Sajtóközlemények

Sajtóközlemények

2020 11 30

Megdőlhet a tavalyi rekord az európai kockázatitőke-piacon

Budapest, 2020.november 30. Nemhogy a kifulladás jeleit nem mutatták a harmadik negyedévben a kockázatitőke-befektetések Európában, hanem – ezzel a növekedési ütemmel – a szektor akár felül is múlhatja az év végére a tavaly regisztrált üzleti volument. A Lead Ventures által külön is vizsgált, a cseh, a horvát, a lengyel, a magyar, a román, a szlovák és a szlovén piacot magába foglaló régióban szeptember végéig eggyel több tranzakciót hajtottak végre a befektetők, mint 2019 azonos időszakában.

„Mivel a startupok meghatározóan technológia-vezéreltek, működésüknek többnyire nem ártott a pandémia okozta gazdasági zűrzavar, sőt jó néhány olyan cég akadt, amely kifejezetten jól jött ki a helyzetből, ezért befektetőik továbbra is igencsak derűlátóak” – magyarázza Galácz Ábel, a kimondottan scaleupokra szakosodott Lead Ventures vezérigazgatója az európai kockázatitőke-piac impozáns harmadik negyedéves számait.

Ebben az időszakban 10,6 milliárd euró volt a kockázatitőke-ügyletek teljes összege az öreg kontinensen, és ez – a magántőkebefektetések teljes piacát nyomon követő PitchBook Data adatai szerint – a harmadik olyan negyedév, amikor sikerült átlépni a 10 milliárdos határt. Mivel ezzel szeptember végén már 29,5 milliárd eurón állt a számláló, a PitchBook Data elemzői nem tartják kizártnak, hogy az év végére az összteljesítmény meghaladja majd a 2019-ben regisztrált 37,2 milliárdot is. Ezzel párhuzamosan azt feltételezik, hogy jó eséllyel fennmarad a harmadik negyedévre jellemző dinamika.

A Lead Ventures által kiemelten figyelt hét piacon (cseh, horvát, lengyel, magyar, román, szlovák, szlovén) ebben a három hónapban 13 olyan tranzakció volt, amelyek összege magasabb volt kétmillió eurónál. Ez eggyel több, mint tavaly ugyanekkor, azonban az 5,1 millió eurós átlagos befektetési volumen épp egymillióval kisebb, mint 2019 hasonló periódusában.

„Hiába nehezedtek a rövidtávú fundamentumok, az árazásokban nem látni érdemi különbséget a COVID-19 előtti állapothoz képest: nem lettek olcsóbbak sem a scaleupok, sem a startupok” – teszi hozzá Dunai András, a Lead Ventures partnere. A szakember úgy véli, miközben az aktív piaci jelenléttel bíró cégek megítélésének és jövőképének kifejezetten jót tesz, hogy a járványhelyzet miatt több évnyi fejlődésnek megfelelőt léptünk előre digitális megoldásokban, az új piacokra való belépésben gondolkodóknak már nem feltétlenül előnyös a szituáció: a személyes találkozók visszaszorulásával minden korábbinál nehezebbé vált a bizalmi légkör megteremtése.

Ezt a kettőséget jól mutatják a számok is: a harmadik negyedévben megmozduló kockázatitőke 93,4 százaléka második- vagy harmadikkörös befektetésekre ment el Európában. A PitchBook Data elemzői úgy vélik: ha az olló tovább nyílik az év hátralévő részében, december végére kialakulhat az évtized ez legnagyobb különbsége az első-, illetőleg a további körös befektetés között. Szintén a járványhelyzettel függ össze, hogy a korábban is megkerülhetetlen alkalmazás- és szoftverfejlesztők mellett 2020 harmadik negyedévében a gyógyszer- és a biotechnológia állt a befektetők érdeklődésének homlokterében.

Bár a technológiaintenzív cégek favorizálása -jelentős volatilitás mellett - a tőzsdéken is megfigyelhető, Galácz Ábel jelentős különbséget lát a befektetői megközelítésben: „a rövidtávú haszonmaximalizálásra koncentráló tőzsdei befektetőkkel ellentétben a kockázati tőkének megvan az az előnye, hogy tud és mer hosszú távon gondolkodni” – hangsúlyozza a vezérigazgató. Ez persze nem jelenti azt, hogy – jelenleg például a COVID-19 oltóanyagért folytatott globális versenyfutás fényében – ne lenne értelme kihasználni a kedvező tőkepiaci viszonyokat: nem véletlenül választotta számos európai gyógyszeripari és biotechnológiai cég a harmadik negyedévet elsődleges nyilvános részvénykibocsátásra.

Galácz Ábel tökéletes példának tartja a német CureVac-ot: a személyre szabott rákkezelések és oltások kifejlesztésére a hírvivő RNS-t (mRNS-t) használó, jelenleg természetesen gőzerővel a COVID-19 vakcinára koncentráló német biotechnológiai vállalat a negyedév legnagyobb exitjét hajtotta végre, 2,2 milliárd eurós befektetés előtti értéken.

***

Lead Ventures

A Lead Ventures Közép-Európa friss és tőkeerős kockázati tőkebefektetője, a scaleupok finanszírozásának specialistája. Csapatának küldetése, hogy tőkével, valamint tapasztalatukkal, szerteágazó kapcsolataik révén támogassák a régió legígéretesebb, növekedési fázisban levő vállalkozásait, hogy innovációjukkal átformálhassák iparágukat. A Lead Ventures jellemzően magvető finanszírozást követő befektetéseket valósít meg, jelentősebb tőkeigényű fejlődési fázisban levő vállalkozásokat megcélozva. A Lead Ventures alapjainak tőkéje 100 millió euró, a befektetésben érintett Enter Tomorrow Europe alap befektetője a MOL és az Eximbank. Az alap eddigi befektetései: a cseh Neuron Soundware, mely ipari berendezések hangalapú diagnosztikájával foglalkozik, a plazmaalapú fúrótechnológiát fejlesztő szlovák GA Drilling, a horvát insurtech szolgáltató Amodo, valamint a magyar csapat által fejlesztetett szervervédelmi megoldásokat nyújtó amerikai bejegyzésű BitNinja.