2023 11 28

A Wolf Theiss jogi támogatásával a piacvezető Vienna Insurance Group 55%-ról 90%-ra növelte a részesedését magyarországi érdekeltségeiben

Budapest, 2023. november 22. – A Wolf Theiss jogi támogatásával a Vienna Insurance Group (a továbbiakban: VIG) 2023. november 21-én adásvételi szerződést írt alá a magyar állami holdingtársasággal, a Corvinus-szal, mely szerződés értelmében a VIG további 35%-os részesedést vásárol a magyar holdingban, a VIG Magyarország Befektetési Zrt.-ben.

2022 márciusában a VIG megvásárolta a holland Aegon csoport magyarországi társaságait. Ezt követően a magyar VIG társaságok irányítására megalakult a VIG Magyarország Befektetési Zrt. holdingtársaság, amelyben a magyar állam a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. által 45%-os részesedést szerzett. Jelen tranzakció végeztével a VIG részesedése 55%-ról 90%-ra nő, a Corvinus, a magyar állam befektetési alapkezelője továbbra is megtartja 10%-os részesedését a holdingban. A Magyar Nemzeti Bank jóváhagyásától függően a tranzakció várhatóan 2023. november végén zárul.

A Wolf Theiss csapatát Horst Ebhardt (Partner, a bécsi Társasági jogi és Felvásárlási Csoport vezetője) és Tóth János (Partner, a budapesti Társasági jogi és Felvásárlási Csoport vezetője) irányította. A csapat további tagjai Pelikán Melinda (Counsel, Bankjogi és Finanszírozási Csoport), Lukas Ploesch (Szenior ügyvéd, Társasági jogi és Felvásárlási Csoport), Kajcsos Kinga (Ügyvéd, Társasági jogi és Felvásárlási Csoport) és Lovas László (Ügyvéd, Bankjogi és Finanszírozási Csoport) voltak.

"Megtiszteltetés számunkra, hogy ebben a stratégiailag fontos tranzakcióban a Wolf Theiss képviselhette nagyrabecsült ügyfelünket, a VIG-et." – nyilatkozta Horst Ebhardt, a Wolf Theiss bécsi iroda partnere.

"Ez a tranzakció rendkívül összetett, határokon átnyúló ügylet volt, melynek jogi támogatásához elengedhetetlennek bizonyult a vonatkozó ágazati és határokon átnyúló ügyletekkel összefüggő szaktudásunk és tapasztalatunk". –  tette hozzá Tóth János, a Wolf Theiss budapesti iroda partnere.

A VIG 1996 óta van jelen Magyarországon, és több, mint 19%-os részesedésével piacvezető. A két operatív biztosító társaság, az Alfa és az UNION 2023 első félévében 403 millió euró díjbevételt ért el.

A Wolf Theiss-ról

Az 1957-ben alapított Wolf Theiss egyike a kelet-közép- és délkelet-európai régió (KKE/DKE) vezető ügyvédi irodáinak. Hírnevünket páratlan helyi tapasztalatainkra és tudásunkra építettük, melyet erőteljes nemzetközi képességeink és kapcsolati hálónk is támogat. A 13 országban 390+ ügyvédet foglalkoztató cégünk munkájának több mint 80%-át nemzetközi ügyfelek határokon átnyúló képviseletét jelenti.

Albániában, Ausztriában, Bosznia és Hercegovinában, Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban, Lengyelországban, Magyarországon, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában, Szlovéniában és Ukrajnában a Wolf Theiss számos helyi és nemzetközi ipari, kereskedelmi és egyéb szolgáltatásokat nyújtó vállalatot, valamint bankokat és biztosító társaságokat képvisel. Irodánk a jogi és üzleti szakértelmet ötvözve olyan innovatív megoldásokat dolgoz ki, amelyek integrálják a jogi, pénzügyi és üzleti know-how-t.

Ha további információt szeretne kapni szolgáltatásainkról, kérjük, lépjen kapcsolatba velünk

Wolf Theiss Budapest PR Csapata

Wolf Theiss Faludi Ügyvédi Iroda

1085 Budapest, Kálvin tér 12-13.
T    +36 1 4848 800
E    gabor.feher@wolftheiss.com