Publikációk

Publikációk 2023

KARSAI JUDIT - AZ INKUBÁTORTÓL A TŐZSDÉIG – A STARTUPOKAT FINANSZÍROZÓ INTÉZMÉNYEK MŰKÖDÉSE KELET-KÖZÉP-EURÓPÁBAN

KARSAI JUDIT - AZ INKUBÁTORTÓL A TŐZSDÉIG – A STARTUPOKAT FINANSZÍROZÓ INTÉZMÉNYEK MŰKÖDÉSE KELET-KÖZÉP-EURÓPÁBAN

(1.9MB | pdf)

A könyv a startupokat világszerte segítő és finanszírozó intézmények működését tekinti át. Így bemutatja az üzleti inkubátorok, akcelelrátorok, üzleti angyalok, startupstúdiók, sajáttőke-alapú közösségi finanszírozási platformok, valamint a kockázatitőke-alapok nemzetközileg jellemző működését, majd ennek a kelet-közép-európai régióban tapasztalható jellegzetességeit. Az elemzés nagyszámú konkrét példa és statisztikai adat alapján azt vizsgálja, hogy miként hat egymásra az üzleti inkubációs szakaszban elérhető értékteremtő szolgáltatásokat nyújtó, valamint a tőkeellátást biztosító intézmények tevékenysége. A könyv egyúttal arra is választ keres, hogy az említett intézmények e régióban mennyire képesek érdemi segítséget nyújtani az itt megszülető ígéretes technológiaalapú, induló vállalkozások megerősödéséhez, nemzetközi sikereihez, hogyan képesek csökkenteni a régióból induló cégek azon tudásbeli és finanszírozási hátrányát, amely a piacgazdaság megkésett kiépüléséből, a vállalkozási tudás generációs átadásának nehézségeiből s a kockázatitőke-ágazat fejletlenségéből adódik.

Tovább

CMS European Private Equity Study 2023

CMS European Private Equity Study 2023

(3.9MB | pdf)

We are pleased to share with you the 2023 edition of the CMS European Private Equity Study, a comprehensive analysis of hundreds private equity deals CMS advised on across Europe in 2022 and 2021.

Key findings:

Deal activity remained strong until Q3 2022, but experienced a significant drop in Q4.
New investments accounted for 85% of PE deals analysed, with fewer exits and secondary buy-outs in 2022 compared to 2021.
Bidding processes decreased in 2022, potentially due to less involvement of PE funds on the sell-side.
Entry into new markets was the most common deal driver (64% of deals), while digitalisation was no longer a deal driver.
Technology, media, and telecoms (TMT) was the busiest sector, followed by Real Estate & Construction and life sciences.
Use of MAC clauses decreased to 10% in 2022, compared to 15% in 2021.
Fewer FDI approvals or clearances were sought in 2022 (8%) compared to 2021 (15%).
W&I insurance played a prominent role in PE M&A transactions, increasing with deal value.
Locked box mechanisms for setting purchase price were preferred in 80% of PE deals, while purchase price adjustments decreased.
Earn-out provisions increased overall in 2022 but were more common in smaller deals than higher value deals.
ESG considerations have not yet featured in legal due diligence or transaction documents.
Management incentive schemes saw an increase saw shorter vesting periods, increased management allocation but tightened leaver provisions.
Overall, there were buyer-friendly developments in some deal metrics, such as the use of “tipping” baskets.

Tovább

HVCA Publikációk 2022

Overview of Impact Investing in CEE Region - Dr. Eszter Hubbes, Hubbes & Kovács Attorneys at Law Budapest

Overview of Impact Investing in CEE Region - Dr. Eszter Hubbes, Hubbes & Kovács Attorneys at Law Budapest

(1.0MB | pdf)

Overview of the Impact Investing sector in the CEE region - CEE Impact Survey
Post Milton Friedman Economy: Impact investing in progress

Tovább

Világgazdasági Tudományos Tanács: dr. Karsai Judit tanulmánya és előadása - A kockázati tőke gazdaságfejlesztő hatása Kelet-Közép-Európában

Világgazdasági Tudományos Tanács: dr. Karsai Judit tanulmánya és előadása - A kockázati tőke gazdaságfejlesztő hatása Kelet-Közép-Európában

(578KB | pdf) Link

A tanulmány a kelet-közép-európai kockázati tőkeágazat szerepét, fejlettségét vizsgálja a 2016-2020 közötti öt évben. Ebbe az időszakba tehát a 2008-as gazdasági válság utáni fellendülés vége és a 2009-es koronavírus-válság miatti visszaesés egyaránt beletartozik. A régió helyzete Európában összességében nem változott, az egyes rszágok közötti különbségek viszont erőteljesen megnőttek. A régió északi része Európa legfejlettebb országaival vetekszik, középső részén az állami források bősége hajtja lőre a piacot, míg déli területein a kockázati tőkeágazat csak csírájában van jelen. A tanulmány statisztikai adatokkal igazolja, hogy a régió startupjainak csak a kockázati tőke nemzetközi áramlásába bekapcsolódva van esélye igazán sikeressé válni. Elsősorban a technológiai fejlődés élvonalába tartozó azon szakágazatokban tudnak globális céggé válni, amelyek induláskor kisebb befektetéseket és kiemelkedő szakmai tudást igényelnek, nemzetközi piacra lépésüket pedig tapasztalt nemzetközi kockázati tőkealapok segítik. A tanulmány a kockázati tőke működési modelljének bemutatása után áttekinti a kelet-közép-európai régió kockázati tőkeiparának forrásellátását, a befektetések által finanszírozott vállalkozások fejlődési fázisait és szakágazatait. Az elemzés a tulajdonosi szerepet csak átmeneti ideig betöltő kockázati befektetők kilépési lehetőségeinek vizsgálatát követően a gazdaságpolitikai tanulságok levonásával zárul.

Tovább

HVCA Publikációk 2021

HVCA 30 éves Jubileumi Évkönyv 2021

HVCA 30 éves Jubileumi Évkönyv 2021

(6.4MB | pdf)

Ez az évkönyv önnek szól, sok időt és energiát fordítottunk rá, hogy témáival, mélységével rámutasson a magyarországi kockázati- és magántőke szektor szerepére, egyúttal egyesületünk a HVCA ebben ellátott feladataira, három évtizedes eredményességére, arra a hozzáadott értékre, amivel hozzájárulunk a hazai és a regionális gazdaság fejlődéséhez.

Tovább

HVCA Publikációk 2020

Karsai Judit: A kockázati- és magántőke-ágazat szerepe a gazdaságban

Link

A kockázati- és magántőke-finanszírozás az elmúlt évtizedekben világszerte fontos mechanizmusává vált a cégek fejlesztésének és radikális átalakításának. Ennek ellenére a kockázati és magántőkeipar csak viszonylag kis hányadát fedi le a vállalatok finanszírozásához kapcsolódó gazdasági tevékenységnek. A kockázati- és magántőke két területe, a klasszikus kockázati tőke és a kivásárlás gyökeresen eltérő helyzetű cégek finanszírozásában játszik kulcsszerepet. A kockázati- és magántőke, mint tőkeközvetítő-csatorna jelentőségét többféleképpen is le lehet mérni. Jelentősége viszonyítható a vállalatfinanszírozás egészéhez vagy a nyilvánosan jegyzett vállalkozások értékéhez képest, de nagyságrendje jellemezhető az egyes országok által megtermelt GDP volumenéhez viszonyítva is. A kockázati- és magántőke-befektetések jelentőségét abszolút módon érzékelteti az ilyen céllal az intézményi befektetők által a kockázati- és magántőkealapoknak odaígért tőke volumene, az alapok kezelésében lévő tőke összege, az általuk egy-egy évben ténylegesen befektetett tőke értéke és a finanszírozásban részesült vállalkozások száma. Végül a kockázati tőkebefektetések jelentősége azon keresztül is érzékeltethető, hogy az ilyen módon finanszírozott vállalkozások mekkora szerepet játszanak az egyes országok gazdaságában, illetve maga a befektetés mekkora jelentőségű és milyen változást eredményez a tőkebefektetésben részesülő cégek életében. A tanulmány a fenti összefüggéseket vizsgálja.

Tovább

HVCA Tőkebevonási Kalauz

HVCA Tőkebevonási Kalauz

(1.4MB | pdf)

Elkészült a Tőkebevonási Kalauz frissített változata, amely kiegészült a - BÉT TŐZSDEI BEVEZETÉS, AZ EXIT EGYIK LEHETSÉGES MÓDJA - c. anyaggal.

Tovább

HVCA Publikációk 2018

Tőkebevonási kalauz 2018

Tőkebevonási kalauz 2018

(454KB | pdf)

E rövid tőkebevonási kalauz („Kalauz”) célja, hogy az iparág alapfogalmainak és folyamatainak bemutatásán keresztül a kockázati- és magántőke, mint vállalat finanszírozási forrás keresésére és bevonására ösztönözze Olvasóit. A Kalauz két fô kérdést vizsgál: (i) hogyan járjon el az Olvasó a befektetô keresésekor, és (ii) milyen befektetéseket keres a befektetô.

Tovább

HVCA Term Sheet

HVCA Term Sheet

(447KB | pdf)

A HVCA Term Sheet összeállításában közreműködtek:
Balassa Tamás, PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.
Budai Judit, Szecskay Ügyvédi Iroda
Fabricius Ferke János, OXO Ventures Zrt.
Réz Éva, Day One Capital Zrt.
Simon Barnabás, Vámosi Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda
Ezúton is köszönjük munkájukat!

Tovább

HVCA Publikációk 2017

HVCA Jubileumi Évkönyv

HVCA Jubileumi Évkönyv

(1.7MB | pdf)

A HVCA fennállásának 25. évi évfordulójára kiadott Jubileumi Évkönyv!

Tovább

Karsai, Judit: Furcsa pár: az állam szerepe a kockázatitőke-piacon Kelet-Európában (2017)

Karsai, Judit: Furcsa pár: az állam szerepe a kockázatitőke-piacon Kelet-Európában (2017)

(1.3MB | pdf) Link

Karsai, Judit (2017) Furcsa pár :az állam szerepe a kockázatitőke-piacon Kelet-Európában. Közgazdasági Szemle Alapítvány; MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézet, Budapest. ISBN 978-963-89769-2-5

Tovább

HVCA Publikációk 2016

HVCA Publikációk 2014

Magántőke és Kockázati tőke Magyarországon

EY Publikációk