Sajtóközlemények

Sajtóközlemények

2019 05 31

Magyar nagyvállalatok a magántőke piacon

A HVCA szerint 2016-ig likviditásbőség jellemezte a magántőkealapok regionális piacát, akkoriban magas volt a kockázatvállalási hajlandóság, sok tőkealap működött a piacon. 2016-ban következett a mélypont, visszaesett az aktivitás, elfogyott a forrás.

2017-től azonban több nagy volumenű alap is indult, elkezdett újra nőni a befektetői aktivitás, és megalapozódott a hazai ökoszisztéma. A tendencia felfelé mutat, egyre nagyobb a vállalkozói kedv, egyre több forrás áll rendelkezésre.

Az állami részvétel nagyon szerteágazó a piacon: több életszakaszban is elérhető már finanszírozás a startupok számára, valamint megjelentek a különböző iparágakra fókuszáló tőkealapok. A kockázati- és magántőke piacok egymásba fonódnak, az állami (direkt), félig állami (indirekt) és privát szereplők jellemzően törekszenek az együttműködésre, társbefektetőként jelennek meg egymás mellett – vélik a HVCA-Portfolio Investment konferencia szakértői (2019. június 5., New York Palace Budapest)

A startuponál egyelőre még kevés az igazán nagy, késői fázisú ügylet, erre még jó pár évet várnunk kell, azonban sikeres exiteknek már szemtanúi lehettünk.