2019 03 07

Jól pörgött tavaly a vállalatfelvásárlási piac

Öt százalékkal nőtt a közepes méretű felvásárlások összértéke 2018-ban

Budapest, 2019. március 7. – Globálisan 8166 közepes méretű összeolvadási és felvásárlási (M&A) tranzakciót hajtottak végre tavaly, ami 2,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábban publikált hasonló adatokat. A tranzakciók összértéke 719 milliárd dollár volt, ami 5,4 százalékos növekedést jelent. Az összérték 19 százaléka kötődött magántőke-alapú kivásárláshoz, 2 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kedvező gazdasági környezet idén a fennálló piaci bizonytalanságok ellenére is további növekedést hozhat a szegmensben.

Tavaly globálisan a felvásárlási tranzakciók 23 százalékára az ipar és vegyipar szektorban került sor, 20 százalékkal részesedett a TMT (technológia, média, telekommunikáció), míg 13 százalékkal az üzleti szolgáltatások, 11 százalékkal pedig az energetika és bányászat szektora vette ki részét a piaci folyamatokból.

2018-ban két régióban zajlott az összes felvásárlás fele: az Észak-Amerikai régió volt a legaktívabb, az itt lezajlott tranzakciók 28 százalékát tették ki a globális mennyiségnek. A második legjelentősebb régió Kína volt, az itt lezajlott ügyletek az összes tranzakció 22 százalékát képviselték. A FÁK országait is magában foglaló kelet-közép-európai régióban 2018 a korábbinál passzívabb időszaknak bizonyult: 242 összeolvadás/felvásárlás történt, ez 14 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi hasonló adatoktól.

A Mergermarket által összegzett, az előző félév során kilátásba helyezett, de még le nem zárt tranzakciók száma jelenleg 7851-en áll, ami 6 százalékkal alatta marad a tavaly ilyenkor mért szintnek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az idei évben feltétlenül visszaesésre kell számítanunk – mutat rá Boross Ákos, a BDO Magyarország pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere. – A bizonytalanságot okozó tényezők (elsősorban a kínai gazdaság lassulása, a Brexit, a kínai-amerikai gazdasági viták) pozitív megoldása még tovább növelhetik az év során az befektetői étvágyat és ezáltal a tranzakciós aktivitást.

A hazai piacon mind a pénzügyi, mind az energetikai, mind a TMT szektorra jelentős aktivitás volt jellemző. 2019-ben a pozitív trend folytatódására számít a BDO Magyarország, a tranzakciók számát érezhetően növelheti a Fitch és az S&P globális hitelminősítők felminősítése is, amelyek tovább javíthatják a hazai befektetési célpontok pozitív megítélését.

---

A vállalati felvásárlási folyamatok jelentős része az 500 millió dollár alatti, úgynevezett közepes méretű tranzakciók területén zajlik, ezért a teljes piac mozgását is alapvetően ez a szegmens határozza meg. Miközben a több milliárd dolláros nagyságrendű tranzakciókra alapvetően befektetési bankok specializálódtak, a nagy könyvvizsgáló/tanácsadó cégek klasszikus területe a mid-market M&A piac.