Sajtóközlemények

Sajtóközlemények

2021 07 04

Magyarországon történt a legtöbb befektetés tavaly

A 2. legjobb év a kockázatitőke-befektetések és a magántőke-kiszállásoknak a régióban

2021. július 4. A magántőke-társaságok rekordszámú 566 vállalatba fektettek be Közép- és Kelet-Európában 2020-ban. A szektor dinamikusan fejlődő kkv-kat és induló vállalkozásokat támogatott, elősegítve a COVID-19 hatásaiból való kilábalást és megalapozván a hosszú távú gazdasági és társadalmi fejlődést az egész régióban.

Az Invest Europe, az európai magántőke, kockázati tőke és infrastruktúra ágazatokat, valamint azok befektetőit képviselő szakmai egyesület közzétette legújabb, 2020-as évre vonatkozó Közép- és Kelet- Európai Éves jelentését.

Az elemzésből kiderül, hogy a magántőke-befektetésekben részesülő 566 vállalat száma 15% -kal nőtt az előző évi rekordhoz képest, és 46% -kal verte az ötéves (2015-2019) átlagot.

A kockázat tőke volt a vállalati befektetések mozgatórugója 2020-ban; a befektetők 474 induló és bővülő vállalkozást támogattak 358 millió eurós összértékű befektetéssel - ami csak 4% -kal alacsonyabb a 2019-ben elért minden idők csúcsánál. A teljes magántőke befektetések összege tavaly 1,7 milliárdra csökkent, főként a 300 millió eurót meghaladó tőkekötelezettséggel járó nagy kivásárlási ügyletek hiánya miatt.

Lengyelország adta a régió teljes beruházási értékének egynegyedét (431 millió euró) és a finanszírozásban részesülő vállalatok egyötöde lengyelországi. Beruházási érték szerint őket követte Észtország (teljes befektetett érték 21%-a), Csehország (17%), Magyarország (14%) és végül Horvátország (9%).

Befektetési ügyletszámot vizsgálva, Magyarország áll a dobogó tetején; 236 vállalat jutott 226 millió euró támogatáshoz, amiből 220 kockázati tőke volt. Lengyelország összesen 105 új beruházásról számolt be, ebből 82 volt kockázati ügylet. A teljes régiót vizsgálva az információs és kommunikációs technológia szektorban lévő cégek jutottak a befektetések feléhez, ezt követte a fogyasztási cikkek és szolgáltatások iparág.

 

Bill Watson, az Invest Europe közép- és kelet európai munkacsoportjának elnöke: „A magántőke minden eddiginél több vállalatot támogatott Közép- és Kelet-Európában. Ezek gyorsan növekvő vállalkozások, amelyek elősegíthetik a régió fellendülését a járvány következményei, valamint annak hosszú távú gazdasági és társadalmi fejlődése után. A közép-kelet-európai országok azon az úton haladnak, amely konvergál Európa többi részével, és a magántőke alapvető szerepet játszhat abban, hogy a régió vállalkozásai teljes potenciáljukat kihasználhassák. "

Eric de Montgolfier, az Invest Europe vezérigazgatója hozzátette: „A közép-kelet-európai magántőke-hátterű vállalatok helyi, regionális és globális bajnokokká fejlődnek. Nemcsak a régióban rejlő tehetséget, készségeket és vállalkozói szellemet emelik ki, hanem azt a hatalmas lehetőséget is kihasználják, amely még mindig elérhető. A tapasztalt vezetők együttműködnek a vállalkozásokkal, hogy azok a következő szintre léphessenek. "

Eszter Elemér a HVCA elnöke így kommentálta az IE jelentését: „Figyelemre méltó, hogy Magyarország a befektetések darabszámát tekintve első helyen van, ennek egyik oka a magvető és a korai fázisú befektetések kiemelkedően magas száma. Ez örömteli, hiszen ezek a vállalkozások – melyek sok esetben erős tudományos háttérrel rendelkező, egyetemi spin-off-ok”- jó céltársaságai lehetnek a következő évek hazai kihelyezéseinek és értékes coinvest aktivitásra sarkallják a régió alapkezelőit. Mindez végső soron az itthoni magas szellemi hozzáadott értékkel létrejövő, globális piacra összpontosító, exportképes vállalkozások hazai erősödését vetíti előre.”

A nyilvános tőzsdei bevezetések erős évet zárták a magántőke kiszállások révén, felhívva a figyelmet a kelet-közép-európai országokban létrehozandó vállalatok erejére és lehetőségeire.

A kiszállások 47% -kal, 1,4 milliárd euróra nőttek a beruházások korábbi bekerülési költségein mérve, a nyilvános tőzsdei jegyzések pedig rekord 690 millió eurót értek el. Tavaly a közép-kelet-európai régió több mint kétszeresére (5,8%-ra) emelte az európai kiszállási érték arányát.

A régió magántőke forrásbevonása 1 milliárd euróra csökkent, mivel a térség nagy alapkezelői nem hoztak létre új alapokat. Ugyanakkor a kockázati tőkeszektor 667 millió eurót gyűjtött össze 2020-ban, ami a rekordok közül a második legmagasabb. Mindez tartósan magas szintű befektetési tevékenységet vetít előre az elkövetkező években.

A teljes Invest Europe jelentés: https://www.investeurope.eu/research/activity-data/