2014 12 03

Januártól új elnök a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület élén

2014. január 3. A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) közgyűlése 2015. január 1-jei hatállyal, két éves időszakra Zsembery Leventét, az X-Ventures Kockázati és Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatóját választotta meg a szervezet új elnökének. Az elnökváltás jól tükrözi a befektetési iparágban lezajlott jelentős változásokat: miközben a Jeremie-programok révén jelentősen megnőtt a kockázati befektetők súlya, a magánbefektetések száma és a Magyarországon aktív magánbefektetői kör nagysága jelentősen visszaesett az elmúlt évek során. Az új elnök fő feladatának a HVCA tevékenységeinek további aktivizálását jelölte meg a következő két éves időszakra. Zsembery Levente elmondta: „Tovább kell gyorsítanunk az elmúlt években megkezdett projektjeinket. A szektor céljait és érdekeit minden eddiginél határozottabban kell képviselnünk mind a szabályozói testületekkel, mind a szakmai szervezetekkel folytatott kommunikációnk során. Ennek érdekében aktívabb együttműködésre törekszünk ezekkel a szereplőkkel, miközben a tagságunk révén rendelkezésre álló adatok felhasználásával folyamatosan minden eddiginél részletesebb képet szeretnénk szolgáltatni a magán- és kockázati tőke piacának aktuális állapotáról is.” Bethlen Miklós, a HVCA leköszönő elnöke, a Mid Europa Partners partnere így összegezte négyéves elnökségének eredményeit: „Az elmúlt években nem csupán a tagok számát illetően, hanem a szervezet aktivitását tekintve is sikerült jelentős fejlődést elérnünk. Mind az évről évre egyre jelentősebb érdeklődést kiváltó szakmai konferenciáink, mind egyéb rendezvényeink révén rendszeresen sikerült bemutatnunk az iparág által kínált lehetőségeket, miközben a piaci környezet jelentős változásaihoz is alkalmazkodva számos új szolgáltatást is bevezetünk tagjaink számára. Munkánk eredményét igazolja az a tény is, hogy tagvállalataink száma ez idő alatt 57-ről 85-re, tehát másfélszeresére növekedett.” Zsembery Levente A HVCA kinevezett új elnöke a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen Gazdálkodási Karának Pénzügy Szakirányán diplomázott 1996-ban, majd 2004-ben az egyetem Közgazdasági Karán pénzügyi kockázatkezelés témakörében PhD fokozatot szerzett. 1996 óta az egyetem Pénzügyi Intézetének fő-, majd mellékállású oktatója. Rendszeresen oktat számos helyen vállalatfinanszírozás, vállalati pénzügy, kockázatkezelés és értékpapírszámtan témakörében. 2005 és 2006 között az Állami Autópálya Kezelő tőkepiaci igazgatójaként dolgozott, 2006-tól 2010 elejéig a vezető magyarországi befektetési bank, az UniCredit CAIB Magyarország Zrt. igazgatója volt. Emellett független tanácsadóként több jelentős projektben működött közre. 2012 augusztusa óta a HVCA Oktatási Bizottságának elnöke, 2013-tól az egyesület elnökségi tagja.