Sajtóközlemények

Sajtóközlemények

2022 06 06

Jó úton a nemzetközi elismertség felé

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) 2021-es évre vonatkozó jelentése szerint:

  • Tavaly 241 tranzakció keretében a magyarországi cégek több mint 225 millió euró értékű kockázati- és magántőke-befektetésben részesültek hazai és külföldi alapoktól.
  • A befektetők 41 hazai cégből szálltak ki, a legtöbb esetben management általi kivásárlás útján.
  • A jövőbeli befektetések céljára 2021-ben összegyűjtött friss tőke értéke megközelítette a 466 millió eurót, ami lényegesen magasabb érték az előző évi közel 250 millió euróhoz képest.

 

Kockázati- és magántőke-befektetések, 2021

Bár 2021 ismét egy aktív év volt a hazai kockázati- és magántőke befektetések piacán, jelentős növekedés az előző évhez képest a tavalyi évben nem történt. Az európai kockázati- és magántőke befektetőket tömörítő szervezet, az Invest Europe statisztikái szerint tavaly szinte minden munkanapra jutott egy befektetés, és majd minden hétre egy kiszállás.

2021-ben a hazai és a külföldi befektetők 241 tranzakcióban mindösszesen 225,3 millió euró értékű kockázati- és magántőkét fektettek be magyarországi székhelyű vállalatokba 2021 során. 2020-hoz képest a társaságok száma 0,4 százalékkal csökkent, míg a befektetett összeg 5 százalékkal volt magasabb, ami az átlagos befektetési összeg kismértékű emelkedését eredményezte, megközelítve az egymillió eurót (937 ezer euró).

Hasonlóan a 2020-as évhez, a legtöbb befektetést magvető fázisban hajtották végre; 131-et a 248-ból. Start-up fázisban 69-et rögzítettek. A befektetett összegek aránya kiegyensúlyozott képet mutat: 26%-ot start-upok, 15%-ot magvető, 29% növekvő fázisú és 16% késői fázisú vállalatok kapták.

A kockázati- és magántőkebefektetések által legjobban kedvelt két ágazat 2021-ben a fogyasztási cikkeket előállító és szolgáltató, valamint az információtechnológia és kommunikáció (ICT) szektor volt. E két területen működő vállalkozásokhoz került a cégek székhelye szerint a befektetett tőke 64 százaléka, illetve e két ágazatból került ki a forráshoz jutó cégek 58 százaléka.

A legnagyobb méretű egyedi tranzakciókra Magyarországon az energetika, illetve a vegyipar területén került sor; előbbinél 1,8 utóbbinál 1,5 millió eurót ért el a befektetések átlagos értéke.

A hazai és külföldi befektetők 2021-ben 41 magyarországi cégből szálltak ki, a kiszállások befektetéskori értéke 40 millió eurót ért el. A magyarországi cégek esetében a leggyakrabban választott kiszállási mód, amire 2021-ben 19 cég esetében került sor, a management általi kivásárlás volt. A második leggyakoribb módja a kiszállásnak a sikertelen befektetés nyomán történő könyvleírás volt, erre 10 cég esetében került sor. Hat olyan tranzakcióra került sor, ahol a vevő szakmai befektető volt. Befektetéskori értéken számolva ez utóbbi ügyletek tették ki a tranzakciók negyedét.

A magyarországi alapkezelők 2021-ben létrehozott alapjaikba összesen 466 millió euró értékű új forrást gyűjtöttek, ami jelentősen meghaladta a 2020-ban gyűjtött 156 millió eurót. A tőke 99 százaléka, a kelet-közép-európai régióbeli, illetve hazai intézményi megtakarítóktól került az itteni alapokba, ami lényegesen magasabb, mint a régió más országaiban. 2021-ben az előző évhez képest sokkal kevesebb állami forrás érkezett a magyarországi alapokba, ugyanakkor az alapítványok, a nagyvállalatok, valamint a bankszektor sokkal meghatározóbb szerepet játszott a forrásgyűjtésben.

„A 2020-as általános erős teljesítmény megmaradt tavaly, de nem tapasztaltunk további kirívó növekedést a magyarországi befektetések piacán. Ez nem jó hír, főleg annak fényében, hogy az európai kockázatitőke-társaságok számára 2021 rekordév volt a maga 50%-ot meghaladó növekedésével 2020-hoz képest. A magyar VC/PE piac egy fejlődő és egyre érettebb piac jeleit mutatja. Csekély mértékű növekedést láthattunk Magyarországon 2020-hoz képest a teljes befektetett összegben, ugyanakkor a stagnálás jelei már most láthatóak. 225,3 millió eurót fektettek be magyar vállalatokba, ami 5%-os növekedést jelent a teljes befektetett összeghez képest 2020-hoz viszonyítva, és 0,4%-os csökkenést az összes tranzakció számában. A magvető és a korai fázisú beruházások még mindig dominálják a piacot a befektetések számát illetően, ugyanakkor az értéket tekintve a növekvő- és a késői fázisú befektetések szerepe nőtt 2020-hoz képest. A korábbi magvető és korai fázisú beruházások szintet tudtak lépni, B-C-D körös befektetéseket hajtottak végre. 2021-ben ismét a fogyasztási cikkek és szolgáltatások, valamint az ICT a befektetők kedvenc szektora, a tranzakciók számát és értékét tekintve egyaránt. A 41 kiszállás 3,5-ször nagyobb, mint a 2020-ban mért érték, miközben Magyarországon történt 2011 óta a második legnagyobb összegű forrásgyűjtés, 465,9 millió euró értékben. A forrásgyűjtési és kiszállási statisztikák ismét alátámasztják, hogy a piaci szereplők (alapítók, menedzserek, befektetők) hol szoros együttműködésben, hol éles versenyben, de egyre inkább nemzetközileg is elismertté formálják a magyar VC/PE piacot.” – Nieder Jenő, vezérigazgató-helyettes, PortfoLion Capital Partners, HVCA elnökségi tag.

A 2021 évi statisztikai riport – IMR- elérhető a HVCA weboldalán Statisztikák címszó alatt.