Sajtóközlemények

Sajtóközlemények

2018 11 13

Enterprise Investors finanszírozza az Anwim bővülését

Varsó, 2018. november 13. – Az Enterprise Investors által kezelt Polish Enterprise Fund VIII magántőke-befektetési alap jelentős kisebbségi részesedést vásárolt az egyik legnagyobb független lengyelországi benzinkútlánc-üzemeltetőben, a MOYA márkanév alatt működő Anwimban.

Az EI kiegészítő finanszírozást biztosított a társaságnak, és támogatja az Anwim dinamikus hálózatbővítési és piackonszolidációs terveit;
Az ügylet értéke 23,3 millió euró.

A két vállalkozó által 1992-ben alapított Anwim kezdetben üzemanyag-nagykereskedelemmel foglalkozott. A társaság 2009-ben indította el a jelenleg az árbevétel felét termelő kiskereskedelmi üzletágat. A MOYA-hálózat országszerte forgalmas csomópontokban elhelyezkedő 180 töltőállomása megfizethető áron kínál jó minőségű üzemanyagot. Mindegyik helyszínen modern kialakítású üzlet működik. A társaság a lánc dinamikus bővítésére készül: a következő öt évben szeretné legalább megduplázni az üzemanyagtöltő-állomások számát. Az Anwim 2017-ben több mint 730 millió euró árbevételre tett szert az üzemanyagok nagy- és kiskereskedelméből. A társaság jelenleg 250 embert foglalkoztat.

Az Enterprise Investors Kelet-Közép-Európa legnagyobb magántőke-társaságainak egyike. Az 1990 óta aktív cég kilenc alapot indított útjára, több mint 2,5 milliárd euró feletti tőkével. Ezek az alapok 1,9 milliárd eurót fektettek különféle iparágak 143 vállalatába. Az Enterprise Investors eddig 128 cégből szállt ki, összesen mintegy 3,7 milliárd euró bruttó bevétellel.