2019 12 18

Harmadik negyedév: egy nagy, sok kicsi

• A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint 2019. július-szeptember időszakban 45 tranzakció során 10,123 milliárd forint összértékben jutottak a vállalkozások tökéhez.
  • Átlagosan 225 millió forintot fektettek be ebben az időszakban, ami jelentősen magasabb az előző negyedévében regisztrált 81 millióhoz képest. Igaz, ez egy, nagyösszegű magántőke befektetés miatt történt, enélkül az idei Q3-as átlagos tranzakció értéke 25%-os emelkedés mellett, 103 millió forint lett volna.
  • 4 alaphoz köthető, 17 kiszállást regisztrált a HVCA, míg új forrásbevonásra nem került sor.

Egy magántőke befektetés vitte a piacot

2019. harmadik negyedévében 45 tranzakció során, 45 vállalkozás jutott összesen 10,123 milliárd forint tökéhez. Ez az összeg közel a háromszorosa a 2018-es év ugyanezen időszakában (3,490 milliárd forint) realizáltnak, és lényegesen magasabb, mint két évvel ezelőtt (2017 Q3: 1,342 millió forint).

A tranzakciók száma valamivel több az előző negyedévhez képest - 45 a tavalyi 43 után, az átlagos deal értéke pedig a tavalyi 81-ről 225 millióra ugrott idén, főképpen egy nagyösszegű magántőke befektetésnek köszönhetően.

A vizsgált negyedévben a tranzakciók közül 35 első körös befektetés volt, ezek tették ki a befektetések 91 százalékát.

A legjelentősebb értékű tranzakció magántőkéhez köthető, 5,6 milliárd forint értékben – ez adta a teljes negyedéves befektetések több, mint felét.

Két késői fázisú vállalkozás kapott összesen 1,915 milliárd forintért kockázati tőkét. 12, magvető fázisban lévő vállalat jutott kockázati tőkebefektetéshez összesen 1613 milliárd forintért.

A legtöbb ügylet az inkubációs, illetve start-up fázisban lévő vállalkozásoknál történt; összesen 30 a 45-ból. Az inkubációs ügyleteknél 15 millió, a start-up ügyletek estében pedig 54 millió forint az átlagos befektetési összeg.

A három legnagyobb értékű deal tette ki a teljes befektetések 63 százalékát.

Kedvelt iparágak

2019 harmadik negyedévi tőkebefektetések összesen tizenkettő különböző szektorba irányultak. Összeget tekintve a legtöbb befektetés az üzleti és ipari szolgáltatások, valamint az üzleti és ipari termékek ágazatba került: itt költötték el a negyedévben befektetett összeg 79 százalékát.

A legnagyobb befektetési értékű tranzakciókra szintén az üzleti és ipari szolgáltatások, valamint az üzleti és ipari termékek szektorban került sor.

Kiszállások

A negyedévben 17 kiszállás történt, amelyek négy alaphoz köthetőek. A legtöbb – három - exitet az egészségügy, valamint IT & fogyasztói elektronika szektorban rögzítették.

Nyolc esetben a management általi kivásárlásra, négynél más típusú kiszállásra, kettőnél másik alapnak való eladásra került sor. Két esetben a befektető a leírás mellett döntött, egy alkalommal zártkörű értékesítéssel zárult a befektetés.

Az eladott társaságokban a befektetők átlagosan 6 évig voltak tulajdonosok.

Tőkegyűjtés

A harmadik negyedévben nem volt tőkegyűjtés a válaszadók körében.

„Büszkék vagyunk rá, hogy az aktivitás erősödése a statisztikák alapján is egyértelműen alátámasztott. Mind értékben, mind számosságban több tranzakció történt Magyarországon. Az üzleti és ipari szolgáltatások, valamint termékek ágazatba történő befektetések számossága jól mutatja, hogy a hazai kockázati és privát-tőke piac szereplői a magas hozzáadott értékű szektorok iránt elkötelezettek” – mondta Nieder Jenő, a HVCA elnökségi tagja, a PortfoLion Zrt. vezérigazgató-helyettese.