Hírek

2018/12 10

Budapestre figyeltek a régió startupjai

Privátbankár

2018. december 3. 

Óriási érdeklődés mellett zajlott le a múlt héten a régió legnagyobb startup networking eseménye, a Regional Startup and Innovation Day.

Teljes cikk   

2018/12 10

Nagy bejelentésekre készül a magyar startupokat felkaroló kockatőke-kezelő

Portfólió.hu

2018. december 01. 

A műszaki egyetemmel megvalósított együttműködés tapasztalataiból kiindulva újabb intézményeken szeretne megjelenni a Hiventures a vállalkozóvá válás népszerűsítése érdekében a fiatalok körében – árulta el többek között a Portfolio-nak adott interjújában Kisgergely Kornél, aki mérleget vont a kockázati tőkealap-kezelő elmúlt 1,5 évéről is. A vezérigazgató reményei szerint hamarosan amerikai befektető jelenik meg az egyik portfóliótársaságukban, és egy másik céggel nemzetközi tőkekört terveznek. Arról is beszélt, hogy miért fontosak az olyan startup-díjak, amelyeket a Hiventures is kiosztott, legutóbb csütörtökön.

Teljes cikk   

2018/12 03

A vezetőknek is haladniuk kellene a korral

Tőzsdefórum

2018 november 26. 

Világszerte kihívást okoz a megfelelő munkavállalók felvétele és megtartása a vállalatoknak, ami veszélyezteti a napi működésüket – derül ki az EY felméréséből (EY Growth Barometer). A 21 országból 2766 felsővezető megkérdezésén alapuló kutatás válaszadói szerint cégük növekedése nagymértékben függ attól, hogyan teljesítenek a munkaerőpiacon.

Teljes cikk   

2018/11 29

Hír- és tudásmegosztó rendszert dolgozott ki közösen az AImotive és a Filter.hu

Mediapiac.com

2018. november 22. 

Az önvezetőjármű-technológiákat fejlesztő magyar startup, az AImotive számára alakított ki belső információs rendszert a Filter.hu

Teljes cikk   

2018/11 29

Startupnál dolgozni szexi, de vállalkozni nincs mersze a fiataloknak

Bitport

2018. november 21. 

Sok vonzó tulajdonságot látnak egy saját vállalkozásban, de félnek a kockázatoktól – derült ki a Hiventures felméréséből.

Teljes cikk   

2018/11 19

A startupok a befektetők kedvencei

Piac és Profit Online

2018. november 14.

2018 első negyedévében a kockázatitőke-iparág újra az erősödés jeleit mutatta, az év második felében pedig az új állami és magánalapok indulása hozhat további fellendülést 2017-hez képest. Két, viszonylag friss trend is megjelent a befektetési piacon: erősödik az alapok regionális aktivitása, és több nagyvállalat is létrehozta a saját kockázati tőkealapját.

Teljes cikk   

2018/11 19

Magyar vállalkozások segítése Washingtonban

Tőzsdefórum

2018. november 16. 

Magyar startup cégeket és innovatív kisvállalkozásokat segítő központ nyílik Washingtonban a magyar nagykövetségen.

Szabó László washingtoni nagykövet a csütörtöki jelképes alapkőletételen elmondta, Magyarország a tudományos felfedezések és újítások hosszú történetével dicsekedhet. Hozzátette, a magyar nagykövetség elsődleges feladatának tekinti a “legjobb és legcsillogóbb elmék amerikai megjelenésének elősegítését”.

Teljes cikk   

2018/11 19

Keresi az új akvizíciós lehetőségeket a Duna House

Portfólió.hu

2018. november 14. 

A Duna House szerdai sajtótájékoztatóján a társaság menedzsmentje pozitívan értékelte a cégcsoport elmúlt két évét és a vállalat tőzsdei jelenlétét is, a Duna House társ-vezérigazgatói szerint a társaság növekedése folytatódhat, a cég továbbra is aktívan keresi az új akvizíciós lehetőségeket, míg a Duna House célja mindemellett, hogy tovább növelje a részvényesei számára kifizetett osztalékot.

Teljes cikk   

2018/11 19

Mit kell tennünk a sokszereplős, nagy forgalmú tőzsdéért?

portfolio.hu

Amerikai kamatemelés, kereskedelmi háború, olasz válság, feltörekvő piacok sérülékenysége, Donald Trump, vállalati gyorsjelentések. Csak néhány tényező, amelyek miatt mostanában nem unatkoznak a részvénypiaci befektetők – ezekről is szó lesz a Portfolio ma esti befektetői klubjában. Virág Ferenc, a Random Capital vezérigazgatója az esemény kapcsán lapunknak arról beszélt, milyen folyamatok zajlanak manapság a magyar tőzsdén, hogyan változott a piac az elmúlt években, és hogy hogyan lehet megváltoztatni a térségre jellemző költség struktúra átalakulást.

Teljes cikk   

2018/11 13

Digitális sivatag a magyar bankrendszer – az EU sereghajtói vagyunk

Portfólió.hu

Rendkívül el van maradva Magyarország a banki digitalizáció tekintetében, ezért a bankjaink működési költségei magasak, a pénzügyi termékek pedig drágák. Bár lassú, javuló tendenciát tapasztalhatunk, robbanásszerű változásra nem számíthatunk a közeljövőben, hiszen a papírközpontú szabályozás és az elavult banki alaprendszerek (melyeket sok pénzintézet nem is tervez korszerűsíteni) a fejlődés útjában állnak. Az MNB Növekedési jelentéséből szemezgettünk.

Teljes cikk   

2018/11 12

80 milliárd forint friss forrás érhető el innovációra

Tőzsdefórum

2018. október 26. - Augusztus végén kezdte meg működését az a nyolc új kockázati tőkealap, melyek az új Jeremie-forrásnak nevezett európai uniós, innovációs célú tőke kihelyezését kezelik. A Drukka Startup Studio által indított Progress Bar rendezvénysorozat októberi eseményének keretében közülük az X-Ventures, a Solus Capital, a Finatech, illetve a Bonitás tőkealapok képviselői mutatták be az új programmal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Teljes cikk   

2018/11 12

Forradalmasítja a webfejlesztést egy magyar startup

MM Online

2018. október 30.

Bétatesztelési fázisba ért az Oneo magyar startup által kifejlesztett Oneo Shift szoftver, amely forradalmasítaná a webfejlesztést azáltal, hogy statikus weboldalakat varázsol át pillanatok alatt pár kattintással könnyen szerkeszthető weblappá. Az Oneo Shift mesterséges intelligencia segítségével épít tartalomkezelő rendszert a statikus oldalak mögé, ami által utóbbiak könnyedén szerkeszthetővé válnak. Az Oneo a fejlesztésre inkubációs befektetést kapott a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelőtől.

Teljes cikk   

2018/11 12

Hiventures a nemzetközi VC piac élbolyában

Prim

2018. október 31.

Száznál is több vállalkozás összesen 7,26 milliárd forint befektetést kapott 2018-ban a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelőtől, amivel a társaságot ismét a világ legaktívabb befektetői közé sorolták. Már túl vannak az első külhoni befektetésen is: 245 millió forint tőkeinjekciót kapott az Egyesült Államokban szabadulószobákat működtető magyarok által alapított PanIQ Franchising Inc-nek.

Teljes cikk   

2018/11 12

Élénkül a kockázati tőkebefektetések piaca

Tőzsdefórum

2018. október 11-12. Tőzsdefórum

Újra élénkül a kockázati tőkebefektetések piaca: a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint az április-június időszakban 49 vállalkozás jutott 3,26 milliárd forint összértékben tőkéhez Magyarországon.

Teljes cikk   

2018/10 29

Díjazták a legjobb európai deep tech startupokat

Gyártástrend

2018. október 19. 

A budapesti székhelyű Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) digitális ága, az EIT Digital ötödik éve díjazta az európai deep tech cégeket, amelyek közül a tíz legjobb nemzetközi növekedést segítő üzletfejlesztési csomagot kapott.

Teljes cikk   

2018/10 29

Év végéig tetőzik a Ginop

Tőzsdefórum

2018. október 25. 

A program szerződött állománya év végéig eléri a 2014-2020 között meghirdethető teljes keretet.

Az év végére a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) szerződött állománya eléri a 2500 milliárd forintot, a 2014-2020 között meghirdethető teljes keretet.

Teljes cikk   

2018/10 24

Cégvezetők: ugyan ki vásárol ma vállalatot?

Tőzsdefórum

2018. október 15. 

Négyéves mélyponton van a cégvezetők felvásárlási kedve – állapítja meg a 45 országban több mint 2600 döntéshozó körében végzett EY Tőkebizalmi Barométer. A visszaesés várhatóan csak ideiglenes, a jövő évtől visszatérhet a tranzakciós piac lendülete.

Teljes cikk   

2018/10 24

Magyar egészségügyi startup cégek mutatkoztak be Berlinben

Piac és Profit Online

2018.október 19. 

Digitális egészségügyi újításokkal foglalkozó feltörekvő magyar informatikai vállalkozások – startup cégek – mutatkoztak be kedden Berlinben az egészségipar és az élettudományok rangos nemzetközi fóruma, a Health Week keretében.

Teljes cikk   

2018/10 24

A korai fázisú befektetések dominálnak a kockázati tőkepiacon

Trend FM

2018. október 12. 

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület elnöke elmondta, hogy 2018. áprilisi-júniusi időszakában 49 vállalkozás jutott több mint 3 milliárd forint összértékben tőkéhez.

Zsembery Levente elmondta, hogy a kedvelt területek nem változtak, a befektetők legszívesebben a teljesen új „0” kilométeres vállalkozásokat karolják fel. Átlagosan 69 millió forintot fektettek be a vizsgált időszakban.

Teljes cikk   

2018/10 15

Eladták a népszerű magyar online számlázó szolgáltatás felét

2018. október 11. Bitport A norvég központú Visma Csoport vette meg a Számlázz.hu 50 százalékos tulajdonrészét. Teljes cikk  

2018/10 15

Tizenöt éves a Design Hét Budapest

2018. október 5. OrientPress Az évek során elért eredményeket jól bizonyítja, hogy az idén már tizenötödik alkalommal megrendezett Design Hét Budapest fesztivál, a vidéki társrendezvényekkel együtt, összesen mintegy 250 programot kínál. A jubileumi esemény díszvendége a design területén is nagyhatalomnak számító Németország, amely sztárdesignerek és ikonikus tárgyak bemutatásával kapcsolódik be a programsorozatba. A tizenöt napos fesztiválon a kiállítások, konferenciák, workshopok, bemutatók, előadások és közösségi akciók sora nemcsak arról tanúskodik, hogy a Design Hét Budapest mára nemzetközileg elismert és meghatározó rendezvénnyé nőtte ki magát, hanem egyúttal igazolja a design gazdasági jelentőségét és társadalomformáló erejét is. A programsorozat védnöke és finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. Teljes cikk  

2018/10 08

Most igazán jó technológiai startupnak lenni

2018. október 4. Portfólió.hu A Budapesti Értéktőzsde ad otthont a napokban az Európai Bizottság Startup Europe Partnership programja következő állomásának, ahol nemzetközi vállalatok, befektetők és "scaleup" cégek találkozhatnak. A Scaleup Summit elnevezésű eseményen megszólalt Máté-Tóth István, a BÉT üzletfejlesztésért felelős vezérigazgató helyettese, a Prezi egyik alapítója és az Autodesk igazgatója is. Teljes cikk

2018/10 08

Rekordon járnak a globális cégfelvásárlások

2018. szeptember 28. Portfólió.hu Új rekord felé közelít a globális felvásárlási piac, az év első kilenc hónapjában olyan aktivitást lehetett látni az ügyletkötésben, amilyet legutóbb a tíz évvel ezelőtti pénzügyi válság idején. Teljes cikk

2018/09 24

A startupok a befektetők kedvencei?

2018. szeptember 18. Piac és Profit 2018 első negyedévében a kockázatitőke-iparág újra az erősödés jeleit mutatta, az év második felében pedig az új állami és magánalapok indulása hozhat további fellendülést 2017-hez képest. Két, viszonylag friss trend is megjelent a befektetési piacon: erősödik az alapok regionális aktivitása, és több nagyvállalat is létrehozta a saját kockázati tőkealapját. Teljes cikk

2018/09 24

Mi kell ahhoz, hogy könnyebben cseréljenek gazdát a magyar cégek?

2018. szeptember 20. Portfólió.hu Most lenne érdemes kiszállni a magyar vállalatokból a tulajdonosoknak, ha eladni akarnak. Lehet is látni tranzakciókat, de ezekből sokkal több is lehetne még. Furcsa sajátossága a piacnak, hogy elég sok magyar céget megfuttatnak a piacon, de az eladási szándék nem mindig komoly. Mindez annak fényében igazán meglepő, hogy a következő években megint eltűnhetnek a vevők, és akkor sokkal nehezebb lesz jó alkut kötni. Teljes cikk

2018/09 24

Közbeszerzés nélkül kijelölték a HiVenturest a 10 milliárdos tőkealap kezelésére

2018. szeptember 18. Portfólió.hu Számos ponton módosult a még tavaly márciusban meghirdetett 10 milliárd forintos digitalizációs tőkealap termékleírása, így szűkült a végrehajtható tőkebefektetés sávhatára és kiderült az is, hogy közbeszerzési eljárás helyett a HiVentures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-t jelölték ki az alap pénzügyi közvetítőjeként. Teljes cikk  

2018/09 24

Afrikai cég lett úrrá Budapesten sorra kebelezik be a plázákat

2018. szeptember 17. Privátbankár Új nemzetközi szereplő jelent meg a magyar piacon: a bevásárlóközpontokat bekebelező cég sorra hódítja meg a régió országait, a várakozásoknak megfelelően már a magyar piacon is megjelent a dél-afrikai tőke. Az Aréna és a Mammut felvásárlásával máris a legnagyobb plázatulajdonossá lépett elő a vállalat Budapesten, a térség tapasztalatai alapján itt is számos fejlesztés várható, ami növeli a plázák színvonalát. Teljes cikk  

2018/09 24

A válság előtt sem volt ilyen: pénzeső a magyar befektetési profiknál

2018. szeptember 14. Portfólió.hu Az MNB által publikált Aranykönyv első megjelenése óta nem volt olyan nyereséges a magyar alapkezelői piac, mint tavaly, amiben a kedvező tőkepiaci környezet mellett szerepet játszhatott az is, hogy a magyar piacon a magasabb díjjal dolgozó, cserébe viszont magasabb potenciális hozamot ígérő alapok továbbra is népszerűek. Egy év alatt tovább hízott a legnagyobb vagyont kezelő alapkezelők vagyona, a 10 legnagyobb szereplő ezzel már a teljes piaci vagyon 91%-a felett őrködik. Teljes cikk  

2018/09 24

A hazai kkv-k fejlesztése a cél

2018. szeptember 14. Portfólió.hu A BÉT több eszközzel támogatja a tőzsdére készülő cégeket, a cél az, hogy hatékony, transzparens, érett cégek jöjjenek létre, amelyek a megfelelő pillanatban a tőzsdét választják finanszírozási igényeik kielégítésére. Az edukációs folyamat mindenképpen a vállalatok hasznára válik. A tőzsdei felkészülés és a tőzsdére lépés keretrendszere az elmúlt időszakban teljessé vált, a következő időszakban az ösztönzőkre kerül a hangsúly, hogy olyan környezet jöjjön létre, amiben kkv-knak vagy akár állami cégeknek érdemes tőzsdére lépniük. Végh Richárddal, a Budapesti Értéktőzsde elnök-vezérigazgatójával, és Nemescsói Andrással beszélgettünk. Ilyen és hasonló témákról a BÉT50 konferencián is szó lesz. Teljes cikk

2018/09 19

Rengeteg az összeolvadás és a felvásárlás a hazai ingatlanpiacon

Portfolio.hu

Tovább bővült a hazai összeolvadások és felvásárlások (M&A) piaca a tranzakciók számát tekintve. Az idei év első hat hónapjában 66 tranzakciót hoztak nyilvánosságra Magyarországon, ezzel a piac becsült mérete elérte a 2,3 milliárd dolláros (640 milliárd forint) értéket, ebből a legnagyobb részt az ingatlanpiac képviselte – derül ki az EY legfrissebb elemzéséből.

Teljes cikk   

2018/09 17

Közel 150 startup jelentkezett az Antenna Hungária akcelerátor programjára

2018. szeptember 13. ProfitLine Összesen 148 startup jelentkezett az Antenna Hungária és a Drukka Stratup Stúdió által életre hívott AHa! Brain Store vállalati akcelerációs programra. A jelentkezők közül a szakmai zsűri által kiválasztott 11 legjobb csapat részt vehetett a szeptember második hetében megrendezett boot camp-en. A projekt vezetői pedig közülük néhány héten belül kiválasztják azokat a legjobb csapatokat, melyek befektetést és fél éven keresztül inkubációs szolgáltatást kaphatnak. Teljes cikk  

2018/09 17

Háromszáz milliót kapott az informatikusképző

2018. szeptember 13. Piac és Profit Online Összesen mintegy 300 millió forint kockázati tőkét kapott a junior szoftverfejlesztőket képző Green Fox Academy. A szervezet első lépésként többek között szeptemberben Prágában megnyitja első külföldi iskoláját. Teljec cikk  

2018/09 17

Külföldre tart a Jegymester

2018. szeptember 11. Computerworld.hu Saját fejlesztésű jegyértékesítő platformjának továbbfejlesztéséhez, illetve külső rendszerekkel integrálásához használja fel a több százmillió forintos tőkeinjekciót a Jegymester. Teljes cikk  

2018/09 17

250 milliós tőkeinjekciót kapott egy magyar nyelvoktató app

2018. szeptember 7. Mfor Közel 800 ezer euró (250 millió forint) tőkebefektetést kapott a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelőtől az angol nyelvtanulás könnyed és szórakoztató formáját kínáló Xeropan. Küldetésük, hogy gyakorlati, az életből vett és folyamatosan bővülő témáik segítségével a minden helyzetben jól használható, élő nyelvtudás „ragadjon" a felhasználóikra. Teljes cikk

2018/09 11

11,5 millió eurót kapott a magyar sikerstartup

2018. szeptember 4. Portfolio.hu A Tresorit, egy svájci-magyar biztonságos tárhely szolgáltatásra és megosztásra specializálódott cég, amely felhasználói számára titkosított fájlszinkronizálást és megosztást biztosít, sikeresen lezárta 11,5 millió eurós második körös tőkebevonását - írja a cég sajtóközleményben. Teljes cikk

2018/09 11

Félmilliárdnyi befektetés a Széchenyi Tőkealapnál

2018. augusztus 31. Portfolio.hu A Széchenyi Tőkebefektetési Alapnál (SzTA) újabb 431 millió forint befektetésről született döntés az elmúlt hetekben - közölte a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. Teljes cikk  

2018/09 04

Hatalmas támogatást kaptunk - ennyire megéri itt befektetni?

2018. augusztus 28. Privátbankár Évtizedes csúcsot döntött a európai cégekbe fektetett kockázati- és magántőke értéke. A Kelet-Közép Európában működő vállalatok 3,5 milliárd euró értékű befektetést kaptak 2017-ben, ami 113 százalékos növekedést jelez az előző évhez képest, és 40 százalékos bővülést mutat a 2008-ban elért korábbi csúcshoz viszonyítva – derült ki az Invest Europe éves jelentéséből. A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület szerint az összes befektetés 71 százaléka lengyel vállalatokhoz került, mellettük a román, a magyar és a lett cégek voltak a legnépszerűbbek. Teljes cikk

2018/09 04

Rekordösszegű kockázatitőke-befektetés a Kelet-Közép-Európában

2018. augusztus 28. Kamara Online A Kelet-Közép-Európában (KKE) működő vállalatok rekord összegű, összesen 3,5 milliárd euró értékű befektetést kaptak 2017-ben; az összes befektetés háromnegyede fogyasztási cikkek és szolgáltatások iparágban történt; a befektetések 71 százaléka lengyel vállalatokhoz került, a fennmaradó hányad román, lett és magyar cégekhez – derül ki az Invest Europe legfrissebb jelentéséből. Teljes cikk

2018/09 04

Pénzt kap a szoftverrobotot fejlesztő startup

2018. augusztus 23. az én pénzem A PortfoLion és a hubraum 400 ezer eurós befektetésének köszönhetően új piacok felé nyithat a CloudStorm, a robotizált folyamatautomatizálással foglalkozó startup cég. A cégek által rendelkezésre bocsátott tőke kiegészíti az Európai Bizottság „Horizon 2020” keretprogramja keretében a szoftverrobotok új generációjának kifejlesztéséhez biztosított 1,6 millió eurós keretet. Teljes cikk

2018/08 29

Rengeteg pénzt fektettek a régiós és magyar cégekbe tavaly

2018. augusztus 23. Portfólió.hu Elérte a 3,5 milliárd eurót a magán- és kockázatitőke-befektetések értéke tavaly Közép-és Kelet-Európában, ami új rekordnak számít - írja az Invest Europe a sajtóközleményében. Teljes cikk  

2018/08 29

Új állami kockázati tőkealapok nyíltak a magyar vállalkozásoknak: több mint 40 milliárd forintra lehet pályázni

2018. augusztus 07. Novekedes.hu Három új kockázati tőkealapot is elindított a Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA). Interjú  Csuhaj V. Imrével, az SZTA vezérigazgatójával Teljes cikk

2018/08 29

Venture EU: 675 milliárdos tőkeprogram indul

2018. augusztus 07. Piac és Profit Online Több százmilliárd forintos uniós tőkeprogram indul a következő 1-2 évben, amelyen keresztül 1500 innovatív vállalat találhat befektetőre. IT, orvostudományi és zöldenergiai startupokat biztosan támogatnak majd. Még az idén leszerződik mind a hat, korábban kiválasztott európai tőkealap-kezelővel a VentureEU, a kockázatitőke-alapok páneurópai alapja; így hamarosan elindulhat a 2,1 milliárd eurós (közel 675 milliárd forint) EU-s tőkeprogram, amelyből várhatóan mintegy 1500 innovatív európai vállalkozás jut majd tőkefinanszírozáshoz. A Széchenyi Tőkealapkezelő Zrt. összeszedte, mit lehet tudni a kezdeményezésről. Teljes cikk  

2018/08 29

Külföldön is terjeszkedne a Jegymester

2018. július 31. Piac és Profit Online Több százmillió forintot fektet be és ezzel meghatározó részesedést szerez a Jegymester Kft.-ben a GB & Partners által kezelt EXIM Növekedési Magántőkealap, céljuk, hogy a jegyértékesítő platform külföldi piacokon is megjelenjen. Teljes cikk  

2018/08 29

Rekordmértékű tőke áramlott a fintech szektorba

2018. július 31. Tőzsdefórum Az év első felében 57,9 milliárd dollár befektetői tőke áramlott 875 tranzakcióval a fintech szektorba a világon, ami rekordnak számít, több, mint tavaly az egész évben - közölte a KPMG könyvvizsgáló Teljes cikk

2018/07 30

Folytatódik a kockázatitőke-piacok fellendülése

2018. július 17. BrandtrendDeloitte legfrissebb közép-európai kockázati tőke bizalmi felmérésében félévente megkérdezett közép-európai tőkebefektetők szerint a gazdaság és a tőkepiac kedvező környezetet teremt az ügyleteknek, többségük nem számít a piac lassulására, így a közép-európai tőkebefektetési tevékenység továbbra is egészséges szinten mozog. Teljes cikk  

2018/07 30

Tőkebefektetést keres? Mutatjuk, milyen esetekben érdemes az SZTA-hoz fordulni

2018 első negyedévében az erősödés jeleit mutatta a hazai kockázatitőke-iparág; hasonlóan az elmúlt időszakokhoz, ezt a negyedévet is a korai fázisú cégeket kereső befektetők dominálták – közölte a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) a napokban. Csupán ebben a negyedévben 12 exitre került sor, tavaly egész évben 11-et regisztráltak. Blogbejegyzésünkben hagyjuk a számokat beszélni, és bemutatjuk, hogy illeszkedik a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. 4 tőkealapja a mai kockázatitőke-piacba!

2018/07 23

Az OTP innovációs receptje: nem csak a fintechekre építenek

2018. július 19. Portfólió.hu Az OTP-nél tavaly április óta külön szervezeti egység dolgozik azon, hogy a bank fintech cégekkel közösen vagy éppen dolgozói ötletek alapján felpörgesse a digitalizációt: ez az OTP LAB. A bank startup akcelerációs programot is indított, amelyben a fintech cégek többek között mesterséges intelligenciával működő adósminősítő rendszert, szuperbiztonságos biometrikus azonosítást, de számla digitalizációs rendszert is bemutattak. A legnagyobb hazai bank fintech stratégiájáról, a startup programról és az OTP belső innovációs laborjáról Fischer Andrással, az OTP LAB vezetőjével beszélgettünk. Teljes cikk    

2018/07 23

A hazai befektetők uralják a piacot: még sincs ok az örömre

2018. július 18. Portfólió.hu Nem indult erősen a magyar ingatlanpiac a befektetési volumen szempontjából, 2018 első felében a teljes befektetési összeg csupán a 40 százalékát tette ki a tavalyi első félév során mértnek. A piaci várakozások alapján azonban a következő félévben kerül sor a nagyobb tranzakciókra, így az egész éves összeg túllépheti az 1 milliárd eurós (320 milliárd forint) határt. A belföldi tőke részaránya a teljes befektetési tevékenységhez viszonyítva növekedett, ami ebben az időszakban lezajló, összesen 12 felvásárlásnak köszönhető - derül ki a CBRE legfrissebb elemzéséből. Teljes cikk  

2018/07 23

Egyre több magyar startup kap tőkebefektetést

2018. július 13. Üzletrész Egyre több startupot találtak érdemesnek arra, hogy tőkét fektessenek beléjük – tette közzé a a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület. Az idei első negyedévben összesen 39 vállalkozás jutott 1,347 milliárd forint tőkéhez. A legtöbb tőke két szektorba áramlott: a fogyasztói szolgáltatásokba, illetve a közlekedésbe. A legnagyobb értékű befektetésre ugyanakkor az élettudomány területén került sor. A kockázatitőke-iparág újra az erősödés jeleit mutatta az év első három hónapjában, a korábbi időszakokhoz hasonlóan a korai fázisú cégeket kereső befektetők dominálták a piacot. Eltérően a 2015–2016-os évektől, kivásárlásos magántőke-tranzakció nem volt január–március hónapban – jelentette a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA). Teljes cikk

2018/07 17

Erősödik a kockázati tőke iparág 

2018. július 11. Tőzsdefórum Újra az erősödés jeleit mutatta a kockázati tőke iparág az első negyedévben: a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint január-márciusban 39 vállalkozás jutott 1,347 milliárd forint összértékben tőkéhez Magyarországon. Teljes cikk  

2018/07 17

Folytatódik a közép-európai kockázatitőke-piacok fellendülése

2018. július 11. Kamara Online A Deloitte legfrissebb közép-európai kockázati tőke bizalmi felmérésében félévente megkérdezett közép-európai tőkebefektetők szerint a gazdaság és a tőkepiac kedvező környezetet teremt az ügyleteknek, többségük nem számít a piac lassulására, így a közép-európai tőkebefektetési tevékenység továbbra is egészséges szinten mozog. Teljes cikk  

2018/07 17

A tőkebevonás olyan, mint egy házasság csak hosszú távon van értelme

2018. június 20. Piac és Profit Online A tőkebevonás olyan, mint egy házasság. Csak olyan befektetővel érdemes dealt csinálni, akivel hosszú évekig együtt is tudsz működni. Ezt vallják a Starschema tulajdonosai, akik kitartó munka után a Big Data szegmens régiós piacvezetői lettek. Teljes cikk

2018/07 17

Gyenge évkezdet után élénkülhet a felvásárlási piac

2018. június 19. Mfor „Egyelőre tovább folytatódik a világgazdasági konjunktúra, a finanszírozási költségek pedig továbbra is nagyon alacsony szinten mozognak, így az év eleji jelentős visszaesést követően várhatóan korrigál majd az M&A piac- magyarázza Boross Ákos, a BDO Magyarország pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere. - Arra azonban számítani kell, hogy a korábbinál magasabb részvényárfolyamok miatt, a túlértékeltség kockázatának elkerülése érdekében a tranzakciók nagyobb hányada zajlik majd részvénycsere formájában." Teljes cikk

2018/06 19

Fellendülőben a magyar m&a piac

2018. június 14. Iroda Blog Ma tartotta 20. Éves Befektetési Konferenciáját a kockázatiés magántőke, illetve a vállalatfinanszírozási szektor regionális helyzetéről a Magyar Kockázatiés Magántőke Egyesület (HVCA). Teljes cikk  

2018/06 19

Jövedelmezőbbek a nők által alapított startupok

2018. június 12. HR Portál A női startupok több bevételt termelnek, miközben kisebb pénzügyi befektetésben részesülnek, mint a férfiak által alapított startupok - derül ki a Boston Consulting Group és a MassChallenge kutatásából. Teljes cikk  

2018/06 19

Európai szintről érkezik az újabb pénzözön a magyar kkv-knak

2018. június 12. Portfólió.hu Tavaly decembertől 2021-ig 97 millió eurónyi tőkét helyez ki a közép-kelet-európai régióban működő kkv-k és más, növekedésoreintált cégek számára az Európai Beruházási Alap. A HVCA-Portfolio Investment Conference délutáni szekciójában ugyanakkor felvetődött a kérdés: az újabb Jeremie-körrel és a tőzsdefejlesztési alappal nincs-e már így is túl sok kihelyezésre váró tőke a magyar piacon. A panelrésztvevők szerint a forrásbőség ellenére is van keresnivalója a páneurópai alapnak a hazai M&A piacon. Teljes cikk

2018/06 19

Kiszállnak a stratégiai befektetők a régiós cégekből, de már folyik a verseny a helyekért

2018. június 12. Portfólió.hu Egyre több befektetésből szállnak ki a stratégiai befektetők világszerte, ez pedig lehetőséget teremt más alapkezelőknek a jó beszálláshoz. A HVCA-Portfolio Invstment Conference délutáni szekciójában elhangzott, a stratégiai befektetőket sok esetben a mostani geopolitikai bizonytalanságok, illetve túlzott szabályozói elvárások is aggasztják. Teljes cikk

2018/06 19

Odavannak a blockchainért a bankok és a fintech cégek

2018. június 12. Portfólió.hu Egészséges verseny van a bankok és a fintech cégek között a digitalizációs versenyben, és míg lakossági vonalon nagyobb teret nyerhetnek a fintech cégek, befektetési banki vagy vállalati oldalról nem biztos, hogy labdába tudnak rúgni a hagyományos nagybankokkal. a HVCA & Portfolio Investment Conference délelőtti panelbeszélgetésében szó volt arról is, hogy a blockchain forradalmasíthatja az eddig ismert világot és folyamatokat, de a kriptodevizákkal továbbra sem árt vigyázni. Teljes cikk

2018/06 19

Lego-guru: állandóan ezen buknak el a cégek

2018. június 12. Portfólió.hu Piaci részesedést növelni csak úgy lehet, ha egy vállalat az innovációban, a márkaépítésben és az ügyfélélmény nyújtásában is előrébb jár a versenytársakhoz képest. Christian Majgaard, a Lego globális márka és üzletfejlesztési részlegének korábbi vezetője szerint sok cég nem tudja, hogy a logó és a márka két különböző dolog. A HVCA-Portfolio Investment Conference nyitóelőadója kitért arra is, milyen tulajdonságokkal rendelkezik egy erős márka, és felvásárlóként mikor kell elgondolkodni egy már meglévő márka fenntartásában vagy teljes újragondolásában. Teljes cikk

2018/06 19

A Magyar Fejlesztési Bank csatlakozott a Central Europe Fund of Funds nemzetközi befektetési alaphoz

2018. június 12. Webradio A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) csatlakozott a legkevesebb 200 millió eurót megmozgató, régiós befektetési alaphoz, a Central Europe Fund of Funds-hoz (CEFoF), amely a közép-európai régióban tevékenykedő kis- és középvállalkozások tőkefinanszírozásának elősegítésére jött létre - közölte az MFB. A közlemény idézte Bernáth Tamást, az MFB elnök vezérigazgatóját, aki a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) és a Portfólió által közösen szervezett befektetési konferencián kedden Budapesten kifejtette, hogy az európai befektetési alap üzleti céljai jól illeszkednek a Magyarországon kiépülő finanszírozási ökoszisztémához, amely azért jött létre, hogy minden céges életfázisban, a lehető legszélesebb körben segítse tőkefinanszírozással az innovatív kezdeményezéseket. Teljes cikk

2018/06 19

Kapkodnak a magyar cégek után, milliárdok ömölhetnek az országba

2018. június 8. Portfólió.hu Egyre élénkebb az M&A-piac Magyarországon és a növekedés nem áll le, hacsak nem üt be egy komolyabb válság. A növekedés dinamikáját jelenleg a rengeteg felhalmozott pénz és az öröklés is hajtja hazánkban, különösen a pénzügyi szektor és az ingatlanpiac aktív - véli Lengyel Zoltán, az Allen & Overy partnere. A szakember beszélt a Portfolio-nak adott interjújában a hazai bankszektor jövőjéről is. Teljes cikk

2018/06 19

Beindul a banki konszolidáció, Magyarországon több ilyen ügylet is jöhet

2018. június 7. Portfólió.hu Az elmúlt néhány év konjunktúrája a belföldi tőke felhalmozódását segítette, így a hazai cégeknek nagyobb tere nyílt, hogy akvizíciós úton növekedjenek, ugyanakkor a magyar piac mérete óhatatlanul korlátozza a tranzakciók méretét. Csűrös Balázs, a Deloitte Magyarország tanácsadási üzletágának partnere szerint a nemzetközi trendeknek megfelelően zajlik a konszolidáció a regionális pénzügyi szolgáltatói szektorban, mivel több nemzetközi csoport úgy ítéli meg, hogy számára a közép-európai régió nem alapvető fontosságú. A Portfolio-nak adott interjúban a szakember beszélt arról is, mennyire nehezítik meg a szigorúbb jogszabályi és hatósági elvárások az M&A-piaci ügyletek teljesülését és milyen hatással lehet a felvásárlási piacra egy esetleges kereskedelmi háború és a protekcionista intézkedések. Teljes cikk

2018/06 19

Kissé csökkent a kockázati tőkebefektetések értéke tavaly

2018. június 6. ProfitLine Magyarországon 95 befektetésen keresztül 95 vállalat kapott összesen 38,2 millió euró összértékű kockázati- és magántőke-befektetést tavaly a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) éves jelentése szerint. Teljes cikk

2018/06 05

Megélhetési vállalkozók árasztják el Magyarországot, de azért vannak érdekes befektetési sztorik

2018. június 1. Porfolio.hu A tavalyi év után idén is folytatódhat a magyar M&A piacon látott növekedés ügyletszámban és ügyletértékben is, de a piac bezárkózása árnyalja a képet - mondta el a Portfolio-nak adott interjúban Zsembery Levente, a HVCA elnöke és az X-Ventures vezérigazgatója, miután 2017-ben a régióban Magyarországon volt a legmagasabb az úgynevezett hazai tranzakciók aránya. A szakember beszélt arról is, hogy bár az új Jeremie-körrel ismét jelentősebb összeget lehet kihelyezni a magyar innovatív cégeknek, egyre több a megélhetési vállalkozó is, akik bár tudják magukról, hogy nem vállalkozó alkatok, a sok pénz miatt mégis kockáztatnak. Teljes cikk    

2018/06 05

A szakma nagyágyúi a budapesti befektetési konferencián

2018. május 23. Piac és Profit Online A HVCA Éves Befektetési Konferenciája az üzleti élet és a jogi szakma kiemelt kapcsolatépítő fóruma, ahol a résztvevők megvitatják a kockázati- és magántőke, illetve a vállalatfinanszírozási szektor helyzetét Közép-, Kelet-, illetve Délkelet-Európában. A nyitóelőadást Christian Majgaard, a márkaépítés és innováció nemzetközileg elismert szakértője, a LEGO korábbi globális márkaépítési és üzletfejlesztési vezetője tartja. Teljes cikk  

2018/06 05

Ki mondta, hogy csak a startupokba éri meg befektetni Magyarországon?

2018. május 24. Portfólió.hu A rendszerváltás óta működik a kelet-közép-európai régió egyik legnagyobb magántőke társasága, az Enterprise Investors. Tranzakciós szakértőkből álló befektetési csapatuk a közép-európai régió tizenegy országában tevékenykedik: bár az egyes országok piacai - leginkább méretük miatt - meglehetősen eltérnek egymástól, a befektetők sok szempontból hasonló kihívásokkal küzdenek Budapesten, mint például Varsóban, Pozsonyban vagy Bukarestben. A Portfolio Tüske Tamással, a magyarországi működésért felelős igazgatóval beszélgetett a hazai és a régiós befektetési lehetőségekről, a megfelelő cégek megtalálásáról, és arról, mi a legnehezebb a generációváltásban. Teljes cikk  

2018/05 23

A Tungsram kivásárlása jól mutatja, milyen fontos a vállalategyesülési és felvásárlási tevékenység a magyar gazdaságban

2018. május 18. ProfitLine A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) örömmel jelenti be, hogy a sorrendben immár huszadik Éves Befektetési Konferenciájának nyitóelőadását Christian Majgaard, a márkaépítés és innováció nemzetközileg elismert szakértője, a LEGO korábbi globális márkaépítési és üzletfejlesztési vezetője tartja. A rendezvénynek június 12-én, a budapesti Hotel Hilton Vár ad otthont. Majgaard úr nevéhez fűződik a LEGO 21. századi márkaként történő újrapozicionálása olyan áttörő franchise-ok segítségével, mint a LEGO Mindstorms robotok és a Harry Potter licenc. Christian Majgaard nyitóelőadásának központi témája az innováció és a márkaépítés lesz. Teljes cikk    

2018/05 23

Mit ér az élelmiszer ha magyar?

2018. május 18. Elelmiszer.hu Az export állt a középpontban a HG Media „Fókuszban: A kereskedelmi mérleg” című szakmai konferenciáján, ám a hazai élelmiszer sok előadásban és kerekasztal-beszélgetésben kapott hangsúlyos szerepet. A résztvevők arra is keresték a válaszokat, hogy merre érdemes terjeszkednie a hazai élelemiszerexportnak és melyek az ebben rejlő nehézségek? Persze szó esett a nagy mumusról: a munkaerőpiaci válságról is. „A világ gazdasága értékláncba szerveződött, ebben kell megtalálniuk a helyüket a magyar vállalkozásoknak” – fogalmazott Zsembery Levente kockázatelemző, az X-Ventures vezérigazgatója és a HVCA elnöke. Az egyik óriási lehetőség a magyar cégek számára a kínai piacban rejlik. A Kína itt, Magyarország ott? - című – teltházas – beszélgetésen elhangzott, hogy soha nem voltak olyan jók a kínai – magyar kapcsolatok, mint ma. Teljes cikk    

2018/05 23

Nemzetközi fintech ünnep Budapesten!

2018. május 18. Prim Az MKB Fintechlab - az MKB Bank által Magyarországon elsőként létrehozott fintech innovációs labor és banki startup inkubátor - 2016 óta foglalkozik startupokkal és a fintech befektetésekkel. Teljes cikk  

2018/05 23

Minőségi menedzsment és átlátható működés kell az M&A-piac fellendüléséhez

2018. május 17. Világgazdaság A magyar piac nem túl nagy, az eladásra váró cégek zöménél még mindig súlyos probléma a generációváltás, és több lehetőséget kell biztosítani a tehetséges és tapasztalt menedzsereknek. Teljes cikk

2018/05 23

Kedvező piaci dinamika a hazai vállalatértékesítésiés felvásárlási piacon

2018. május 14. ProfitLine Ugyan az elmúlt évben a közép-kelet-európai régióban és Magyarországon is bizonyos mértékben csökkent a tranzakciós aktivitás az M&A piacon, azonban a gazdasági növekedés és alacsony forrásköltségek továbbra is kedvező környezetet biztosítanak a tranzakciók megvalósulásához– derül ki a Deloitte új tanulmányából. A 2017-es évben 376 tranzakciót bonyolítottak a régióban, amely 7 százalékos csökkenést mutat a tavalyi évhez képest. A nyilvános adatok alapján a legnagyobb összegű felvásárlások a távközlési és a pénzügyi szektorban valósultak meg. Az ingatlanpiac sikeres évet zárt, több új befektető is megjelent Magyarországon. Teljes cikk

2018/05 15

Egymillió eurós befektetést kapott a Bookr Kids

2018. május 10. Mediapiac Összesen 1 millió euró tőkebefektetést kap a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelőtől a Bookr Kids. A három éves startup interaktív könyveket és alkalmazásokat fejleszt gyerekeknek, könyvkiadóknak, cégeknek és oktatási intézményeknek, közben digitalizál eddig csupán papíralapon elérhető meséket. Teljes cikk    

2018/05 15

Nagyon jó év lehet 2018 a cégfelvásárlási piacon

2018. május 9. Portfólió.hu Már az első negyedévben meghaladta az 1000 milliárd dollárt a világ cégfelvásárlásainak értéke, ami számottevő növekedés a megelőző év azonos időszaki 749 milliárd dollárjához képest - derül ki a KPMG elemzéséből. Idehaza a Telenor eladásával minden bizonnyal megdőlt a legnagyobb hazai cégfelvásárlás rekordja, és jó eséllyel megdől az egész éves tranzakciós rekord is. Teljes cikk    

2018/05 15

Mire jó a tőzsde kkv-piaca?

2018. május 9. ProfitLine Egyre többet lehet arról hallani, hogy deklarált gazdaságpolitikai cél a kis- és középvállalkozások szabályozott piacra lépésének könnyítése. E cél érdekében egyrészt a Budapesti Értéktőzsde létrehozta a BÉT Xtend platformot, másrészt a vállalkozások a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. új tőkealapja, a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap forrásait is igénybe tudják venni a bevezetés megkönnyítése érdekében. Az Xtend Magyarországon eddig nem látott módon egyszerűsíti a forrásbevonást, amihez azonban számos nemzetközi példa szolgál alapul. Az ilyen kkv-piacokat a „hagyományos” tőzsdei piacokkal ellentétben multilaterális kereskedési platformoknak (MTF) hívjuk. Az alábbi cikkben a Dr. Pintér Attila Ügyvédi Iroda az MTF legfontosabb jellemzőit gyűjtötte össze. Teljes cikk    

2018/05 15

Az elitben a Hiventures

2018. május 4. MM Online Két független nemzetközi szervezet – a Crunchbase és Dow Jones – egyaránt Európában az első, nemzetközi szinten pedig a harmadik helyre sorolta a Hiventurest a legaktívabb befektetők rangsorában, 2018 első negyedéves eredményei alapján. Teljes cikk  

2018/05 09

Csúcsra pörög a fintechforradalom: még soha nem kaptak ennyi pénzt

2018. április 25. Portfólió.hu 2018 első negyedévében több kockázati tőkét kaptak a fintech cégek, mint valaha: három hónap alatt 5,4 milliárd dollárt szerzett a szektor. Teljes cikk

2018/05 09

Újabb izgalmas magyar részvénysztori - Kockázati tőkések szálltak be

2018. április 24. Portfólió.hu Egy kockázati tőkealap szerzett 5 százaléknál nagyobb tulajdonrészt a Futuraquában. Teljes cikk  

2018/05 09

Forradalom a magyar internetes jegypiacon

2018. április 18. Privátbankár A TIXA online jegyáruház és a Tickething netes jegypiactér együttműködése megreformálja az online jegyértékesítést. Teljes cikk  

2018/05 09

2,1 milliárd euróhoz juthatnak innovatív vállalkozások

2018. április 17. Piac és Profit Online Európa-szerte fellendítheti az induló és a felfutóban lévő innovatív vállalkozásokat az a 2,1 milliárd euró, amihez a VentureEU, a kockázatitőke-alapok páneurópai alapján keresztül lehet hozzájutni. Az innováció szempontjából kulcsfontosságú szerepet tölt be a kockázati tőkéhez való hozzáférés, ugyanakkor a kockázati tőke Európában továbbra is fejletlen. 2016-ban a kockázatitőke-befektetők az EU-ban hozzávetőleg 6,5 milliárd eurót, az USA-ban viszont több mint hatszor ennyit, 39,4 milliárd eurót fektettek be. Teljes cikk

2018/05 09

Magyar cég is felkerült a Financial Times listájára

2018. április 14. Tőzsdefórum A világ egyik legelismertebb gazdasági napilapja, a Financial Times idén is közzétette a leggyorsabban növekvő 1000 európai cég rangsorát, amelyen a 8 éve magyar garázscégként indult Supercharge Kft. az előkelő 103. helyet kapta. Teljes cikk  

2018/04 17

Startupokat támogat az Antenna Hungária

2018. április 12. Mediapiac AHa! Brain Store néven indít vállalati akcelerációs programot az Antenna Hungária. A több mint 200 millió forint összértékű inkubációs pályázatra május 31-ig várják többek között műsorterjesztéssel, műsorgyártással és telekommunikációval foglalkozó digitális startupok jelentkezését. Teljes cikk  

2018/04 17

Ha minden jól megy, eláraszthatják a magyar tőzsdét az új cégek

2018. április 11. Portfolio.hu Nem az a cég vagyunk, mint amit az emberek általában gondolnak a tőzsdérőhttps://www.portfolio.hu/vallalatok/ha-minden-jol-megy-elaraszthatjak-a-magyar-tozsdet-az-uj-cegek.282084.htmll - mondta el a Portfolio-nak adott interjújában a BÉT Kibocsátói Akvizíciók Igazgatóságának igazgatóhelyettese, Paulovits Márton. Hozzátette, hogy örülnének annak, ha már holnap 150 cég tőzsdére lépne, de ez nem realitás, egyelőre azon dolgoznak, hogy megkönnyítsék a vállalatoknak a tőzsdére lépést és meggyorsítsák a folyamatot. Xtend, NOMAD, NTfA, ELITE, GINOP, lassan több rövidítés szerepel a BÉT stratégiájában, mint egy középkategóriás autó extralistáján. Teljes cikk    

2018/04 17

Bankhitel után tőzsdére lépés: nagy dobásra készül a magyar kereskedőcég

2018. április 11. Portfólió.hu Hazai kis- és középvállalkozások banki tapasztalatairól rendezünk délelőtti szekciót a Portfolio jövő szerdán sorra kerülő Hitelezés 2018 konferenciáján. A panelbeszélgetés résztvevői között ott lesz Fazekas Roland, az acél- és műanyagipari, valamint FMCG-termékek nagykereskedelmével foglalkozó Carboferr Zrt. vezérigazgatója is, őt kérdezzük az alábbiakban a cég terveiről és finanszírozási tapasztalatairól. Teljes cikk  

2018/04 17

Az út nehézségeiről vallott a sikeres fiatal magyar startupper

2018. április 11. ProfitLine Csillik Timur, a Rendi.hu takarító startup alapítója, ügyvezetője, tulajdonosa. 26 éves fiatal, aki már túl van két kockázati tőke bevonási körön, összesen 300 millió forint értékben. A Rendi.hu már havonta 1400 magyar háztartást segít rendben tartani Budapesten és több nagy vidéki városban. Az utóbbi időben pedig már a külpiacok felé is kacsintgatnak, az első cél Lengyelország, ahol már tettek egy próbát. Az út azonban nem volt zökkkenőmentes, a startuppperek élete időnként nehezebb, mint hinnénk. Timur egy nemrég készült beszélgetésen felfedte a titkokat. Teljes cikk    

2018/04 16

Összefogott a Microsoft és a Hiventures

2018. április 5. MM Online Stratégiai megállapodást kötött a Microsoft Magyarország és a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. a magyarországi startup vállalkozások támogatására – jelentették be szerdán Budapesten, az Imagine Cup innovációs verseny magyarországi döntője előtt. Teljes cikk  

2018/04 16

Új befektetői platform és kockázati tőkeprogramoka Venture Capital Summit-on

2018. április 5. ProfitLine A nemzetközi és hazai trendek részletes elemzése mellett új kockázati tőkeprogramokkal ismerkedhetnek meg a Venture Capital Summit nevű pénzügyi konferencia résztvevői. A pénzügyi szektor legkiválóbb szakemberei 2018. április 24-én találkoznak a tavasz egyetlen független, szakmai kockázati tőke csúcskonferenciáján. Teljes cikk

2018/04 16

A generációváltás lehetséges forgatókönyvei

2018. április 4.  Tőzsdefórum A családi vállalkozások tulajdonosainak mindössze 18 százaléka gondolkodik a cégeladáson a vállalatnál történő generációváltás formájaként - derült ki a BDO Magyarország és az Opten közös hiánypótló felmérése szerint. A legtöbben (47 százalék) családtagnak adnák át a vezetést, és amennyiben végül mégis külső vezető megbízására kerülne sor, a teljes körű ügyvezetéssel mindössze a tulajdonosok 22 százaléka bízna meg kívülről jött szakembert. Teljes cikk

2018/04 16

Közép-európai tőkealaphoz csatlakozik az MFB

2018. március 28. Portfolio.hu A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelezte csatlakozási szándékát az Európai Beruházási Alap által létrehozott, Central Europe Fund of Funds (CEFOF) elnevezésű nemzetközi befektetési alaphoz. A legalább 200 millió eurót megmozgató tőkealap célja, hogy biztosítsa a Közép-Európában működő kis- és középvállalkozások tőkefinanszírozását a régióban tevékenykedő alapok révén - közölték. Teljes cikk

2018/04 16

Gyors növekedésű vállalkozásokban az élmezőnyben vagyunk

2018. március 28. Piac és Profit Online A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) harmadik alkalommal rendezett Startup Budapest Fórumot 2018.03.28-án a Bálnában, a Startup Budapest Tavasz rendezvénysorozat részeként. A rendezvényen vették át okleveleiket a BVK 7. Be Smart startup és a magyar V4 elnökség hivatalos szakmai programjának részeként rendezett V4 EYES 2.0 versenyeinek nyertesei. Teljes cikk

2018/04 16

Terjeszkedik a Mol Bubi

2018. március 27.  Portfolio.hu Újabb, magántőke bevonásával megvalósuló gyűjtőállomással bővült a Mol Bubi közbringarendszer. Teljes cikk

2018/04 01

Új platformmal nyúl a fintech hóna alá az MNB

 

  1. március 20. Mfor
Pénzügyi Innovációs Platformot indított a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az új fintech kezdeményezések biztonságos elterjedésének támogatására. A platformot Windisch László, a jegybank felügyeleti alelnöke és Szombati Anikó ügyvezető igazgató kedden szakmai konzultáción mutatta be fintech cégek, pénzügyi intézmények és érdekképviseletek vezetőinek, áll a jegybank közleményében. Teljes cikk  

2018/04 01

Szakmai befektető szerzett többséget a világhírűmagyar biotechnológiai cégben

  1. március 20. ProfitLine
A francia Citoxlab Group többségi részesedést szerzett a transzporter fehérjék vizsgálatában globális piacvezető magyar Solvo Biotechnológiai Zrt-ben. Pörög a győri startup élet - már 200 milliót kaptak kockázati tőkekezelőktől. Teljes cikk  

2018/03 19

Tíz legnagyobb hiba, amit cégeladásnál elkövethetünk

  1. március 19. Piac és Profit Online
Generációváltás zajlik a magyar cégvilágban, sok cégvezető azonban nem rendelkezik megfelelő utóddal, ilyenkor gyakorta merül fel a cégeladás kérdése. Ez a folyamat azonban nem egyszerű és sok buktatót rejt. A Saxum szakértői rámutatnak a tíz legnagyobb hibára, amit elkövethetünk. Teljes cikk  

2018/03 19

Egy weboldal lehet az új magyar startup siker

  1. március 18. Tőzsdefórum
Az MFB Csoport tagjaként működő, Hiventures kockázati tőkealap-kezelő nemrég támogatást nyújtott a Collectorism elnevezésű weboldalnak. A gyűjtőket kiszolgáló website már a bevezető kampányát megelőző hónapokban is megduplázta a regisztrált felhasználóinak számát és közel megtízszerezte az oldal látogatottságát. Egy új hazai sikertörténet bontakozik ki a szemünk előtt? Teljes cikk  

2018/03 19

2017 sehol nem lesz az idei évhez képest - Fordulat jöhet a felvásárlásokban

  1. március 14. Portfolio.hu
2017-ben világszerte 7963 közepes méretű összeolvadási és felvásárlási (M&A) tranzakciót hajtottak végre, összesen 682 milliárd dollár értékben. Ez volumenben 5,4 százalékos, míg összértékben 5 százalékos visszaesést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A kilátásba helyezett tranzakciók száma ugyanakkor folyamatosan növekszik, ami arra utal, hogy az előző évet terhelő politikai bizonytalanságok elmúltával az idei évben ismét növekedő pályára állhat az M&A piac - írja a BDO legfrissebb közleményében. Teljes cikk  

2018/03 19

Az Európai Bizottság felgyorsítaná a tőkepiaci unió megvalósítását

  1. március 12. Portfolio.hu
Az Európai Bizottság a tőkepiaci unió megvalósítása érdekben javaslatokat terjesztett elő az alternatívfinanszírozási források előmozdítására és a határokon átnyúló befektetések akadályainak lebontására - közölte Valdis Dombrovskis, az uniós bizottság pénzügyi stabilitásért, pénzügyi szolgáltatásokért és tőkepiaci unióért felelős alelnöke sajtótájékoztatóján hétfőn. Az uniós biztos elmondta, a javaslatok a tőkepiacok megerősítését és az uniós befektetések élénkítését célzó szélesebb körű stratégia részét képezik. Teljes cikk

2018/03 11

Az ingatlanügyletek húzzák a felvásárlási piacot

  1. március 7. Tőzsdefórum
A magyarországi akvizíciós piac becsült mérete 2017-ben elérte a 4,0 milliárd dolláros értéket. Ez mintegy 150 százalékos emelkedés az azt megelőző évhez képest - derült ki az EY által összeállított M&A Barométer felmérésből. Az ügyletek száma 21 százalékkal 133-ra nőtt a 2016-os évhez képest, a legsikeresebb évet zárva 2010 óta. A legnagyobb aktivitást az ingatlanszektor mutatta 27 lezárt tranzakcióval. Teljes cikk  

2018/03 11

A KPMG a világ legnagyobb tranzakciós tanácsadója

  1. március 7. Portfólió.hu
A Thomson Reuters SDC, és a Mergermarket 2017-re vonatkozó értékelése egyaránt a KPMG-t hoza ki a világ legsikeresebb M&A tanácsadójának az 500 millió dollár alatti tranzakciók kategóriában. Teljes cikk  

2018/03 11

Már keresik a tőzsdeérett vállalkozásokat

  1. március 3. Tőzsdefórum
Hamarosan a negyedik tőkealap is megkezdi a működését a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt.-nél, a 13 milliárd forintos alap a vállalkozásoknak a tőzsdére történő bevezetését támogatja - mondta Csuhaj Imre, a zrt. elnök-vezérigazgatója pénteken Debrecenben. Teljes cikk  

2018/03 11

Idén rekord cégfelvásárlási aktivitás várható Magyarországon

  1. március 1. ProfitLine
A nemzetközi vállalati felvásárlásokat regisztráló Mergermarket adatai szerint tavaly Magyarországon 32 darab 5 millió dollárt meghaladó értékű cégfelvásárlási tranzakció zajlott le. Ez mindössze eggyel kevesebb, mint az utóbbi 10 évben rekordnak számító 2016-os adat. A piaci körülmények jók maradnak, ezért idén is sok tranzakcióra számítunk – mondja Simonyi Tamás, a KPMG szenior igazgatója. Teljes cikk