrált, míg új alapok létrehozatalára (forrásbevonásra) nem került sor.

 

Visszaesés a tavalyi első félévhez képest

2020. első félévében 63 tranzakció során 63 vállalkozás jutott összesen 9,521 milliárd forint tőkéhez. Ez az összeg ugyan több, mint kétszerese a 2018-as év azonos időszakában realizáltnak (4,607 milliárd forint), viszont fele a 2019-es év első félévében tapasztaltnak (20,866 milliárd forint)

A tranzakciók száma is elmarad az előző évekhez képest - 63 a tavalyi 99 után -, az átlagos ügyletek értéke pedig 211-ről 151 millióra csökkent. Az ügyletek számának és étékének visszaesésében több tényező is szerepet játszhatott, a koronavírus okozta gazdasági visszaesés és bizonytalanság mellett például az egyes állami és magánbefektetők befektetési dinamikájának lassulása.

A befektetések megoszlása életciklus szerint

Az első félévben a tranzakciók közül 34 első körös befektetés volt, ezek tették ki a teljes volumen 54 százalékát, amely szám arányaiban megegyezik a 2019. évi első félévivel.

47 tranzakciót rögzítettek inkubációs és magvető fázisú cégekben, ezek a teljes tranzakciószám háromnegyedét teszik ki.

Az inkubációs ügyleteknél közel 20 millió, a magvető ügyleteknél 118 millió, a start-up ügyletek estében pedig 164 millió forint az átlagos befektetési összeg. Későbbi fázisban lévő cégeknél ugyanez a mutató 1,575 milliárd, illetve magántőke növekedési fázisú befektetések esetén 764 millió forint.

A legjelentősebb értékű tranzakció későbbi fázisú befektetéséhez köthető 2,1 milliárd forint értékben, ez adta a teljes félév befektetéseinek 22 százalékát.

 

Kedvelt iparágak

2020 első félévében a tőkebefektetések összesen tizennégy különböző szektorba irányultak. Összegüket tekintve a legtöbb befektetés az üzleti és ipari szolgáltatások, illetve termékek, az IT és fogyasztói elektronika, valamint kommunikációs ágazatba került: itt költötték el a félévben a befektetett összeg 79 százalékát. A korábbi évekhez képest viszont ezen félévben nem történt befektetés az energia és környezet szektorban.

 

Kiszállások

A félévben 33 kiszállás történt, amelyek kilenc alaphoz köthetőek. A legtöbb exitet az üzleti és ipari szolgáltatások, valamint fogyasztói szolgáltatások szektorban rögzítették.

Tizennyolc esetben a management általi kivásárlásra került sor, hét esetben a befektető a leírás mellett döntött, három esetben más magántőke alap felé történt az értékesítés, négy esetben pedig zártkörű értékesítéssel, illetve egy befektetés más típusú kiszállással zárult.

Az eladott társaságokban a befektetők átlagosan 6,4 évig voltak tulajdonosok.

 

Tőkegyűjtés

A vizsgált félévben 20 milliárd Ft tőkegyűjtést jelentettek.

 

A 2020. évi statisztikai riportok elérhetőek itt: https://www.hvca.hu/statisztikak/

 

„A Covid-19 alapvető változásokat hozott a kockázati tőke piacon is. Amikor az év elején a világjárvány elkezdődött, az aláíráshoz, illetve a záráshoz közeli tranzakciók még esetenként felgyorsultak, de számos esetben a felek inkább „behúzták a kéziféket” és várták az újabb fejleményeket. A járványnak az ügyletekre gyakorolt hatása különösen súlyossá a második negyedévben vált, amikor a válság tetőzött: lényegesen csökkent a tranzakciók száma, különösen a határokon átnyúló ügyletek száma.

Magyarország a világ több más országához hasonlóan – de azoknál keményebben, az EU-ból érkező befektetésekre is kiterjedően, és a „klasszikus” stratégiai szektorokon kívüli területeken is – szigorította a külföldi befektetések, felvásárlások (FDI) ellenőrzését, ez szintén nem tett jót az eladói exit-várakozásoknak, sem a cégértékeknek.

A piac azonban minden bizonnyal most is alkalmazkodni fog az új helyzethez, hiszen vannak szektorok, amelyek nyertesként jöhetnek ki a válságból (pl. IT, egészségügy, digitális pénzügyi megoldások, stb.), és a likviditási problémákkal jobban érintett cégek restrukturálási célú tőkebevonása is várható. A kockázati és magántőke piac tehát továbbra is működik, és működni fog, csak mostantól kicsit másképp.” – tette hozzá Bajorfi Ákos a Noerr & Társai Iroda Corporate/Private Equity csoportjának vezetője.