Sajtóközlemények

Sajtóközlemények

2019 05 30

Szerteágazó kockázatitőke piac

Európa egyes országainak kockázati tőke piacai nagyon sokban különböznek egymástól. Csehországban sok privát alap van a piacon, de kevés az állami résztvevő.

Lengyelországban nagy piacról beszélhetünk, ahol sok privát alap van, azonban itt az állami alapok száma is magas, amelyekből a jövőben még több várható.

Szlovákia szerepe nem kiemelkedő a regionális piacon, túl kicsi az ottani piac és kevés forrás áll rendelkezésre, a szlovák befektetési lehetőségeket pedig Prágából is követik. Romániában is hasonlóan kevés finanszírozás áll rendelkezésre, amelyek forrása inkább privát, és nem állami.  

„Várakozásom szerint az elmúlt években megjelent direkt és indirekt állami, valamint EU-s források ösztönzőleg fognak hatni a magánalapok működésére. Akár azzal, hogy co-investment formában csökkentik az egyes befektetők kockázatát, akár azzal, hogy a magasabb kockázatú életszakaszok finanszírozásával megfelelő dealflow-t generálnak a későbbi életszakaszú, ezért alacsonyabb kockázatot kereső magánforrásból gazdálkodó tőke alapok számára.” véli Eszter Elemér, a HVCA elnöke, a HVCA-Portfolio Befektetési konferencia egyik főszervezője.

 A HVCA rámutat, hogy a korai életszakaszban nagy átlagban a piac 70 százalékát állami pénzforrások uralják az Európai Unióban.

Nagy-Britanniában, Írországban, Franciaországban és Németországban nagy hagyománya van az állami szerepvállalásnak közvetett és közvetlen formában is, sőt Németországban mind szövetségi, mind tartományi állami források is rendelkezésre állnak.

Nyugat Európában a legkorábbi pre-seed szakaszban a finanszírozást a család- és barát források biztosítják, így ott a központi költségvetésből származó finanszírozás inkább a seed szakaszban jelenik meg, de ott számos formában.  

Mindezekről szó lesz a HVCA-Portfolio Investment konferencián, 2019. június 5., New York Palace.

Magyarországon nagyon kevés fiatal vállalkozónak adottság, hogy amerikai, vagy nyugat európai példák szerint a család és a barátok elsősorban személyes bizalmon alapuló kölcsönéből indítsák el első vállalkozásukat, ezért is nagy jelentősége van, hogy ebben a leginkább korai szakaszban elérhetőek legyenek olyan közösségi források, amelyek segítik az indulásban, de ebben a kényes szakaszban sem szakmailag, sem pénzügyileg nem „telepednek rá” a vállalkozásra túlzott elvárásokkal.