Sajtóközlemények

Sajtóközlemények

2018 12 13

Kevesebb tranzakció-több befektetés

  • A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint 2018. július-szeptember időszakban 43 tranzakció során 42 vállalkozás jutott 3,49 milliárd forint összértékben tökéhez Magyarországon.
  • A tranzakciók döntő többségét (38-at) kockázati tőkebefektetők végre, magántőke befektetésből öt történt.
  • Átlagosan 85 millió forintot fektettek be ebben az időszakban, ami 27 százalékkal magasabb összeg az előző negyedévhez képest. A befektetett összeg csupán 50 százaléka kötődik első körös befektetéshez, míg a második negyedévben ez 81 százalékot tett ki.
  • 5 alaphoz köthető, 15 kiszállást regisztrált a HVCA és új forrásbevonásra is sor került.

Továbbra is virul a kockázati tőkebefektetések piaca

A befektetések 50 százaléka – 43-ból 30 – előzmény nélküli, ún. első körös befektetés volt, míg idén második negyedévben 81 százalékát tettek ki.

A legjelentősebb értékű tranzakció második körös tőkebevonásként a PortfoLion Regionális Magántőke Alaphoz és a 3TS Capitelhez köthető, ők -másokkal együtt- 11,5 millió eurót fektettek a titkosított felhőszolgáltatást nyújtó Tresoritba. A két alap mellett Andreas Kemi, a LogMeIn korai befektetője, valamint Anka Márton, a LogMeIn alapítója is részt vett a befektetésben.

Ebben az időszakban az átlagos befektetési érték 85 millió forint volt, ami 27 százalékkal több, az előző negyedévben regisztrált 67 millió.

A legtöbb tőkét a start-up fázisban lévő vállalkozások kapták; összesen 1,264 milliárd forintot, ami a negyedében elköltött összeg 36 százalékát teszi ki. Ebben a szektorban átlagosan 158 millió forinthoz jutott egy vállalat.

Az előző negyedévhez hasonlóan a legtöbb ügylet az inkubációs fázisban lévő vállalkozásoknál történt; 20 a 43-ból, a szektor jellegéből adódóan értelemszerűen alacsony, 9 millió forint körüli átlagos befektetési összeggel. (2018 második negyedévében 7 millió forint volt az átlagos befektetett összeg).

Kedvelt iparágak

2018 harmadik negyedévi tőkebefektetések összese hét különböző szektorba irányultak. Az előző negyedévhez hasonlóan összeget tekintve a legtöbb befektetés az üzleti és ipari szolgáltatások, valamint a fogyasztói szolgáltatások ágazatba került: itt költötték el a negyedévben befektetett összeg 74 százalékát.

A Tresorit tranzakciónak köszönhetően a legnagyobb befektetési értékű tranzakcióra az üzleti és ipari szolgáltatások, valamint az IT & fogyasztói elektronikában került sor.

Kiszállások

A negyedévben 15 kiszállás történt, míg tavaly egész évben összesen 11 exitet regisztrált a HVCA. A 15 kiszállás öt alaphoz köthető. A legtöbb exitet a kommunikációs szektorban rögzítették.

Négy esetben a management általi kivásárlásra, 7 alkalommal zártkörű értékesítésre került sor. Három társaságot leírtak a befektetők, egynél pedig másik alapnak való eladással zárult a befektetés.

Az eladott társaságokban a befektetők átlagosan 6 évig voltak tulajdonosok.

Tőkegyűjtés

A harmadik negyedévben a Lead Ventures két új alapot indított, mindösszesen 100 millió euró értékben. A két, egyenként 50 millió eurós alapja közül az egyiket a Mol és az MFB Invest jegyezte le 25-25 millió euró értékben. Ez az alap magyar cégekbe fektet, míg a másik alap, amelyet szintén fele-fele arányban jegyzett le a Mol és az Eximbank, a közép-európai régióban működő cégekre koncentrál.

„2018. harmadik negyedévének befektetési adataira az inkubációs befektetések nyomják rá a bélyegüket: egyrészt jelentős számosságukkal ugrásszerű növekedést okoznak, másrészt az átlagos dealméretet némileg lefelé nyomják. Ez utóbbit ellensúlyozzák azonban az örvendetes módon egyre aktívabbá váló magántőkealapok nagyösszegű befektetései. Az exitek (lassan, de) növekvő száma elsősorban annak hatása, hogy 2009-2013 között indult JEREMIE-alapok a következő pár évben kifutnak. Az „új JEREMIE-alapok”, azaz Intelligens Szakosodási Kockázati Tőkeprogramok keretében indult alapok az utóbbi hónapokban megkezdték működésüket, az első befektetéseik az idei utolsó negyedévben várhatóak. “- mondta Bajorfi Ákos, a Noerr és Társai Iroda Private Equity & Venture Capital csoportjának vezetője.