Sajtóközlemények

Sajtóközlemények

2021 02 22

Magyar magántőke siker: Eutecus Hu Kft.

„Private Equity in CEE – Creating Value and Continued Growth” [Magántőke Közép-Kelet Európában – Értékteremtés és Folyamatos Növekedés] címmel publikálta legújabb, közép-kelet-európai kockázati- és magántőke befektetések alakulásáról szóló jelentését az Invest Europe, európai magán-és kockázatitőke szakmai egyesület.

A jelentés bemutat 22 sikertörténetet, amelyeket a régió 11 országában a 2015-2019 közötti időszak teljes kiszállással lezárt befeketései közül választottak ki.                                                                                               

Ezek közül a magyar vonatkozású sikertörténet az Euroventures és FastVentures egykori közös befektetése az Eutecus HU Kft-ben. 

Az Eutecus Hu Kft-be összesen 6 millió eurót tőkét fektetett magántőke alap. 2011 szeptemberében kezdődött az együttműködés, amely 2016 októberében ért véget, az Eutecus szakmai befektetőnek történő értékesítésével. Az Eutecus mára a világ egyik meghatározó telekommunikációs vállalata, a Verizon magyar leányvállalataként foglalkozik intelligens városfejlesztési projektekkel.

A régió 22 sikertörténete között szerepel a Bitdefender, egy román kiberbiztonsági start-up, amely több mint 30 000 zsarolóvírus áldozatát védte és segített az egyik legnagyobb bűnöző sötét webes piac leépítésében.  A jelentés részletesen bemutatja a PBKM, Európa vezető őssejtbankjának lengyelországi székhelyű növekedését, amely hét év alatt több mint tízszeresére, 339 főre növelte az alkalmazottainak létszámát, valamint a Magnetic MRO észt repülőgép-karbantartó csoportot, amely 12 új piacra lépett magántőke befektetés segítségével.

„2004-ben a befektetett összegek volumenét tekintve Lengyelország, Magyarország, Románia és Csehország még kis eltérésekkel követte egymást és az akkori sikersztorik között hét magyar cég is szerepelt. Mostanra Lengyelország és a lengyel vállalkozások dominanciája igen szembetűnővé vált, ezért is fontos eredmény, hogy egy magyar sikertörténet is bekerült a jelentésbe.”  – emelte ki Eszter Elemér, a HVCA elnöke.

A kivásárló magántőke társaságok érdemei know-how-ok, technológiák és egyéb tudás megszerzésében elvitathatatlanok.  A magántőke értékes finanszírozási forrás a cél-vállalkozások számára és érdemi szerepet játszik abban, hogy az adott vállalatok professzionalizálják folyamataikat, növekedjenek és új piacokra lépjenek.

Magyarországon, a HVCA tagjai között, jó pár magántőke alapkezelő is működik, portfoliójukban több ismert társaság között megtaláljuk a: Praktiker (Wallis), Metropolitan Egyetem (CEE Equity), Invitech (CEE Equity), Gramex (ARX/Franklin Templeton Investments), TMX (ARX), Waberer (MEP), ShiwaForce.com (Portfolion) és Szallas.hu (Portfolion) társaságokat.

 A magántőke jelentősen hozzájárult a régió fejlődéséhez: a jelentés első megjelenése óta eltelt 16 év alatt, azaz 2003-2019 között 4300 vállalkozás jutott közel 29 milliárd Euró magán- illetve kockázatitőke befektetéshez. 2010-2019 időszakban 19 milliárd Euró magán- illetve kockázatitőke befektetést realizáltak, amely összesen 3200 vállalkozáshoz jutott.

Fontos mutató a befektetéshez jutott vállalkozások által generált új munkahelyek száma, ami 2018 végén meghaladta a 316 ezret. Az Invest Europe tagjai által támogatott vállalatok a 2018 év során 10,7% -kal növelték a foglalkoztatottságukat, messze megelőzve az összes közép-kelet-európai vállalkozás által elért 0,7% -ot és megelőzve az összes többi európai régiót.

Ezekhez a régiós tendenciákhoz érdemben járultak hozzá a hazai kockázati és magántőke alapok is, akik idén ünneplik Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület fennállásának harmincadik évfordulóját. Ebből az alkalomból a HVCA szeptember 23-án regionális magán-és kockázatitőke konferenciát szervez.