Publikációk

HVCA Publikációk 2021

HVCA 30 éves Jubileumi Évkönyv 2021

HVCA 30 éves Jubileumi Évkönyv 2021

(6.4MB | pdf)

Ez az évkönyv önnek szól, sok időt és energiát fordítottunk rá, hogy témáival, mélységével rámutasson a magyarországi kockázati- és magántőke szektor szerepére, egyúttal egyesületünk a HVCA ebben ellátott feladataira, három évtizedes eredményességére, arra a hozzáadott értékre, amivel hozzájárulunk a hazai és a regionális gazdaság fejlődéséhez.

Tovább

HVCA Publikációk 2020

Karsai Judit: A kockázati- és magántőke-ágazat szerepe a gazdaságban

Link

A kockázati- és magántőke-finanszírozás az elmúlt évtizedekben világszerte fontos mechanizmusává vált a cégek fejlesztésének és radikális átalakításának. Ennek ellenére a kockázati és magántőkeipar csak viszonylag kis hányadát fedi le a vállalatok finanszírozásához kapcsolódó gazdasági tevékenységnek. A kockázati- és magántőke két területe, a klasszikus kockázati tőke és a kivásárlás gyökeresen eltérő helyzetű cégek finanszírozásában játszik kulcsszerepet. A kockázati- és magántőke, mint tőkeközvetítő-csatorna jelentőségét többféleképpen is le lehet mérni. Jelentősége viszonyítható a vállalatfinanszírozás egészéhez vagy a nyilvánosan jegyzett vállalkozások értékéhez képest, de nagyságrendje jellemezhető az egyes országok által megtermelt GDP volumenéhez viszonyítva is. A kockázati- és magántőke-befektetések jelentőségét abszolút módon érzékelteti az ilyen céllal az intézményi befektetők által a kockázati- és magántőkealapoknak odaígért tőke volumene, az alapok kezelésében lévő tőke összege, az általuk egy-egy évben ténylegesen befektetett tőke értéke és a finanszírozásban részesült vállalkozások száma. Végül a kockázati tőkebefektetések jelentősége azon keresztül is érzékeltethető, hogy az ilyen módon finanszírozott vállalkozások mekkora szerepet játszanak az egyes országok gazdaságában, illetve maga a befektetés mekkora jelentőségű és milyen változást eredményez a tőkebefektetésben részesülő cégek életében. A tanulmány a fenti összefüggéseket vizsgálja.

Tovább

HVCA Tőkebevonási Kalauz

HVCA Tőkebevonási Kalauz

(1.4MB | pdf)

Elkészült a Tőkebevonási Kalauz frissített változata, amely kiegészült a - BÉT TŐZSDEI BEVEZETÉS, AZ EXIT EGYIK LEHETSÉGES MÓDJA - c. anyaggal.

Tovább

HVCA Publikációk 2018

Tőkebevonási kalauz 2018

Tőkebevonási kalauz 2018

(454KB | pdf)

E rövid tőkebevonási kalauz („Kalauz”) célja, hogy az iparág alapfogalmainak és folyamatainak bemutatásán keresztül a kockázati- és magántőke, mint vállalat finanszírozási forrás keresésére és bevonására ösztönözze Olvasóit. A Kalauz két fô kérdést vizsgál: (i) hogyan járjon el az Olvasó a befektetô keresésekor, és (ii) milyen befektetéseket keres a befektetô.

Tovább

HVCA Term Sheet

HVCA Term Sheet

(447KB | pdf)

A HVCA Term Sheet összeállításában közreműködtek:
Balassa Tamás, PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.
Budai Judit, Szecskay Ügyvédi Iroda
Fabricius Ferke János, OXO Ventures Zrt.
Réz Éva, Day One Capital Zrt.
Simon Barnabás, Vámosi Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda
Ezúton is köszönjük munkájukat!

Tovább

HVCA Publikációk 2017

HVCA Jubileumi Évkönyv

HVCA Jubileumi Évkönyv

(1.7MB | pdf)

A HVCA fennállásának 25. évi évfordulójára kiadott Jubileumi Évkönyv!

Tovább

Karsai, Judit: Furcsa pár: az állam szerepe a kockázatitőke-piacon Kelet-Európában (2017)

Karsai, Judit: Furcsa pár: az állam szerepe a kockázatitőke-piacon Kelet-Európában (2017)

(1.3MB | pdf) Link

Karsai, Judit (2017) Furcsa pár :az állam szerepe a kockázatitőke-piacon Kelet-Európában. Közgazdasági Szemle Alapítvány; MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézet, Budapest. ISBN 978-963-89769-2-5

Tovább

HVCA Publikációk 2016

HVCA Publikációk 2014

Magántőke és Kockázati tőke Magyarországon

EY Publikációk