Sajtóközlemények

Sajtóközlemények

2023 01 25

A Wolf Theiss kilenc tőkepiaci tranzakcióban tanácsadóként segíti az RBI Csoportot Ausztriában, Romániában és Magyarországon

Bécs, Bukarest, Budapest, 2023. január 25. - A Wolf Theiss 2022 második felében jogi tanácsadóként támogatta a Raiffeisen Bank International AG-t ("RBI") és közép-kelet-európai leányvállalatait ("RBI Csoport") kilenc tőkepiaci tranzakcióban, összesen három országban - Ausztriában, Romániában és Magyarországon. A tranzakciók összkibocsátási értéke megahaladta a 2,5 milliárd eurót.

Az RBI Csoport a Wolf Theiss jogi szakértelmére támaszkodott kilenc, 2022 utolsó négy hónapjában véglegesített tőkepiaci ügylet kapcsán Ausztriában, Romániában és Magyarországon.

A Wolf Theiss nemzetközi Tőkepiaci (DCM) csapata Claus Schneider és Alexander Haas partnerek vezetésével jogi támogatást nyújtott az RBI Csoportnak az alábbi tranzakciókban. A csapat tagjai Nikolaus Dinhof-Renezeder (counsel), Nevena Skočić (senior associate) és Sebastian Prakljacic (associate) (Bécs), Claudia Chiper (partner) és Andreea Tudorache (senior associate) (Bukarest), valamint Pelikán Melinda (counsel) és Lovas László ügyvédjelölt (associate) (Budapest) voltak. Eva Stadler (counsel) (Bécs) az ügyletek adóügyi vonatkozásaiban nyújtott tanácsadást.

 • Ausztria
 • A Wolf Theiss az RBI-nak, mint kibocsátónak adott tanácsot az 500.000.000 euró összegű Rendes Szenior Elsőbbségi Kötvényeivel (Ordinary Senior Preferred Eligible Notes) kapcsolatban. Az évi 4,125 százalékos kamatozású kötvények futamideje három év. A kötvényeket a luxemburgi tőzsdén jegyzik, a zárás 2022. szeptember 8-án történt. A kötvényeket a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank, a HSBC Continental Europe, a J.P. Morgan SE, az RBI, a Société Générale és az UniCredit Bank AG mint vezető társforgalmazók hozták forgalomba.
 • Az RBI mint kibocsátó a Wolf Theiss DCM csapatának jogi szakértelmére támaszkodott az 500.000.000 euró összegű, Alárendelt, Lehívható, Fix Kamatozású Kötvényei (Subordinated Callable Fixed-to-Fixed Rate Reset Notes) kibocsátása során. A kötvények 2032 decemberében járnak le, a Luxemburgi Értéktőzsdén jegyzik őket, és a zárás 2022. szeptember 20-án történt. A kötvényeket a BNP Paribas, a BofA Securities Europe SA, a Citigroup Global Markets Europe AG, a Raiffeisen Bank International AG és a Société Générale mint vezető társforgalmazók hozták forgalomba.
 • A Wolf Theiss az RBI mint kibocsátó tanácsadója volt az 500.000.000 euró összegű 2,875%-os, 2026-ban esedékes, Bővíthető Európai Fedezett Kötvény (Prémium) – jelzáloglevél (Extendable European Covered Bond (Premium) - mortgage) kibocsátása során. A kötvényeket az ING Bank NV, a NATIXIS, az RBI, a Banco Santander, S.A. és az UniCredit Bank AG mint vezető társforgalmazók hozták forgalomba, és a bécsi értéktőzsde Hivatalos Piacán (Amtlicher Handel) jegyzik. A zárásra 2022. szeptember 28-án került sor.
 • A Wolf Theiss az RBI mint kibocsátó tanácsadója volt az 500.000.000 euró összegű 5,750 százalékos, 2028 januárjában esedékes, Rendes Szenior Elsőbbségi Kötvényei (Ordinary Senior Eligible Notes) kibocsátásával kapcsolatban. A kötvényeket a Barclays Bank Ireland plc, a Crédit Agricole CIB, a Goldman Sachs Bank Europe SE, a J.P. Morgan SE és az RBI mint vezető társforgalmazók hozták forgalomba, és a bécsi értéktőzsde Hivatalos Piacán (Amtlicher Handel) jegyzik. A zárásra 2022. október 27-én került sor.
 • Románia
  • A Wolf Theiss a romániai Raiffeisen Bank S.A.-t mint kibocsátót a 325.500.000 lei értékű Rendes Szenior Elsőbbségi Fenntarthatósági Kötvénye (Ordinary Senior Preferred Eligible Sustainable Notes) kapcsán támogatta. A Raiffeisen Bank S.A. 2022. október 18-án sikeresen bocsátott ki intézményi befektetőknek, 5 éves futamidejű, évi 9,404%-os fix kamatozású kötvényeket.
 • A Wolf Theiss a romániai Raiffeisen Bank S.A.-nak, mint kibocsátónak nyújtott tanácsot a 369.075.000 lei összegű, 8,817%-os, 2027-ben lejáró, Nem-Elsőbbségi, Szenior Fenntarthatósági Kötvényeivel (Non-Preferred Senior Eligible Sustainability Notes) kapcsolatban. A Raiffeisen Bank S.A. 2022. december 7-én sikeresen bocsátott ki intézményi befektetőknek címzett, 5 éves futamidejű, évi 8,817%-os fix kamatozású kötvényeket. Ez a művelet a Raiffeisen Bank S.A. által 2021 és 2022 folyamán az 1.500.000.000 euró összegű Euro Medium Term Notes programja alapján kibocsátott további öt korábbi kötvénykibocsátáshoz kapcsolódik. Az RBI és a Raiffeisen Bank S.A. a kötvények forgalomba hozatala kapcsán vezető társforgalmazók voltak.
 • Magyarország
  • A Wolf Theiss a magyarországi Raiffeisen Bank Zrt. tanácsadója volt a 2.000.000.000.000 euró összegű Középtávú Kötvény Program (Medium-term Note Programme) első kibocsátásánál, az adósságkibocsátási programnál és a 30.000.000.000forint összegű Szenior Elsőbbségi Kötvények (Senior Preferred Eligible Notes) debütáló kibocsátásánál. A kötvények az MREL (Minimum Requirement for Own Funds and Eligible Liabilities - minimális szavatolótőke-szükséglet és elfogadható kötelezettségek) szempontjából elfogadhatónak minősülnek. Ez az első forintban denominált kötvénykibocsátás, 6 éves futamidővel és évi 9,985 százalékos fix kamatlábbal. Az alaptájékoztatót 2022 júniusában írták alá és bocsátották ki, és a program keretében eddig több kibocsátás történt.
 • A Wolf Theiss a Raiffeisen Bank Zrt. mint kibocsátó számára nyújtott tanácsadást az 50.000.000 dollár értékű, 5,433%-os, 2026-ban esedékes, Szenior Elsőbbségi MREL Kötvényeivel (Senior Preferred MREL Eligible Notes) kapcsolatban. A Raiffeisen Bank Zrt. 2022. július 14-én sikeresen bocsátott ki intézményi befektetőknek, 4 éves futamidejű kötvényeket. A kötvényeket az UniCredit Bank AG, mint vezető forgalmazó hozta forgalomba. Ez a tranzakció a Raiffeisen Bank Zrt. 2022 folyamán a 2.000.000.000.000 euró összegű Euró Középtávú Kötvény Programja (Euro Medium Term Notes Programme) alapján történő további kötvénykibocsátásaihoz kapcsolódik.
 • A Wolf Theiss a Raiffeisen Bank Zrt.-nek mint kibocsátónak a 300.000.000 euró összegű, 8,750%-os, 2025-ben esedékes, Szenior Elsőbbségi MREL Kötvénye (Senior Preferred MREL Eligible Notes) kapcsán nyújtott tanácsadást. A Raiffeisen Bank Zrt. 2022. november 22-én sikeresen bocsátott ki intézményi befektetőknek szóló, 3 éves futamidejű kötvényeket. A kötvényeket a Morgan Stanley Europe SE, az RBI (B&D) és az UniCredit Bank AG mint vezető társforgalmazók helyezték forgalomba. Ez a tranzakció a Raiffeisen Bank Zrt. 2022 folyamán a 2.000.000.000.000 euró összegű Euró Középtávú Kötvény Programja (Euro Medium Term Notes Programme) alapján történő további kötvénykibocsátásához kapcsolódik.

 

"Az RBI-nál speciális igényeinknek megfelelő, célzott szolgáltatásokat szeretnénk. Ezt kapjuk a Wolf Theiss-tól. Az elmúlt hónapokban szorosan együttműködtünk a Wolf Theiss regionális DCM csapatával; segítségük elengedhetetlen volt tranzakcióink sikeres lebonyolításához", mondta Uros Notar, a Raiffeisen Bank International AG (RBI) jogi szolgáltatásokért és treasury területért felelős igazgatója.

"Nagyon élveztük, hogy az RBI Csoport több csapatának is segítséget nyújtottunk ezekben a tranzakciókban. A közép-kelet-európai tőkepiaci csapatunk dinamikája érdekes kihívást jelentett a három Wolf Theiss országból érkező jogászaink számára. A regionális DCM-csapatunk iparági szakértelme és elkötelezettsége megerősíti szilárd és kiváló szolgáltatásainkat. Nagyon büszke vagyok arra, hogy egy fiatal, tehetséges és ambiciózus csapat tagja lehetek, egy olyan csapaté, amely készen áll arra, hogy a legjobb szolgáltatásokat nyújtsa ügyfeleinknek, bizonyítva, hogy mennyire fontos, hogy "egy cég, egy csapat"-ként dolgozzunk együtt, és így jobban és fenntarthatóbban tudjunk építkezni", nyilatkozta  Alexander Haas, a Wolf Theiss Tőkepiaci partnere.

A Wolf Theiss Tőkepiaci csapata fontos szerepet játszik a közép- és kelet-európai piacon, melyet számos tranzakció és az irodánk által tanácsolt bankok/pénzintézetek nagy száma is alátámaszt. A csapat jogi tanácsadást nyújt a hitelviszonyt megtestesítő, a saját tőke és a hibrid tőke értékpapírok minden aspektusával kapcsolatban.

Wolf Theiss

Az 1957-ben alapított Wolf Theiss egyike a kelet-közép- és délkelet-európai régió vezető ügyvédi irodáinak. (KKE/DKE). Hírnevünket páratlan helyi tapasztalatainkra és tudásunkra építettük, melyet erőteljes nemzetközi képességeink és kapcsolati hálónk is támogat. A 13 országban 360 ügyvédet foglalkoztató irodánk munkájának több mint 80%-át nemzetközi ügyfelek határokon átnyúló képviseletét jelenti.

Albániában, Ausztriában, Bosznia és Hercegovinában, Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban, Lengyelországban, Magyarországon, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában, Szlovéniában és Ukrajnában a Wolf Theiss számos helyi és nemzetközi ipari, kereskedelmi és egyéb szolgáltatásokat nyújtó vállalatokat képvisel, csakúgy, mint bankokat vagy biztosító társaságokat. Irodánk a jogi és üzleti szakértelmet ötvözve olyan innovatív megoldásokat dolgoz ki, amelyek integrálják a jogi, pénzügyi és üzleti know-how-t.

Ha további információt szeretne kapni szolgáltatásainkról, kérjük, lépjen kapcsolatba velünk:

Wolf Theiss PR Csapat

Wolf Theiss Faludi

Ügyvédi Iroda / Attorneys-at-Law
Kálvin tér 12-13. 1085 Budapest

Magyarország

T     +36 1 484 8800
E     gabor.feher@wolftheiss.com
W    wolftheiss.com