2022 12 12

Visszafogott harmadik negyedévet zártak 2022-ben a magyarországi kockázati- és magántőkebefektetők

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) az Ernst&Young-gal közösen készített legfrissebb jelentése szerint az egyesület befektető tagjai:

• 2022. harmadik negyedévében 31 tranzakció keretében összesen 12,712 milliárd forintot fektettek 31 vállalkozásba.
  • Az átlagos tranzakció mérete 410 millió forintot ért el 2022 3. negyedévében, míg tavaly ugyanebben az időszakban ez az összeg csupán 298 millió forint volt.
  • Az egyesület 9 alaphoz köthetően 26 kiszállást regisztrált.
  • A vizsgált negyedévben 3,420 milliárd forint értékben került sor magyarországi alapokba történő forrásbevonásra.

Csökkenő tranzakció szám a tavalyi 3. negyedévhez képest

2022. 3. negyedévében 31 tranzakció során 31 vállalkozás jutott összesen 12,712 milliárd forint kockázati tőkéhez. Ez a befektetett összeg 20 százalékkal volt alacsonyabb az előző év hasonló időszakában befektetett tőkéhez, ugyanakkor 28 százalékkal meghaladta a 2020-as év harmadik negyedévében kihelyezett tőke értékét.

A tranzakciók száma mind a 2021. évi 53, mind pedig a 2020. évi 44 darabos ügyletszámhoz képest csökkent 2022 harmadik negyedévében.

A befektetések megoszlása életciklus szerint

Idén a harmadik negyedévben végrehajtott 31 tranzakció közül 18 esetben első körös befektetésre került sor, ezek az ügyletek a teljes befektetett összeg 41 százalékát teszik ki.

Az Egyesület 24 tranzakciót rögzített a magvető, a start-up,az inkubációs és a késői fázisban tartó cégek esetében, ezen cégeket érintő befektetések az összes 3. negyedéves tranzakció számának 77%-át, míg értékének 40 %-át adják.

Az inkubációs ügyleteknél 50 millió, a magvető ügyleteknél 268 millió, a start-up ügyletek estében pedig 185 millió forint volt az átlagos befektetési összeg. A késői fázisú szakaszban tartó cégeknél ugyanez a mutató 426 millió forintot ért el.

A legnagyobb értékű egyedi tranzakció egy 3,468 milliárd forintos, növekedési fázisú céget érintő befektetés volt, míg a második legmagasabb értékű ügyletre egy ugyanebben a fejlődési fázisban tartó céget érintő 2,180 milliárd forintos befektetés volt.

Kedvelt iparágak

2022 harmadik negyedévében a tőkebefektetések összesen tíz különböző szektorba kerültek. A befektetések értékének 50 százaléka az ingatlan, illetve üzleti & ipari szolgáltatások piacára került. Ez a két szektor adta az ügyletek számának közel 20 százalékát. A legnagyobb értékű egyedi befektetésekre szintén az ingatlan, valamint az üzlet & ipari szolgáltatások szektorokban került sor.

Kiszállások

2022 3. negyedévében kilenc alaphoz köthetően 26 kiszállás történt. A legtöbb (5) exitre az élettudományok terén működő vállalkozásoknál került sor.

A kiszállások módját tekintve a leggyakrabban (11 esetben) management kivásárlás történt, míg 2 esetben a befektető a könyvleírás mellett döntött. További 2 esetben zártkörű értékesítéssel, ugyancsak 2 esetben pedig egyéb módon zajlott a kiszállás. 9 esetben az adatokból a kiszállás módja nem volt megállapítható.

A 2022 harmadik negyedévében a befektetéseikből kiszálló befektetők korábbi portfolió cégeikben átlagosan 6 évig voltak tulajdonosok.

Tőkegyűjtés

A vizsgált negyedévben 3,420 milliárd forint értékben került sor tőkegyűjtésre, azaz a befektethető tőke összege ennyivel nőtt.

A 2022. évi statisztikai riportok elérhetőek itt: https://www.hvca.hu/statisztikak/